Vakantie Limnos

Al eerder knipoogde dit eiland naar mij. Het verleidde me in het verleden om er na af te reizen en inderdaad, ik was onder de indruk. Myrina, de opgravingen, de mooie stranden, Plati en andere gezellige dorpen, het duinengebied en de vogelkolonies trokken direct mijn aandacht.

Dit was reeds in 2005. Echter de omstandigheden waren destijds niet volgens de standaard zoals ik die aan wil bieden aan mijn gasten en ik besloot toen om het niet toe te voegen. Inmiddels is het eiland volwassen geworden en vond ik de tijd rijp om weer eens te gaan kijken. En ik ben er trots op nu te kunnen zeggen dat Limnos is toegevoegd aan onze vakantiebestemmingen van ons uitgebreide aanbod. Neem een kijkje en u zult geraakt zijn door de bijzondere samenstelling van het aanbod en het kleinschalige, authentieke karakter van dit eiland. Laat u verrassen door dit bijzondere eiland en maak kennis met de tradities en goede wijnen van het eiland.

Lees verder

Vakanties op Limnos

Bezienswaardigheden

Limnos kent mooie, bijzondere bezienswaardigheden. Zowel aan de kust als in het binnenland valt er genoeg te ontdekken. Van cultuur tot de prachtige natuur. We zetten graag de mogelijkheden voor u onder elkaar.

Bekijk
Bezienswaardigheden op Limnos

Stranden

Limnos kent stranden en pittoreske baaien, waar fijn zand en kiezels elkaar afwisselen. Deze prachtige stranden liggen verdeeld over het hele eiland. Sommige stranden zijn wat bekender, waar anderen je het idee geven alleen op de wereld te zijn.

Bekijk

Dorpen

Limnos kent vele gezellige plaatsen waar men zich kan laten verrassen door de gastvrije bewoners die men tegenkomt. In een aantal van deze plaatsen liggen onze accommodaties. Maak kennis met deze dorpen en de enkele tavernes en winkeltjes die ze rijk zijn.

Bekijk
Dorpen op Limnos

Wandelen

Limnos kent een prachtige natuur die zich uitstekend leent voor een wandeling. Griekenland kent vele hoogteverschillen, dus een goede conditie en stevig schoeisel zijn aan te raden.

Bekijk
Wandelen op Limnos

Excursies

Om uw verblijf op Limnos nog aangenamer te maken, biedt Ross Holidays in samenwerking met onze agent excursies aan. U bezoekt unieke plaatsen, waar niet iedereen zomaar terecht komt. Graag geven wij u alvast wat informatie over het aanbod.

Bekijk
Excursies op Limnos
/bestemmingen/limnos/fotos-van-gasten
/bestemmingen/limnos/interactieve-kaart

De geschiedenis van Limnos

Door de vulkanische aard van het eiland werd Limnos in de mythologie gezien als het heiligdom van Ifestos, de god van het vuur. Ifestos was de zoon van Hera en Zeus die van de berg werd verbannen door zijn vader. Hij belandde op Limnos waar hij de bewoners de kunst van het ijzer smeden bijbracht. De andere naam van Limnos was dan ook wel de smidse van Ifestos.

Een andere mythe verhaalt dat de mannen van Limnos de voorkeur gaven aan de vrouwen uit Thracië boven hun eigen vrouwen, afkomstig van Limnos. Dit zorgde voor sterke haatgevoelens bij de vrouwen van het eiland, dat zij alle mannen, inclusief koning Thaos, vermoordden en zelf de leiding in handen namen. Op de zoektocht naar het Gulden Vlies belandde Iason op Limnos waar hij en zijn mannen de vrouwen zwanger maakten, wat een garantie was voor het voortbestaan van de bevolking van het eiland.

Archeologische opgravingen tonen het bewijs van een zeer vroege bewoning van Limnos. De eerste nederzettingen waren volgens de deskundigen van de Etrusken. Limnos was tevens een onderdeel van het Perzische rijk in de 5e eeuw voor Christus. Vervolgens volgde het eiland de lijn van overig Griekenland als het gaat om overheersingen. Zo waren er eerst de Macedoniërs die de scepter zwaaiden, vervolgens de Romeinen, daarna waren ze een onderdeel van het Byzantijnse rijk, waarna de Genuanen kwamen, gevolgd door de Venetianen en als hekkensluiter de Turken. Tussendoor speelden diverse piraten hun spel op het eiland en plunderen met regelmaat het eiland. 1821 was het jaar dat ook Limnos weer vrijheid kende.

Tijdens de eerste Balkanoorlog probeerden de Turken de Griekse inname van de Egeïsche eilanden te dwarsbomen en trokken ten aanval. Echter de Grieken waren hierop voorbereid en de Griekse vloot onder leiding van admiraal Pavlos Koutouriotis verschuilde zich in de baai van Moudros. Toen de Turkse vloot optrok werden zij verrast door de tegenaanval (1913) en trok zich terug in de Hellespont, oftewel de tegenwoordige Dardellen. Ook in WOI was deze haven een schuilplaats voor internationale vloten.

Tiropita

Tiropita is een bladerdeeggerecht, dat we ook tegenkomen op andere Griekse bestemmingen. Echter bij deze tiropita wordt gebruik gemaakt van de lokale kaas, genaamd kalatháki. Voor het maken van deze kaas wordt schapenmelk gebruikt. De kaas is de eerste 2 dagen zacht en romig en in deze tijd kan de kaas worden gebruikt voor deze soort tiropita. Als de kaas een paar dagen in de zon wordt gedroogd dan wordt deze harder, net als feta. Dit noemen ze melípasto. Als de kaas daarna nog langer wordt gedroogd dan wordt deze nog harder en ook grijzer en noemen ze het melíchloro. De geur en smaak hiervan behoren tot de beste van heel Griekenland. Voor de productie van de kaas wordt een klein handgemaakt mandje gebruikt, in het Grieks kalatháki. Vandaar de naam van deze overigens beschermde naam van de lokale kaas van Limnos.

Ingrediënten

We geven onderstaand de ingrediënten van deze tiropita. Echter zal deze lokale kaas niet in Nederland verkrijgbaar zijn. Gebruikt u een willekeurige andere kaas, zoals feta, om toch een heerlijke tiropita op tafel te zetten.

500 gram kalathaki kaas
3 eieren
Verse munt
Zwarte peper
500 gram bloem
Een half glas olijfolie

Klik op de polaroid en bekijk de bereiding stap voor stap.
Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem daarna alle ingrediënten, behalve de bloem en olijfolie, en meng deze in een schaal. Roer deze goed door, dit vormt de vulling van de tiropita. Voor het deeg maken we een klein kuiltje in de bloem en gieten daar de olijfolie en een beetje water in. Kneed het geheel goed door tot er een kneedbare deegmassa ontstaat. Neem hiervan een kleine portie, ongeveer ter grootte van een tennisbal, en rol deze met behulp van een deegroller uit tot een dunne laag in de vorm van een cirkel. Snijd de cirkel in twee helften en leg de vulling er op. Rol het deeg met de vulling op en maak er een draai in, zoals op de foto’s. Leg alle pita’s in de oven en giet er een klein beetje olijfolie overheen. Bak de tiropita’s in ongeveer 30 minuten gaar op 180 graden.

Kali órexi!

Over Limnos

Het eiland Limnos is een authentiek eiland wat zijn eigen karakter goed heeft weten te bewaren. De mensen hechten waarde aan hun tradities en het toerisme is slechts een neveninkomst voor de meeste bewoners. Ze leven er van hetgeen het eiland hen levert. Veel van hen hebben een boerenbedrijf en verbouwen er behalve fruit en groenten, ook graan. In de Byzantijnse tijd werd Limnos wel de graanschuur van Constantinopel genoemd.

Het eiland heeft een grillig gevormde kustlijn die hierdoor rijkelijk bedeeld is met fraaie baaien met de mooiste goudgele stranden. Het azuurblauwe water rolt hier maar al te graag af en aan. Zowel aan de boven- als aan de onderzijde heeft het eiland een diepe inham. Met name die in het zuiden waaraan Moudros gelegen is, wordt gezien als de meest veilige haven van de Middellandse Zee.

Limnos bevindt zich in goed gezelschap; het wordt omringd door de heilige berg Athos, Samothraki en Lesbos in het zuiden. Samen met het ten zuidwesten gelegen eiland Agios Efstratios vormt het een eigen bestuurseenheid. Op Agios Efstratios zijn overigens enkele zeer mooie stranden en op dit eiland bevindt zich de enige woestijn van Europa. De ligging van Limnos in de noordelijke Egeïsche zee, is precies tegenover de Hellespont, de nauwe doorgang tussen de Egeïsche Zee en de Zee van Marmara die weer in verbinding staat met de Zwarte Zee. Deze ligging heeft de geschiedenis van het eiland grotendeels bepaald. Niet alleen in lang vervlogen tijden, maar ook gedurende de laatste oorlogen waarin Europa betrokken was.

Limnos is gelegen in de Egeïsche zee en meet 476 km² aan oppervlakte. Het is een vulkanisch eiland en ondanks de vele glooiingen in het landschap, redelijk laag. De hoogste berg, Vigla, in het ruige, noordwestelijk deel van het eiland, bereikt slechts een hoogte van 470 meter. Bossen zijn schaars op het eiland, maar dat betekent niet dat het niet vruchtbaar is. De lava heeft gezorgd voor een zeer productieve bodemgesteldheid en druiven, vijgen, amandelen en andere fruitsoorten groeien hier volop. Een druivenstruik floreert overigens alleen wanneer het met zorg en liefde omringd wordt. De betere wijnen van Griekenland vinden op Limnos hun oorsprong en hebben een grote faam bij de kenners. Olijfbomen zijn er opvallend weinig terug te vinden op Limnos en olie wordt dan ook vanuit andere eilanden hierheen getransporteerd. De bodem bestaat op sommige plaatsen uit een speciaal soort klei, dat medicinaal werkt bij slangenbeten. De rijke historie en omvangrijke rol in de mythologie van Griekenland maken dit eiland tot een interessante bestemming.

Het oostelijk deel van het eiland is groen en vruchtbaar, terwijl het westen wat meer de kenmerken van een lavalandschap vertoont. Op de westelijke helft is meer sprake van hoogteverschillen. Hier bevindt zich tevens de hoogste berg van het eiland. De hele kustlijn, maar met name die van de westkust, wordt afgewisseld met de mooiste, goudgele stranden. Aan de noordkant van het eiland zijn gedurende de zomermaanden vele surfliefhebbers te vinden. Hier is het voor hun sport een waar paradijs. Het eiland kent 2 meren, beide gelegen op de oostelijke helft; Limni Aliki dat een zoutmeer is en Chartarolimni, dat een toevluchtsoord is voor flamingo’s en andere vogels in de wintermaanden. In het noorden van het eiland bevindt zich een uniek natuurfenomeen; pachies ammoudies. Landinwaarts gelegen is door de eeuwen heen door erosie een soort van duinengebied ontstaan. Steeds wisselend van uiterlijk door de richting van de wind, vergelijkbaar met de Sahara-woestijn.

Interactieve kaart

Accommodaties
Plaatsen
Bezienswaardigheden
Stranden
Luchthavens

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord