Onze specialisten helpen u graag verder op weg. Bel ons gerust.

Te zien op het vasteland

Lefkas

Door de vaste oeververbinding tussen Lefkas en het vasteland zijn er extra veel mogelijkheden. U kunt het verkennen van dit schitterende eiland afwisselen met uitstapjes naar bekende plekken op het vasteland van Griekenland. Wij vertellen u er graag meer over.

  • Epiros, Parga
  • zagoria_epiros_dorp.jpg
  • zagoria_epiros_bruggen.jpg
    Zagoria
  • Epiros, Nikopolis
  • Epiros, Meteora
    Meteora
/

Nikópolis
Een oude stad, waarvan alleen nog ruïnes te zien zijn. Ze liggen niet ver van de tegenwoordige stad Préveza. De Romeinse veldheer Octavianus, die naderhand bekender is geworden als de eerste Romeinse keizer Augustus, versloeg in 31 v.Chr. op deze plek voor de Griekse kust zijn rivaal Antonius, die soortgelijke ambities had. Ze wilden beiden de machtigste man zijn van het steeds groter wordende Romeinse Rijk. Octavianus vierde zijn overwinning door de stad Nikópolis (= stad der overwinning) te laten bouwen. De vloot van koningin Cleopatra van Egypte was Antonius te hulp geschoten, dit mocht echter niet baten. De tocht kan overigens gecombineerd worden met een bezoek aan het lange strand van Kastrosykiá. De stranden bij het stadje Préveza zijn mooi en zo uitgestrekt, dat ze op vele plaatsen leeg zijn.

Het Orakel van Dodóni
Het Orakel van Dodóni is veel ouder dan dat van Délfi. De restanten ervan liggen niet ver van Ioánnina. Deze plek trekt veel belangstellenden. Dat was in de eeuwen voor Christus ook al het geval. Toen kwamen de mensen om zich door priesteressen de toekomst te laten voorspellen of om goede raad te krijgen bij het nemen van belangrijke beslissingen. Het verhaal gaat dat deze priesteressen nooit hun voeten mochten wassen en dat dit goed te ruiken was. Toen de Grieken in de 4e eeuw massaal overgingen naar het christelijke geloof, zijn de vroege heiligdommen op deze plek verwoest en vervangen door een grote kerk. Veel is later weer opgegraven en is nu te bezichtigen.

Ioánnina
In de hoofdstad van de provincie Épiros zijn enkele bezienswaardigheden, zoals de ruïnes van de oude stadsburcht. Deze burcht is vooral bekend geworden in de tijd van de wrede Ali Pasja, die door de Sultan was aangesteld als bestuurder van de stad. In de burcht zijn nog delen van zijn paleis te zien, waaronder twee minaretten, de catacomben waar de gevangenen gemarteld werden en zijn graf. Verder is er een Byzantijns museum. Op het eiland Nisí, in het meer, kunt u de laatste verblijfplaats van Ali Pasja bezoeken. Daar is hij, in opdracht van de Sultan, uiteindelijk in 1822 vermoord.

Metéora
Metéora is het gebied bij de plaats Kalambáka, waar enorme rotsblokken steil omhoog rijzen vanaf een tamelijk vlak gebied. Ze zouden zijn ontstaan doordat in lang vervlogen tijden hier water stond, dat het zachtere gesteente zou hebben opgelost en weggespoeld. Daardoor bleven deze merkwaardige rotspilaren naast elkaar achter. Het lijken wel reuzenstenen, die zo uit de hemel zijn komen vallen. Vandaar ook de naam Metéora. Het meest bijzondere van deze plek is echter dat op tal van die hoge rotspunten kloosters staan. Hoe heeft men destijds de bouwmaterialen naar boven gekregen? Om daar antwoord op te krijgen zou u dit mysterische gebied eens kunnen gaan bezoeken. Tegenwoordig is het mogelijk via de later uitgehouwen trappen boven te komen en verwonderd te kijken naar de prestatie van vrome kluizenaars in de Middeleeuwen om een plaats te vinden voor meditatie.

Het Orakel van Delphi
Deze bezienswaardigheid is iets verder weg gelegen. Het Orakel van Delphi was in de oudheid een soort bedevaartsoord. Uit alle delen van Griekenland kwamen mensen naar de tempel van Apollo die hier op één van de hellingen van de bijna 2500 meter hoge Parnassós gebouwd was. De priesteres van het orakel, Pythia, zat daar op een krukje boven een rotsspleet waaruit giftige dampen stegen. Ze werd er high van en stootte dan onsamenhangende klanken uit die alleen de priesters konden vertalen. Tevens is er een museum dat veel van het interessante leven van 3000 jaar geleden laat zien.

Parga
Parga is het bruisende en pittoreske middelpunt van de provincie Epiros. Slenter door deze levendige stad welke wordt omringd door mooie stranden en een groen achterland. Strijk aan het eind van de dag neer op de boulevard waar tavernes en winkels zorgen voor echte gemoedelijke vakantiesfeer. Geniet ondertussen van het uitzicht op de baai en de eilanden die verspreid voor de kust liggen.

Zagoria
Op het vasteland, tegenover het eiland Lefkas, ligt Epiros met in het noorden het indrukwekkende Zagoria-gebied. Dit gebied is vernoemd naar het Slavische woord Zagori, wat letterlijk ‘achter de bergen’ betekent. En laat het Zagoria-gebied nou starten bij het Pindosgebergte. Dit gebergte en het Nationale Park Vikos-Aoos domineren het gebied. Naast de natuur kent Zagoria ook enkele dorpen die zeker de moeite waard zijn. Hetzelfde geldt voor de boogbruggen die de bewoners eeuwen geleden over de rivieren wisten te bouwen van losse stenen.

op de kaart

Accommodaties op Lefkas

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten