Vakantie Ithaki

Itháki is een klein eiland dat een heel ander gevoel geeft dan buureiland Kefaloniá. Ten opzichte van het imposante Kefaloniá is Itháki kleinschalig en lieflijk. Itháki voelt als het warme huis van Odysseus dat hem omarmde als hij terugkwam van zijn verre reizen.

Ik was onder de indruk geraakt van de gezellige en authentieke sfeer van de haventjes, kleine baaien en de enorm mooie uitzichten vanaf de hoogste top van Itháki. Het landschap is prachtig groen en kent slechts enkele dorpen. De kustlijn is steil en rotsig, afgewisseld met lieflijke en rustige stranden. Dit alles omzoomd door de heldere, turkoois gekleurde zee. Het eiland biedt vele wandelmogelijkheden. Het is een eiland met een unieke sfeer waar u op vakantie helemaal tot rust kunt komen.

Lees verder

Vakanties op Ithaki

Bezienswaardigheden

Ithaki kent mooie, bijzondere bezienswaardigheden. Zowel aan de kust als in het binnenland valt er genoeg te ontdekken. Van stranden tot de prachtige natuur. We zetten graag de mogelijkheden voor u onder elkaar.

Bekijk
Bezienswaardigheden van Ithaki

Stranden

Ithaki kent een grote verscheidenheid aan stranden en baaien. Van nagenoeg privé stranden waar u zich alleen op het eiland waant tot grotere stranden met tavernes.

Bekijk

Dorpen

Ithaki kent een aantal gezellige plaatsen waar men zich kan laten verrassen door de gastvrije bewoners die men tegenkomt. Onze accommodaties liggen in Vathi, de hoofdstad van het eiland. Maak kennis met deze plaats en de enkele tavernes en winkeltjes die het rijk is.

Bekijk
Dorpen op Ithaki

Wandelen

Ithaki kent een prachtige natuur die zich uitstekend leent voor een wandeling. Griekenland kent vele hoogteverschillen, dus een goede conditie en stevig schoeisel zijn aan te raden.

Bekijk
Wandelen op Ithaki

Combinaties

De Griekse eilanden lenen zich uitstekend voor het combineren van bestemmingen. Het combineren van diverse bestemmingen tijdens één reis zorgen voor een veelzijdige en verrassende vakantie. We geven u graag de opties.

Bekijk
Combinaties met Ithaki
/bestemmingen/ithaki/fotos-van-gasten
/bestemmingen/ithaki/interactieve-kaart

De geschiedenis van Ithaki

De voornaamste geschiedenis die van het eiland bekend is, is die uit het boek van Homerus, het heldenverhaal over de zeevaarder Odysseus. Men zegt dat dit op waarheid berust en hier zijn ook bewijzen van gevonden. De werken van Homerus zijn overigens de vroegste literaire kunstschatten van de westerse wereld.

De naam van het eiland

Over de oorsprong van de namen van de Griekse eilanden gaan altijd diverse verhalen. Zo ook over de naam Itháki. De meest voor de hand liggende verklaring is dat Ithakos en zijn broers, de zonen van Pterelaos, als eerste voet op het eiland zetten. Vanaf de 11e eeuw is het eiland in West-Europa bekend als Klein Kefaloniá, Anti Kefaloniá ofwel het eiland tegenover, ante, Kefaloniá of Val di Compare, in vergelijking met een type schip. In de 18e eeuw raakten al deze benamingen uit de gratie en noemde iedereen het eiland Itháki.

Wanneer de eerste bewoners op het eiland kwamen is niet bekend. Wel heeft men tekenen van leven gevonden op het noordelijk deel van het eiland, daterend uit het 3e millennium v.Chr. Dit zijn resten van wegen en muren en zijn gevonden op de hellingen van de heuvels in de buurt van Stavrós. Ook uit de Myceense periode zijn voorwerpen gevonden in Órmos Póleos, tevens gelegen in de buurt van Stavrós.

De Itháki’s hebben een rijk verleden in de scheepvaart. Ook de negatieve kant van de scheepvaart werd door de bewoners van het eiland uitgebreid bedreven. De piraterij was voor hen een lucratieve manier om aan goederen te komen. De schepen die tussen Kefaloniá en Itháki voeren, waren ervan verzekerd een bezoek van hen te krijgen. Spanje was een regelmatige gebruiker van deze route. Zij waren de plunderingen zat en in 1450 zonden zij een vloot om de piraterij te stoppen. Dit was een succesvolle actie.

De macht van Venetië

Vanaf 1500 kwamen de Venetianen aan de macht. Hun eerste zorg was de bevolking van het eiland te vermeerderen om hun macht te kunnen versterken. Met beloningen, gratis landgoed en speciale belastingvoorwaarden werden Grieken van het vasteland naar Itháki gelokt. Aan het einde van de 18e eeuw, tevens het einde van de Venetiaanse periode, was de bevolking toegenomen tot 10.000 en was de economische situatie flink verbeterd. De handel had zich goed ontwikkeld en de levensomstandigheden waren goed op het eiland. In deze tijd is de basis gelegd voor de handelsgeest en de scheepvaart, waar de Itháki’s nog steeds bekend om staan.

In de Onafhankelijkheidsoorlog (1821) was Itháki een trouwe partner voor Griekenland. Zij boden materiaal voor de strijd tegen de Turken en een veilige schuilplaats voor de revolutionairen die door de Turken gezocht werden.

Itháki is wereldwijd bekend vanwege de verhalen van Homerus over Odysseus. De Odyssee wordt nog steeds gelezen op vele scholen en universiteiten. De invloed van de oude Griekse beschaving was overal merkbaar, in de kunst, in de wetenschap en in de architectuur. Vele kunstenaars worden al sinds eeuwen geïnspireerd door de Griekse mythologie en schilderen Griekse taferelen. Wetenschappers kwamen in groten getale naar Griekenland om de archeologische vondsten te bestuderen. Zo kwamen de Duitsers Schliemann en Dörpfeld, de Engelsmannen Leake en Gell, de Fransman Berard en de Nederlander Goekoop naar Itháki en deden verschillende onderzoeken naar onder andere het Myceense tijdperk. Iedere twee jaar wordt door het Centrum voor Odyssee Studies, gevestigd in Vathí, een internationaal congres georganiseerd over het werk van Homerus.

Odysseus

Van de literaire werken die Homerus heeft achtergelaten, wordt verondersteld dat deze dateren uit de 8e eeuw v.Chr. De verhalen zijn doorspekt met figuren uit de Griekse mythologie en met Olympische goden. De tradities en herinneringen aan die tijd zijn heel levendig op schrift gezet. De avonturen die de helden beleven in de gehele mediterrane regio zijn ondanks dat ze zo oud zijn, toch nog van een moderne tijd. De helden ondergaan enorm lijden en brengen grote offers. Dit alles wordt doorweven met tijdloze, menselijke waarden als moed, liefde en trouw.

Odysseus was koning van Itháki en de heerser van de ‘trotshartige’ Kefaloniërs. Zijn domein omvatte alle eilanden ten westen van het vasteland van Griekenland met uitzondering van Corfú. Odysseus beleefde vele avonturen. Na de Oorlog van Troje kostte het hem nog eens tien jaar om terug te keren naar Itháki. Poseidon, de god van de zee, was kwaad op Odysseus en deed alles wat in zijn macht lag om hem een veilige terugreis te ontnemen. Uiteindelijk hielp de godin Athene hem om dit toch te volbrengen. Zijn achtergebleven familieleden hadden niet durven hopen hem ooit nog levend terug te zien. De hele verhaallijn zit redelijk ingewikkeld in elkaar. Voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis en avonturenromans, is het beslist de moeite waard eens een poging te wagen.

Lokale gerechten op Ithaki

Zoals overal in Griekenland, speelt ook op Itháki eten een grote rol in het leven van de bewoners. Als gast is het een goed plan om hierop mee te liften. Schuif aan en geniet van de heerlijke maaltijden die bij de tavernes geserveerd worden. Bijzonder is dat de authentieke bewoners van het eiland een speciaal soort techniek gebruiken voor het bereiden van verschillende gerechten.

Tserépa

Tserépa is een speciale techniek die gebruikt wordt voor het bereiden van maaltijden die in de keukens thuis van de bewoners van Itháki veelvuldig gebruikt wordt. Feitelijk is de naam afkomstig van de ‘pan’ die hiervoor gebruikt wordt. Eigenlijk is het een soort van deksel die over de pan heen wordt gezet, veelal in een houtoven. De tserépa is gemaakt van witte klei, die overigens zeldzaam aan het worden is. Om de klei te verstevigen wordt deze vermengd met geitenhaar, zodat de de tserépa minder breekbaar is. De meeste recepten voor de tserépa zijn voor het bereiden van kip.

De witte klei die hiervoor gebruikt wordt, komt uit de omgeving van het dorp Platithriá en wordt koutelás genoemd. Na het vormen van de tserépa, wordt deze vóór het eerste gebruikt 2 uur in een hete oven gezet om te harden en wit uitslaat. Daarna wordt de kleien vorm van metalen banden en handvatten voorzien. Vervolgens wordt er een bodemplaat gemaakt volgens hetzelfde principe. Beide delen vormen samen een afgesloten pot waarin een metalen schotel wordt geplaatst waarin het gerecht. De kleien pot geeft een bijzondere smaak aan het geheel.

Recept Kotópoulo stin tserépi (kip uit de tserépi)

Het recept hieronder beschrijft een traditionele manier om kip te koken, maar kan ook met andere vleessoorten zoals konijn worden gebruikt. Het is een traditioneel gerecht van Itháki. Deze manier van koken in de tserépi, een speciaal soort pan, gebruikt men op Itháki en op sommige delen van Kefaloniá.

Ingrediënten

– 1 hele kip in stukken gesneden
– 4 grote, geschilde aardappelen
– 2-3 grote tomaten
– 3 á 4 tenen knoflook
– 1 kop olijfolie
– 1 theelepel zwarte peper
– 1 theelepel grof zeezout
– 1 theelepel gedroogde tijm (origineel wordt hiervoor sapsichó gebruikt; echter alleen op Ithaki te verkrijgen. Tijm is een goede vervanger hiervoor)
– 1 theelepel gedroogde oregano
– 2 theelepels fijngesneden, verse peterselie
– Sap van 1 citroen
– Peper en zout
– Tapsí (ronde, aluminium ovenschaal met rand); volgens het originele recept. Uiteraard heeft u waarschijnlijk geen houtoven en tserépi voorhanden, dus is een ovenschaal en oven een goed alternatief.
Bereidingswijze

Zie tevens de video; Schil de tomaten dun of ontvel ze en rasp deze boven een schaal en vang hierbij tevens het vocht van de tomaat op. Pers of snijd de tenen knoflook bij dit mengsel. Voeg de olijfolie toe plus wat peper en zout, de peterselie, tijm en oregano in de schaal. Vervolgens samen met het citroensap alles door elkaar roeren.
Leg de stukken kip in het mengsel. De aardappels in grove stukken snijden en tussen het vlees plaatsen. Alles goed door elkaar scheppen zodat het vocht goed met het vlees en de aardappels mengt. Origineel zou er over de schaal een tserépi geplaatst moeten worden. Echter afdekken met folie heeft niet geheel hetzelfde effect, maar toch een lekker resultaat. Het gerecht heeft ongeveer een uur nodig in een middelwarme oven.

Kali Orexi!

Over Ithaki

Itháki is volgens de verhalen in de Odyssee van Homerus het geliefde thuisland van zijn held Odysseus. De charmante en romantische sfeer van het eiland maakt dat men deze mythologische held geen ongelijk kan geven. Itháki maakt deel uit van de Ionische archipel. Samen met het eiland Kefaloniá vormt het de prefectuur van Kehphallinia. Het eiland ligt op de smalste punt gemeten slechts twee kilometer verwijderd van het veel grotere Kefaloniá, dat ten westen van Itháki ligt. Aan de oostzijde bevindt zich het vasteland van Épiros.

Itháki is lang en smal van vorm en heeft een totale oppervlakte van 96 km². Het wordt bijna in tweeën gesneden door de diepe baai van Mólos aan de oostkant van het eiland. Een smalle strook land verbindt de twee delen van het eiland met elkaar. Zoals alle Ionische eilanden, is ook Itháki bergachtig. De hoogste berg op het eiland is de Níritos. Deze is 850 meter hoog. De kustlijn is steil en rotsig, afgewisseld met lieflijke stranden. Dit alles omzoomd door de heldere, turkooise zee. Er zijn weinig waterbronnen op het eiland en de watertoevoer komt voornamelijk van het regenwater. Dit wordt gewonnen in de wintermaanden en door de grond vastgehouden. Hierdoor heeft het eiland toch een prachtige, groene vegetatie.

De bestaansmiddelen op Itháki

Er zijn weinig vlaktes op Itháki. Daardoor is het moeilijk om uitgebreid landbouw te bedrijven. Bovendien is het water slechts spaarzaam aanwezig. Men heeft zich dan ook voornamelijk toegelegd op de olijventeelt. De olijfbomen groeien overal in Griekenland goed en hebben niet zo veel water nodig. Dit levert hen olijven en olijfolie, waarmee goed handel gedreven wordt. Verder wordt er eigen wijn gemaakt en ook de honing van Itháki is bijzonder goed van smaak. De vele bloemen die op het eiland bloeien, geven de bijen voldoende nectar voor het maken van smaakvolle honing.

Sinds eeuwen staan de Itháki’s bekend als goede zeevaarders en fanatieke reizigers. Vele families hebben een kapitein of zeeman in hun midden. Waar men ook komt, in huizen bij de mensen thuis, in hotels, in cafés of in winkels, vaak treft men foto’s van een groot zeeschip of een kapitein in uniform. Men is trots op deze scheepvaart traditie.

Nostalgie

Itháki, het geliefde thuisland van Odysseus, de held uit het mythologische verhaal de Odyssee van Homerus. Itháki is een synoniem geworden voor de liefde voor en de heimwee naar het geboorteland, voor hen die genoodzaakt zijn in het buitenland te leven. Het boek van Homerus heeft de naam van het eiland Itháki wereldwijd verspreid als een symbool van toewijding aan idealen en de liefde voor zijn land. De sfeer van het eiland is er een van nostalgie en romantische charme. Het is een ideale plek voor een ontspannen vakantie, genieten van een wandeling door de prachtige natuur, voor het ontdekken van rustig gelegen stranden en een helderblauwe zee.

Beleef Ithaki 360 graden

Interactieve kaart

Accommodaties
Plaatsen
Bezienswaardigheden
Stranden
Luchthavens

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord