Vakantie Evia

Al enige jaren vragen wij onze gasten welke bestemming zij graag toegevoegd zouden zien aan ons aanbod. En al evenveel jaren krijgen wij als antwoord Evia. Uiteraard geven wij graag gehoor aan de wens van onze klanten en ook wij zijn al jaren van mening dat Evia een geweldige vakantiebestemming is.

Op Evia hebben wij contacten gelegd met bijzondere vakantiewoningen en hun eigenaren. Wij hebben gezocht naar eigenaren die in het verlengde liggen van de service die u van ons gewend bent te verkrijgen. Zo zijn de eigenaren woonachtig bij de woningen en hebben zij de wil onze gasten alles over de omgeving te vertellen zodat u in de gelegenheid bent om alles van de omgeving te verkennen. Tevens vertellen zij u met plezier waar u lekker kunt eten en wat u vooral niet moet missen.

Lees verder

Vakanties op Evia

Bezienswaardigheden

Evia kent mooie, bijzondere bezienswaardigheden. Zowel aan de kust als in het binnenland valt er genoeg te ontdekken. Van cultuur tot de prachtige natuur. We zetten graag de mogelijkheden voor u onder elkaar.

Bekijk
Bezienswaardigheden op Evia

Stranden

Evia kent stranden en pittoreske baaien, waar fijn zand en kiezels elkaar afwisselen. Deze prachtige stranden liggen verdeeld over het hele eiland. Sommige stranden zijn wat bekender, waar anderen je het idee geven alleen op de wereld te zijn.

Bekijk

Dorpen

Evia kent gezellige plaatsen waar men zich kan laten verrassen door de gastvrije bewoners die men tegenkomt. In een aantal van deze plaatsen liggen onze accommodaties. Maak kennis met deze dorpen en de enkele tavernes en winkeltjes die ze rijk zijn.

Bekijk
Dorpen op Evia

Autorondreis

Een autorondreis door Griekenland is dé manier om Griekenland te ontdekken. U komt op vele bijzondere plaatsen en uiteraard worden de trekpleisters niet overgeslagen. Een autorondreis is de ideale combinatie van rust, cultuur, natuur en het beleven van de Griekse gastvrijheid.

Bekijk
Autorondreis op Evia

Combinaties

De Griekse eilanden lenen zich uitstekend voor het combineren van bestemmingen. Het combineren van diverse bestemmingen tijdens één reis zorgen voor een veelzijdige en verrassende vakantie. We geven u graag de opties.

Bekijk
Combinaties met Evia
/bestemmingen/evia/fotos-van-gasten
/bestemmingen/evia/interactieve-kaart

De geschiedenis van Evia

Volgens de Griekse mythologie is Évia ontstaan doordat de god Poseidon na een ruzie met oppergod Zeus met zijn drietand tegen het vasteland aansloeg. Hierdoor braken Évia, Sardinië en Cyprus af. Meer logisch is de verklaring dat een aardbeving deze stukken land van het vasteland heeft gescheiden. Tevens verhaalt de mythe dat Hera, de echtgenote van Zeus, van Évia afkomstig zou zijn. Zeus verleidde haar en nam haar mee naar zijn huis op het vasteland. Hera had echter al snel genoeg van het overspelige gedrag van haar man en ging terug naar Évia. Later kon ze erom lachen en vergaf hem zijn daden.

De eerste tekenen van bewoning dateren uit de Nieuwe Steentijd. Meest belangrijk waren de nederzettingen rondom Chalkis, het huidige Chalkida. Er zijn sporen gevonden van handelsbetrekkingen met de Cycladen en met Myceneense nederzettingen. In geschiedenisboeken komt Évia ook voor onder de naam Makris en Dolichi, terwijl Homerus het eiland bij de naam Évia noemt in de verhalen over de oorlog van Troje. De schepen zouden zich in de nauwe zeestraat voor Évia verzameld hebben om de strijd vandaar aan te gaan.

Na de hoogtijdagen van het eiland in de 8e en 7e eeuw v.Chr. hielden de Perzen huis in het gebied en zorgden voor plundering. Door de loop van de eeuwen was het een komen en gaan van vreemde mogendheden. Daarna speelden de volkeren die we met de kennis van vandaag onder de Grieken zouden scharen de hoofdrol. Zo waren daar de Atheners, de Spartanen en de Macedoniërs die over het eiland heerste. In 378 v.Chr. sloot Évia zich aan bij de Atheense Bond. In 194 v.Chr. overspoelden de Romeinen het eiland. Daarna volgde de lange tijd van de Byzantijnse periode. Na de Venetianen, die Évia overigens Negroponte (zwarte brug) naar de beroemde brug over de zee-engte tussen Évia en het vasteland, noemden kwamen in 1470 de Turken ten tonele. Zij heersten voor meer dan 350 jaar. Ook Évia leverde de strijd in de Onafhankelijkheidsoorlog van 1821 en diverse slagen werden op het eiland gestreden. Tenslotte in 1829 kwam ook op Évia de langverwachte bevrijding.

Over Evia

Groen, groot, afwisselend, populair bij de Grieken en kleinschalig wat betreft toerisme vanuit Nederland. Wat ons betreft voldoende reden om op ontdekkingstocht te gaan. Want wat is er leuker dan een bestemming die door de Grieken zelf gekozen wordt als vakantieplek. Dat moet goed zijn. En dat is het. Ga met ons mee en verken Évia, maar vooral geniet van deze bijzondere bestemming.

Na Kreta is Évia het tweede grootste eiland van Griekenland en het heeft een oppervlakte van zo’n 3900 km². De vergelijking in oppervlakte is dan ook meteen de enige die we kunnen maken met Kreta. Landschap, bevolking, cultuur en kust hebben een geheel ander karakter. Het eiland strekt zich in volle lengte van 175 km uit voor de oostkust van het vasteland van Griekenland. Op het smalste stuk meet het eiland niet meer dan een kilometer of zeven. Évia is te verdelen in het groene en weelderig bebost noorden en midden en een ruiger met struiken begroeid zuidelijk deel. Diverse stromen doorklieven het landschap en monden uit in zee ergens aan de lange kustlijn.

Het eiland is op korte afstand gelegen van het vasteland en is slechts door een smalle strook zee gescheiden. De hoofdstad Chalkída is deels gelegen op het eiland Évia terwijl het andere deel zich op het vasteland van Attika bevindt. Deze stad met als antieke naam Chalkis, vormt de toegangspoort tot Évia. In het midden van de stad is een karakteristieke brug over het water dat het eiland van Attika scheidt. Het merendeel van de bewoners van Évia heeft zich gevestigd in dit gebied. Zowel het noorden als het zuiden kennen slechts een dunne bevolkingsdichtheid.

Het eiland wordt gedomineerd door een aantal bergketens. De hoogste toppen prijken in het zuiden en behoren tot het Óchi-gebergte. De hoogste top reikt hier tot een hoogte van zo’n 1400 meter. Gelegen in het achterland van Kárystos. De noordelijke hellingen zijn voornamelijk bebost terwijl de zuidelijke hellingen vooral met grasland en struiken begroeid zijn. De meeste mensen wonen aan de westkust. De oostkust daarentegen is rotsachtig en ligt aan open zee en kent prachtige baaien. Door de rijke bodem is er een weelderige begroeiing op het overgrote deel van het eiland is er ook een levendig dierenrijk. Klein wild zoals vossen, eekhoorns, wilde konijnen en jakhalzen, maar vooral verschillende bijzondere soorten vogels hebben hier hun leefgebied. Met name in het westen hebben diverse roofvogelsoorten hun nesten, zoals de steenarend, de wespendief (een buizerdachtige) en in de zomermaanden de Eleonora valk. Ook de ooievaar heeft op verschillende plaatsen een vaste plek gevonden om te nestelen.

Beleef Evia 360 graden

Interactieve kaart

Accommodaties
Plaatsen
Bezienswaardigheden
Stranden
Luchthavens

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid Akkoord