Mythe Afroditi

Kythira

Er zijn verschillende verhalen over Afroditi bekend. Homerus beweerde dat zij de dochter was van Zeus en Dione. Tevens verhaalt de Griekse mythologie dat het eiland Kýthira de geboorteplaats van de godin Afroditi is en zij werd geboren uit de golven voor de kust van het eiland.

Betekenis van Afroditi



De historici zijn het oneens of de godin werd vernoemd naar het eiland of dat het eiland werd vernoemd naar de godin.

Het meest bekend is de door Hesiodus Theogony vertaalde mythe, waarbij de Titaan Krónos tijdens een gevecht met zijn vader Ouranós de geslachtsdelen van zijn vader afsneed met een diamanten sikkel. De bloeddruppels die in zee vielen veroorzaakte een zilveren schuim (Grieks: ἀφρóς / aphrós) in de zee waarbij de godin Afrodíte uit de diepte is ‘geboren’. Zo kreeg ze de naam Aphrodite, letterlijk de uit schuim geborene, of Anadyomene, de opduikende. Na haar ‘geboorte’ zweefde Aphrodíti eerst over de wateren van Kýthira, waardoor ze de bijnaam ‘van Kytheíria’ kreeg. Later is de godin door de golven van de zee naar Páphos (Cýprus) gedragen, waar zij wordt vereerd als beschermheilige.

Afroditi is in het Latijn bekend als Venus. Een sculpture van haar is te zien in het Louvre onder de naam de Venus van Milo, een marmeren kunstwerk vervaardigd door de beeldhouwer Alexandros van Antiochia, rond 130 v.Chr.

Afroditi is de godin van de liefde, het verlangen, de sexualiteit en de schoonheid. Zij beschikte over natuurlijke gaven om de mensen bij elkaar te brengen, hierbij geholpen door een speciale gordel die deze eigenschap versterkte. Later wordt zij de vrouw van Hepheastus, de kreupele zoon van Hera. Hij is een van de weinige goden die met een lelijk uiterlijk wordt afgebeeld. Hepheastus was de wapensmid van de goden en daardoor wordt hij beschouwd als de beschermheilige van het vuur en de smederij.

Afroditi beschouwde de mirte als haar gewas, de duif, de zwaan en de mus als haar vogels en haar favoriete minnaar was de god van de oorlog, Ares.

Mythes van Afroditi



De godin komt in de Griekse mythologie in verschillende verhalen voor. Haar hulp werd bij vele gelegenheden ingeroepen. Zo speelde zij een rol in het verhaal van Jason en het gulden vlies. Toen Jason toestemming vroeg aan de koning van Colchis om het gulden vlies uit het bos te halen, werd dit door deze geweigerd. Hera die de grote kracht was achter de daad van Jason, vroeg Afroditi om hulp. Zij zorgde dat Jason verliefd werd op Medea die ervoor zorgde dat Jason het vlies met succes te pakken kreeg.

Tevens kan worden gezegd dat Afroditi een rol speelde in het ontstaan van de Trojaanse oorlog. Peleus was getrouwd met de zeenimf Thetis. Alle goden waren uitgenodigd voor de bruiloft, behalve een godin. Zij was toevallig de godin die een expert was in het veroorzaken van conflicten en tweestrijd. Ze kwam toch op het feest en tijdens het feestmaal deponeerde zij een gouden appel op de tafel met de woorden dat deze bestemd was voor de mooiste onder hen. De aanwezige godinnen begonnen met elkaar te strijden voor wie de appel dan wel bestemd zou zijn. Een rechter moest eraan te pas komen om uitsluitsel te geven. Paris, een knappe sterveling uit Troje, werkzaam als herder kreeg de twijfelachtige eer een oordeel te vellen over deze kwestie. Hij kwam tot de conclusie dat Hera, Athena of Afroditi de gouden appel toe moest komen.

De drie godinnen waren niet overtuigd het op een eerlijke manier te kunnen winnen van de ander en zij boden geschenken aan Paris om zijn gunsten te winnen. Hera beloofde Paris dat als hij voor haar koos zij hem zou helpen de wereld te regeren. Athena beloofde Paris hem altijd te laten zegevieren in de strijd. En Afroditi garandeerde hem de liefde van de mooiste vrouw ter wereld, Helena, op het punt te trouwen met de koning van Sparta.

Paris koos voor het laatste en gaf de appel aan Afroditi. Zo kwam Helena in de armen van Paris wat door haar broer en vader niet op prijs werd gesteld. Zij stelden een leger samen om haar op te gaan halen wat het begin was van de Oorlog van Troje. Deze Helena is Helena van Troje.

op de kaart

Accommodaties op Kythira

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten