Vakantie Kea

Steeds op zoek naar nieuwe vakantiebestemmingen, stuitten we op Kéa. Dit eiland is een van de onbekende eilanden van de Cycladen. Hierdoor niet minder geliefd dan de meer bekende Cycladen, echter wel een stuk minder druk bezocht.

Vooral Atheners brengen hier graag een weekend of in de zomermaanden hun vakantie door. Het heeft hierdoor het authentieke karakter weten te bewaren. Daarom past het zo goed in het aanbod van Ross Holidays. Wij waren direct verkocht tijdens onze bezoeken aan kleinschalig Kéa. Kéa is een bestemming voor gevorderde Griekenlandgangers. Het is door het grote toerisme nog niet ontdekt en daarom vol verrassingen. Met name wandelaars kunnen hun hart hier ophalen. Anders dan op groene bestemmingen zoals in ons aanbod opgenomen, zijn het hier de rotsachtige hellingen die de paden dragen. In het voorjaar laten de bloemen zich overigens ook op Kéa ruimschoots zien en overheersen hun kleuren de rotsachtige bodem.

Lees verder

Vakanties op Kea

Bezienswaardigheden

Kea kent mooie, bijzondere bezienswaardigheden. Zowel aan de kust als in het binnenland valt er genoeg te ontdekken. Van cultuur tot de prachtige natuur. We zetten graag de mogelijkheden voor u onder elkaar.

Bekijk
Bezienswaardigheden op Kea

Stranden

Kea kent stranden en pittoreske baaien, waar fijn zand en kiezels elkaar afwisselen. Deze prachtige stranden liggen verdeeld over het hele eiland. Sommige stranden zijn wat bekender, waar anderen je het idee geven alleen op de wereld te zijn.

Bekijk

Dorpen

Kea kent gezellige plaatsen waar men zich kan laten verrassen door de gastvrije bewoners die men tegenkomt. In een aantal van deze plaatsen liggen onze accommodaties. Maak kennis met deze dorpen en de enkele tavernes en winkeltjes die ze rijk zijn.

Bekijk
Dorpen op Kea

Autorondreis

Een autorondreis door Griekenland is dé manier om Griekenland te ontdekken. U komt op vele bijzondere plaatsen en uiteraard worden de trekpleisters niet overgeslagen. Een autorondreis is de ideale combinatie van rust, cultuur, natuur en het beleven van de Griekse gastvrijheid.

Bekijk
Autorondreis op Evia

Combinaties

De Griekse eilanden lenen zich uitstekend voor het combineren van bestemmingen. Het combineren van diverse bestemmingen tijdens één reis zorgen voor een veelzijdige en verrassende vakantie. We geven u graag de opties.

Bekijk
Combinaties met Kea
/bestemmingen/kea/fotos-van-gasten
/bestemmingen/kea/interactieve-kaart

De geschiedenis van Kea


Een reis door de tijd

Volgens oude mythen leefden op Kéa de Nymphen. Kéa had destijds nog een ander uiterlijk dan we tegenwoordig kennen. Het was rijk aan bronnen en bossen en in de Griekse mythologie stond het eiland ook bekend onder de naam Hydroussa.

De Nymphen werden verjaagd door de komst van een leeuw. Dit was meteen het begin van een periode van kommer en kwel op het eiland. De hitte van de ster Sirius zorgde voor droogte en uitputting van de rivieren. De volhardende bewoners vroegen halfgod Aristéos, zoon van de nymph Kiríni en de god Apóllo, om hulp. Hij keerde naar het eiland en bovenop de Profítis Ilias bouwde hij een offeraltaar ter ere van Ikmaíos Zeus, god van de regen. Het verval werd hierdoor gestopt. De 40 dagen durende Meltemi wind uit het noorden stak op en bracht weer leven in de natuur op Kéa.

De eerste tekenen van leven op Kéa gaan terug tot de 4e eeuw v.Chr. Tussen de baaien van Ágios Nikólaos en Otziás zijn restanten gevonden van een begraafplaats die dateert uit circa 3300 tot 3200 v.Chr. Het is het eerste voorbeeld van systematisch begraven in het Egeische gebied. Bij Agía Iríni zijn tevens overblijfselen gevonden waaruit bleek dat het karakter van het eiland steeds meer gedomineerd werd door Minos. Dit was waarschijnlijk vanwege de gunstige ligging tussen Kreta, waar Minos zijn koninkrijk had, en de Cycladen. Tevens de veilige en beschutte haven van Kéa zal hierbij een rol gespeeld hebben.

De tijd verstreek en verschillende volkeren claimden het eiland. Rond 1200 v.Chr. waren het vooral de Ioniërs die hier overheersten. Het eiland ging door het leven onder de naam Kéos en er werd een florerende handel opgezet met verre oorden zoals Egypte. Zij hadden zelfs eigen munten geslagen en deden mee aan de Olympische Spelen op het vaste land. In 487 v.Chr. gaven zij hun zelfstandigheid op en sloten zich aan bij het Verbond van Athene. In deze tijd bracht het toenmalige Kéos belangrijke personen uit de geschiedenis voort zoals Siminides en Bachilídes, grote dichters. Het werk van deze laatste ging vooral over de zeges van de atleten die Kéa vertegenwoordigden op de antieke spelen.

Door de ligging in de Egeische Zee was Kéa regelmatig het doelwit van het strijdtoneel. Ook werd het eiland gebruikt als rustpunt tijdens de plundertochten die aanvallers ondernamen op weg naar hun doel. Hierdoor viel het eiland ook zelf ten prooi aan deze piraterij. Tot 1204 behoorde Kéa tot het Byzantijnse Rijk, dat zorgde voor de wederopbouw van het eiland. Veel kerken en kloosters werden in deze tijd gebouwd. Daarna verschenen de Venetiërs op het toneel, die de macht af en aan wisselden met de heersers van het Byzantijnse rijk. Alhoewel de Turken in 1527 Kéa wel bezet hadden, hebben ze zich nooit gevestigd op het eiland. In de opstand tegen het Turkse regiem bracht Kéa verschillende verzetstrijders voort. Niet een volksslachting door de vreemde overheersers zorgde voor het afnemen van de bevolking, maar was het een pestepidemie die hier debet aan was.

In antiek Kéa stond het eiland bekend vanwege de mogelijkheid tot euthanasie. Oude mensen gingen naar het eiland om hun leven vredig te beëindigen door een drankje te drinken dat gemaakt was van de schermbloem. Deze plant komt voor op Kéa en is giftig. Er zijn verhalen dat Socrates aan het einde van zijn leven is gekomen door het opzettelijk of per ongeluk tot zich nemen van dit kruid.

Over Kea

De onbekende Cycladen worden ze wel genoemd. En daarmee is ook alles gezegd. Minder bekend dan de drukker bezochte eilanden van deze groep, maar zeker zo interessant. Kéa is er hier een van. Het is een walhalla voor wandelaars en het is niet ongebruikelijk om iets voor elkaar te krijgen bij de lokale bevolking door middel van een gesprek met handen en voeten. Authentiek Griekenland bestaat nog steeds.

Vanuit de haven van Lávrion is Kéa, dat overigens door de Grieken Tzía wordt genoemd, het eerste bewoonde eiland dat per ferry bereikt wordt. De oppervlakte telt slechts 130 km² en de hoogste top Profítis Ilías meet 568 meter. Hiermee is het toch nog een van de grotere eilanden van de Cycladen. Hoge begroeiing vindt u hier niet, maar kaal is het eiland niet te noemen. De kust is rotsachtig en voorzien van vele inhammen met fraaie stranden. Het binnenland kent als uitzondering voor de Cycladen een redelijke rijke boomgroei. Dikke eikenbossen zijn onder andere te vinden in de omgeving van Helliniká. Ook fruit- en amandelbomen worden op het eiland veelvuldig gecultiveerd. Struiken en bloemen bedekken de hellingen van de berg. Een grote variatie van kruiden en planten hebben hun groeigebied op Kéa gevonden. Wat Kéa nog meer bijzonder maakt, is het netwerk van wandelpaden. Hierdoor is het mogelijk om op plekken te komen, waar slechts andere wandelaars uw tegenliggers zullen zijn. Auto’s komen hier namelijk niet.

De hoofdstad is Ioulída en is centraal op het eiland gelegen. Het is tevens een van de weinige dorpen op het eiland. Langs de kustlijn hebben zich her en der wat dorpen ontwikkeld waardoor het ook daar goed toeven is. De meeste van deze plaatsen bevinden zich aan de noordzijde van het eiland waar tevens de haven van Koríssia gelegen is. Deze haven ontvangt de bezoekers aan het eiland die van Kéa komen genieten. Het zijn vooral nieuwe dorpen met enkele tavernes en winkeltjes, maar vooral de strook langs het water waarop bedjes en parasols staan, zijn de trekpleister. De gehele kust is bezaaid met mooie stranden, groot en klein, met of juist zonder faciliteiten, maar altijd de helderblauwe zee als gemene deler. Zo is er voor iedere wens een strand te vinden.

Vooral in het noordwestelijk deel zijn enkele gezellige badplaatsen ontstaan zoals Otziás, Vourkári en Koríssia. Ondanks dat ze relatief nieuw zijn, kennen ze een authentieke gezelligheid. Veelal langgerekt strekt het dorp zich uit langs de kust en biedt het de mogelijkheid voor een zo typisch Griekse volta. Het flaneren langs de terrassen om te kijken naar en vooral ook gezien te worden. De Atheners vinden Kéa het ultieme eiland voor een fijne tijd. En bovendien slechts met een korte bootverbinding te bereiken.

Beleef Kea 360 graden

Interactieve kaart

Accommodaties
Plaatsen
Bezienswaardigheden
Stranden
Luchthavens

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord