Stedentrip Athene

Athene is een van de oudste steden van de wereld en dat is te zien bij een bezoek aan deze imposante stad. Het is de grootste stad van Griekenland en beslaat een groot deel van Attica. In 1833 nam het de titel van hoofdstad over van Nafplion en sinds die tijd heeft de stad haar aanzien wel verdiend. Athene is het bruisende middelpunt op het gebied van cultuur met optredens van grote artiesten, regelmatig georganiseerde festivals, er is een grote diversiteit aan musea, winkelen in een van de boulevards of in de kleine straatjes van Monasteraki, voor een ieder heeft de stad wat interessants te bieden.

De Akropolis

We beginnen maar meteen met de ‘must’ van Athene, de Akropolis. Akro betekent rand en polis is stad. Deze heilige rots is in zijn geheel de Akropolis en is hét aangezicht van Athene. Het is een van de meest herkenbare monumenten in de wereld. De heuvel is bedekt met een aantal objecten en het ontstaan ervan gaat terug tot de 5e eeuw v.Chr. In de loop der eeuwen is de rots steeds in gebruik geweest, dan wel als woonplaats, dan wel als cultureel trefpunt. Later werd dit het heiligdom ter ere van de beschermheilige van de stad, de godin Athene. Zij had hier haar thuis.

Door de Perzen werd het hele complex in 480 v.Chr. met de grond gelijk gemaakt. Men begon na deze oorlog direct met de wederopbouw. De belangrijkste delen die er nu nog staan zijn de Nike-tempel, die momenteel wordt gerenoveerd, de Proplylaeën, het Parthenon en de olijfboom, ooit door de godin Athene aan de stad geschonken. Vanaf de Akropolis heeft men overigens geweldig uitzicht over de stad.

Het parlementsgebouw en het Syntagma-plein

Het Paleis is gebouwd tussen 1836 en 1840 en de architectuur is gebaseerd op een studie van de Beierse architect Goertner. Oorspronkelijk was het bedoeld als paleis voor koning Otto, de eerste koning na de Turkse overheersing. Zijn vader financierde het en Otto woonde er met zijn familie tot 1910. Pas sinds 1935 huist het Griekse parlement er in. De bouwstijl is een mooi voorbeeld van de vroege periode van neoklassisme in Griekenland. Voordat het parlement zijn intrek nam, huisde het in verschillende andere panden in de stad. Onder andere in het gebouw waar zich tegenwoordig het Museum voor Historie en Etnografie bevindt.

Het Paleis is gelegen aan het Syntagma-plein. Een groot marmeren plein met het graf van de onbekende soldaat. Dit wordt bewaakt door een speciale garde, gekleed in traditionele kleding, ooit gedragen door het leger bij speciale gelegenheden. Ieder uur wordt deze wacht gewisseld. Het is een spektakel om dit te aanschouwen. Overigens is het Syntagma-plein niet alleen bovengronds een bezienswaardigheid, onder de grond bevindt zich het grootste metrostation van Athene. De opgravingen die gedurende de aanleg ervan gedaan zijn, liggen hier geëxposeerd.

Olympisch Stadion

In 2004 werden de Olympische Spelen in Griekenland gehouden. Hiervoor zijn een aantal nieuwe stadia gebouwd die tegenwoordig voor diverse sportieve doeleinden in gebruik zijn. Het oude Olympische stadion ligt ook nog te pronken in de stad en is een waar kunstwerk. Het oorspronkelijke stadion dateert uit 329 v.Chr. en was feitelijk een geul tussen twee heuvels. Er waren houten banken voor de hoge heren en het volk zat op stenen.

In 131 v.Chr. werd het een ‘gebouwd’ stadion. De rijen werden grotendeels vervaardigd van marmer. Het als een paardenhoef gevormde stadion bood destijds plaats aan wel 50.000 mensen. Er zijn elementen te onderscheiden uit verschillende periodes. Zo is de ingang met zuilen uit de Dorische tijd en waarschijnlijk onder Herodes’ bewind werd de brug, die de rivier overspande, in ere hersteld. In de Romeinse tijd is het stadion in gebruik geweest als arena, waarvoor een muur aan de noordkant geplaatst moest worden.

De eerste moderne Olympische Spelen in 1896 werden in dit stadion gehouden. Ongeveer 550 werkers zijn bezig geweest met het renoveren van het stadion. De ‘nieuwe’ versie van het stadion is tevens bekend onder de naam Kallimarmaro vanwege al het marmer dat verwerkt is in het stadion.

Academy

Het gebouw is een onderdeel van een zogenaamde Neoklassieke trilogie; Academy, Universiteit en de bibliotheek. De bouw ging van start in 1859. De ingang is in Ionische stijl opgetrokken en heeft elementen van gebouwen op de Akropolis. Het gebruik van marmer domineert het gebouw. Het is een karakteristiek van Neoklassieke bouwstijl.

Plaka en Monastiraki

Plaka is de wijk aan de voet van de Akropolis. Een labyrint aan straatjes verbind huizen, winkels en musea met elkaar. Tevens is in deze wijk de oude Agora te vinden. Het is een drukte van jewelste maar de gemoedelijkheid straalt er van alle kanten af. Een bezoek aan de Plaka hoort zeker in het rijtje van ‘doen’ tijdens een bezoek aan Athene.

Een andere wijk die de moeite van het bezoeken zeker waard is, is Monastiraki. De wijk is genoemd naar het centrale plein in deze buurt waarop de Moni Pantanassa-kerk gelegen is. Winkels, terrassen, tavernes, teveel om op te noemen bieden hier hun waren aan. Slenterend over het plein en de omliggende straten krijgt men het gevoel een Athener te zijn. Opgenomen in het dagelijkse leven, genietend van de dingen die voor de voeten komen.

Ook het Nationaal Archeologisch Museum, de Agora, het Maritiem Museum, het Nationale Theater, de Nationale Tuin en de Nationale Bibliotheek zijn een bezoek zeker waard. Nog tijd over om ook buiten Athene te gaan, dan is Cape Sounion een aanrader.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten