Vakantie Corfu

Corfu in Griekenland is de bakermat van Ross Holidays, daar is alles mee begonnen. Een vakantie naar Corfu is eigenlijk het eiland voor de beginnende Griekenland liefhebber, voor hen die voor het eerst naar Griekenland reizen. Waarmee ik wil zeggen dat het geschikt is voor gezinnen met kinderen, wandelaars, fietsers en voor mensen die contact met locals zoeken, maar ook rust wensen.

Dit eiland straalt lieflijkheid uit zodat men zich direct op zijn gemak voelt; de bewoners zijn verfijnd, muzikaal en de versmelting van Griekenland en Italië is duidelijk. Het groene paradijs Corfu bestaat uit een combinatie van de prachtige, rotsachtige westzijde en de mooie kiezelstranden van de noordoostkust.

Lees verder

Bezienswaardigheden

Corfu kent vele mooie, bijzondere bezienswaardigheden. Zowel aan de kust als in het binnenland valt er genoeg te ontdekken. Van cultuur tot de prachtige natuur. We zetten graag de mogelijkheden voor u onder elkaar.

Bekijk
Bezienswaardigheden op Corfu

Stranden

Corfu kent veel stranden en pittoreske baaien, waar fijn zand en kiezels elkaar afwisselen. Deze prachtige stranden liggen verdeeld over het hele eiland. Sommige stranden zijn wat bekender, waar anderen je het idee geven alleen op de wereld te zijn.

Bekijk

Dorpen

Corfu kent vele gezellige plaatsen waar men zich kan laten verrassen door de gastvrije bewoners die men tegenkomt. In een aantal van deze plaatsen liggen onze accommodaties. Maak kennis met deze dorpen en de enkele tavernes en winkeltjes die ze rijk zijn.

Bekijk
De dorpen van Corfu

Wandelen

Corfu kent een prachtige natuur die zich uitstekend leent voor een wandeling. Griekenland kent vele hoogteverschillen, dus een goede conditie en stevig schoeisel zijn aan te raden.

Bekijk
Wandelen op Corfu

Autorondreis

Een autorondreis door Griekenland is dé manier om Griekenland te ontdekken. U komt op vele bijzondere plaatsen en uiteraard worden de trekpleisters niet overgeslagen. Een autorondreis, ook wel Fly Drive genoemd, is de ideale combinatie van rust, cultuur, natuur en het beleven van de Griekse gastvrijheid.

Bekijk
Autorondreis op Corfu

Combinaties

De Griekse eilanden lenen zich uitstekend voor het combineren van bestemmingen. Het combineren van diverse bestemmingen tijdens één reis zorgen voor een veelzijdige en verrassende vakantie. We geven u graag de opties.

Bekijk
Combinaties met Corfu

Excursies

Om uw verblijf op Corfu nog aangenamer te maken, biedt Ross Holidays in samenwerking met onze agent excursies aan. U bezoekt unieke plaatsen, waar niet iedereen zomaar terecht komt. Graag geven wij u alvast wat informatie over het aanbod.

Bekijk
Excursies vanaf Corfu
/bestemmingen/corfu/fotos-van-gasten
/bestemmingen/corfu/interactieve-kaart

De geschiedenis van Corfu

Er zijn op de wereld veel mooie plaatsen. Het eiland Corfu is er een van. Het eiland is niet bezaaid met overblijfselen van de oude Griekse beschaving. Corfu is een eiland dat geschikt is voor gezinnen met kinderen, wandelaars, fietsers en voor mensen die gezelligheid zoeken, maar ook rust wensen. Dit eiland straalt lieflijkheid uit zodat men zich direct op zijn gemak voelt. De bewoners zijn verfijnd, muzikaal en de versmelting van Griekenland en Italië is hier duidelijk zichtbaar.

De eerste geschreven berichten over Corfu dateren van ongeveer 700 jaar v.Chr. In die tijd was Korinthe, een stad aan de andere kant van Griekenland, erg sterk. De Korinthiërs hadden het voor het zeggen op Corfu. Ze hebben het eiland de Griekse naam gegeven, Kérkyra. Opvallend genoeg blijven alleen buitenlanders dit eiland Corfu noemen.

Tot ongeveer 200 jaar v.Chr. was er sprake van een Grieks wereldrijk. Het strekte zich uit van Italië tot aan Perzië. Ten tijde van Christus’ geboorte was dit Griekse Rijk allang vervangen door het grotere Romeinse Keizerrijk. Van dit Romeinse imperium bleef na het jaar 400 alleen het oostelijk deel over, het Byzantijnse Rijk, waartoe ook Corfu behoorde. Het lag aan de rand van dit rijk en ving dus steeds de klappen op van aanvallen uit het westen van Europa. Men bouwde een vesting op een rots in de zee voor Corfu-stad ter bescherming hiertegen. De muren en onderaardse tunnels zijn er nog steeds en het is interessant om dit fort te gaan bekijken.

Tussen 1000 en 1200 werd Europa geplaagd door de Noormannen. Deze rovers vielen ook Corfu herhaaldelijk lastig. Daarom vroeg de keizer van het Byzantijnse Rijk hulp aan de Doge van de stadstaat Venetië. En met succes. Het beviel de Venetianen echter zo goed op Corfu, dat ze er bleven. Ook toen rond 1450 het Byzantijnse Rijk ineenstortte door de oprukkende Turken, die in Oost-Europa het christelijke Byzantijnse Rijk vervingen door het islamitische Ottomaanse Rijk. De Turken hebben herhaaldelijk 200 jaar achtereen geprobeerd ook Corfu te veroveren. De Venetianen bouwden op het eiland versterkingen. Op het strand van Gouviá staat een fraai restant hiervan.

De huizen achter het Oude Fort werden gesloopt, zodat de Turken niet vanaf het land ongemerkt de vesting konden benaderen. Die kale ruimte is later nooit meer opgebouwd en daar heeft de stad het grote plein met grasveld, de Spianáda of Esplanáde, aan te danken. Bovendien bouwden de Venetianen ook een tweede vesting, het Nieuwe Fort. Even na 1700 deden de Turken nog een laatste poging de Venetianen te verdrijven. Tevergeefs, mede door de inzet van de legeraanvoerder van de Venetianen, de Duitser Matthias von der Schulenburg. Zijn standbeeld staat bij het Oude Fort. De vrome Corfioten geloofden eigenlijk liever dat het verslaan van de Turken veel meer te danken was aan de Heilige Spyrídon. Dat was een wonder, want deze brave monnik was al omstreeks het jaar 300 gestorven op het eiland Cyprus. Sterker nog, hij heeft zelfs nooit op Corfu geleefd. Toen de Turken rond het jaar 1500 Cyprus bezetten, hebben late bewonderaars van Spyrídon zijn gebeente op een ezel geladen. Voor de Turken vluchtend zijn ze daarmee uiteindelijk op Corfu beland. De aanwezigheid van zijn stoffelijk overschot zou voor zoveel wonderbaarlijke reddingen gezorgd hebben, dat al in ongeveer 1600 een kerk ter ere van hem gebouwd is in Corfu-stad. In een aparte kamer wordt zijn gebeente in een zilveren sarcofaag bewaard.

Corfu de laatste 200 jaar

De geschiedenis van Corfú, GriekenlandKort na 1800 was de Franse keizer Napoleon heer en meester in vrijwel heel Europa. Al zijn de Fransen maar een jaar of tien de baas geweest op het eiland, nog steeds is te zien dat ze er geweest zijn. Aan het Listón bijvoorbeeld. Deze prachtige bogengalerij werd gebouwd door de Parijse architect De Lesseps. In 1815 was het alweer gedaan met de hoge sprongen van Napoleon. De Engelsen namen de macht over op Corfu en bleven ongeveer veertig jaar. Gedurende deze tijd werd het eiland geregeerd door een Engelse gouverneur. Een dergelijk hoge autoriteit moest natuurlijk wel een paleis hebben en dat is er ook gekomen. Dit staat nog steeds aan de Esplanáde. Engeland wilde van Corfu samen met de andere Ionische eilanden een aparte staat maken. De Corfioten wilden echter bij Griekenland horen. Vooral toen zij zich in 1830 hadden vrijgevochten van het Turkse regiem. Pas in 1860 gaven de Engelsen aan die wens toe. Na zoveel eeuwen van strijd was er eindelijk rust. Het eiland bood ook vreemdelingen rust. Eén van de eerste buitenlandse gasten die van die rust genoot, was de Oostenrijkse keizerin Elizabeth. Ze was een treurende vrouw die hier weer op verhaal kon komen. Ze liet in 1880 een paleis bouwen vanwaar ze een prachtig uitzicht had over de Ionische Zee. Het paleis noemde ze Achíllion naar de mythologische halfgod Achilles. In de huidige tuin staan diverse beelden van onder andere deze halfgod en andere kunstwerken.

Lokale gerechten op Corfu

Op Corfú kunt u heerlijk eten. Vanwege de Venetiaanse invloeden op het eiland serveren de tavernes en restaurants ook veel pastagerechten en andere Italiaanse smaken. Corfú heeft hiernaast een keur aan eigen traditionele gerechten en specialiteiten. Hieronder vindt u recepten om de smaak van Corfú in uw eigen woonkamer te proeven.

Kerkira Sofríto
Ingrediënten

– 1 kilo runderlappen
– 100 gram peterselie
– 4 tenen knoflook
– 80 ml witte wijnazijn
– 50 ml rode wijn
– 300 ml runderbouillon
– 5 eetlepels bloem
– 2 eetlepels roomboter
– Zout, peper en olijfolie om te frituren
Bereidingswijze

Sla de runderlappen plat en allemaal ongeveer even groot zijn. Met peper en zout bestrooien en daarna door de bloem halen. Doe een eetlepel boter en een scheut olijfolie in een koekenpan en braad de runderlappen hierin totdat ze bruin zijn. Ondertussen snijdt u de knoflook en de peterselie fijn. Als het vlees gaar is, doet u het vlees in een braadpan en schenkt u de witte wijnazijn, de bouillon en de rode wijn over het vlees. Op smaak brengen met zout en peper en ongeveer 40 tot 45 minuten op middelhoog vuur laten sudderen. Als het vlees bijna klaar is, de andere eetlepel boter, verspreid in klontjes, over het gehele oppervlak toevoegen..

Serveren met aardappelpuree of gebakken aardappelen.

Over Corfu

Kerkyra, de naam die de Grieken het eiland Corfu geven, heeft de schoonheid van een weelderige begroeiing, aantrekkelijke stranden, traditionele dorpen en gemoedelijke mensen. Anderzijds zijn er ook drukkere plaatsen met tavernes en terrassen. Men kan zich op dit eiland verliezen in wegen en sporen die leiden naar zowel het verleden als de toekomst.

De route van noord naar zuid is ongeveer zestig kilometer en het eiland beslaat een totale oppervlakte van een kleine 600 km². De hoogste toppen, zoals die van de Pantokrátor (906 m), zijn vrijwel onbegroeid. Vanuit de verte ziet men de bergdorpen liggen tegen de ruige hellingen. Een tocht naar de Pantokrátor-top beloont de bezoeker met een schitterend uitzicht. Als het zicht onbelemmerd is, is vrijwel geheel Corfu en zelfs het vasteland te zien. In het midden van het eiland is het heuvelachtig. Wie hier het eiland wil oversteken, bijvoorbeeld van Corfu-stad naar Paleokastrítsa of naar Pèlekas, zou dat eens moeten doen via de smalle wegen door de kleine dorpen. Het zuidelijk deel van het eiland is ook verre van vlak. Toch is het wel het lagere deel van Corfu. Ook hier zijn prachtige tochten te maken. De kust kenmerkt zich hier door de fraaie zandstranden. Om een goede indruk van het zuiden te krijgen, is het wellicht een optie via de kust heen te rijden en de weg parallel aan de bergrug in het centrale deel terug.

Met uitzondering van de toppen van de hoogste bergen is de boomgroei overdadig. En dat is zeer bijzonder, want in de zomer regent het vrijwel nooit. Overal zijn olijfboomgaarden met de opvallende, knoestige bomen vol grillige gaten. Naar schatting staan er meer dan drie miljoen olijfbomen op het eiland. Andere opmerkelijke bomen zijn de cipressen. Deze ranke, lange bomen staan zelden in grote groepen bijeen en steken daardoor hoog boven alles uit.

Op Corfu staan diverse citrusbomen. De kleine, Chinese sinaasappel, de kumquat, is de bekendste. Deze komt in Europa alleen op Corfu en op Sicilië voor. Men verwerkt de vrucht tot likeur of tot gekonfijt fruit. Door de smaak en het aroma van dit exotische fruit is de kumquat het symbool van Corfu geworden.

Het eiland is trouwens niet alleen vanwege zijn bomenrijkdom bekend, men zegt dat het ook de grootste hoeveelheid aan bloemen bezit. In elk geval kunnen we zonder overdrijven stellen dat Corfu gedurende vier seizoenen bloeit. De combinatie van diverse factoren zorgt ervoor dat het klimaat ideaal is voor de groei van vele wilde bloemen. Zo zijn er zesendertig soorten orchideeën bekend op Corfu. De Orchis Palustris is een zeldzame orchidee die op Corfu alleen bloeit rond het Korissíon-meer.

Het noordoosten

Vanuit Corfu-stad maken we een tocht over het eiland. We rijden noordwaarts via de kustweg die ons via een prachtige, maar bochtige route naar het noordoosten van het eiland brengt. Het is de moeite waard een poging te doen de Pantokrátor-top te beklimmen. De dorpen Strinílas, Spartílas en Epískepsi zijn tegen de hellingen van de imposante berg geplakt. De smalle straatjes verlenen de bezoekers een doortocht en het leven gaat er ongemerkt verder. Na van het indrukwekkende uitzicht vanaf de top over het eiland en het vasteland aan de overkant genoten te hebben, gaat de tocht via dezelfde route weer naar beneden. De kustlijn zet zich slingerend voort en passeert onder andere de dorpen Barbáti, dat bij de Grieken voor een strandbezoek zeer geliefd is, Kalámi en Ágios Stèfanos. De prachtige baaien lenen zich prima voor een strandbezoek of een tocht met een motorbootje.

Kassiópi, wat verder naar het noorden gelegen, is een plaats met een gezellige haven. In de oudheid was Kassiópi een belangrijke havenplaats gezien de gunstige ligging aan de zeestraat. Schippers namen liever deze route dan via de gevaarlijke open zee aan de westzijde van het eiland. Restanten van een oude burcht uit die tijd liggen nog achter de plaats tegen de helling. Een mooie route terug naar Corfu-stad is langs de andere kant van de Pantokrátor. Dit kost iets meer tijd, maar is beslist de moeite waard.

Het noordwesten

De noordkust beschikt over een aantal fraaie stranden. Dit heeft ervoor gezorgd dat een aantal plaatsen zich hier ontwikkeld hebben en een gezellig verblijf garanderen. De baai van Sidári is hier een mooi voorbeeld van. Heel bekend in deze omgeving is het Canal d’Amour, een op natuurlijke wijze gevormd kanaal in de kalksteen rotsen. Verder naar het zuiden is de kust rotsachtig en kent prachtige uitzichten. Dit deel van het eiland is van groot historisch belang. De vondsten die men hier in de loop der tijden deed, zijn tegenwoordig te bezichtigen in het Archeologisch Museum van Corfu.

Het centrale deel

De hoofdstad drukt zijn stempel op dit deel van het eiland. Aan de westkust van het centrale deel ligt het dorp Paleokastrítsa. Veel eilandjes voor de kust vormen in dit dicht beboste deel een mooie aanblik. Het azuurblauwe water verleidt tot een duik. Het is mogelijk om per boottaxi of zelf met een ‘eigen’ bootje naar een van de strandjes te varen die alleen over water te bereiken zijn. Het Theodókos-klooster prijkt boven op de rotsen van Paleokastrítsa. Het bevat een fraai binnenplein en een museum met iconen uit de Byzantijnse tijd. Verder kenmerkt dit deel van Corfu zich door de mooie stranden. De wegen ernaartoe zijn niet altijd even gemakkelijk te begaan. Vooral de stranden aan de westkust zijn bijzonder. We noemen het populaire Glyfáda. Hier vinden overigens ook internationale beachvolleybaltoernooien plaats. Een rustiger strand is bij Pèlekas. Ook het strand van Ágios Górdis is bijzonder de moeite waard.

De oostkant kent populaire badplaatsen. De gezelligheid heeft zich ontwikkeld langs de kustweg en vormen de plaatsen Dassiá, Gouviá en Ípsos. De veelvoud aan tavernes en winkeltjes staat hier garant voor een levendige sfeer. De stranden zijn er aangenaam en door de korte afstand naar de stad is het hier goed toeven. Diverse afslagen landinwaarts leiden naar authentieke dorpjes in het binnenland. Hier lijkt het alsof de bevolking lak heeft aan de levendigheid van de kuststrook. Ze doen hun ding en leven hun leven met de dag.

Tevens bevindt zich op dit deel van het eiland het beroemde Achíllion, het voormalige buitenpaleis van de keizerin Elisabeth van Oostenrijk, beter bekend als keizerin Sisi. Het buitenverblijf is toegankelijk en wordt omringd door uitbundige beeldentuinen.

Het zuiden

Ondanks dat dit deel het lagere deel van Corfu is, is het zeker niet vlak te noemen. De bergrug centreert zich in het midden en vormt een mooie route naar de zuidpunt. De uitgestrekte stranden vormen hier een grote trekpleister. De ruige begroeiing zet zich ook hier voort. Er is geen plek op het eiland die de naam Groene Parel geen eer aandoet. Vooral de olijfbomen laten zich hier veelvuldig zien. De karakteristieke stammen vormen kunstwerken. De olijfolie van Corfu is bijzonder goed van smaak. Ook het zuiden is bezaaid met dorpen waarvan sommige zich op de berghelling bevinden. Zo komt het voor dat een weg landinwaarts leidt en alleen dezelfde weg teruggenomen kan worden. Voor een kilometerslang zandstrand moet men koers zetten naar Ágios Giórgos, dat loopt tot aan het meer van Korissión. Dit meer beslaat een oppervlakte van bijna 6 km². In dit natuurreservaat kunnen vogelliefhebbers hun hart ophalen.

Vanwege de prachtige stranden in het zuiden kent het gebied veel bezoekers in de zomermaanden. Zij bezoeken met name plaatsen als Benítses, Moráitika en Kávos. De gezelligheid is hier steeds voorop blijven staan. Lefkímmi, helemaal in het zuiden, is een provinciestadje bij uitstek. Het smalle kanaal dwars door de plaats is een bezienswaardigheid.

Beleef Corfu 360 graden

Interactieve kaart

Accommodaties
Plaatsen
Bezienswaardigheden
Stranden
Luchthavens

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid Akkoord