Messolonghi

Paleros

Prachtig gelegen tussen twee lagunes bevindt zich Messolonghi, de hoofdstad van de prefectuur Aitoloakarnania. Het is dan ook niet toevallig dat de naam van dit stadje waarschijnlijk is afgeleid van een combinatie van de Italiaanse woorden ‘messo’ en ‘langhi’ (Messolanghi), iets wat zoveel betekent als ‘tussen meren gelegen’. Dit op het eerste gezicht wat slaperige plaatsje verwierf grote bekendheid vanwege het heldhaftige verzet tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsstrijd. Tegenwoordig trekt het vooral veel bezoekers vanwege de schilderachtige lagune, de zoutpannen en de traditionele, op palen gebouwde vissershuizen.

 • messolonghi_ew (22).jpg
  Messolonghi
 • messolonghi_ew (20).jpg
  Flamingo's
 • messolonghi_ew (19).jpg
  'Pelades', traditionele vissershuizen
 • messolonghi_ew (15).jpg
  'Pelada', traditioneel vissershuis
 • messolonghi_ew (7).jpg
  Weg door de lagune
 • messolonghi_ew (8).jpg
  'Pelada', traditioneel vissershuis
 • messolonghi_ew (16).jpg
  'Pelada', traditioneel vissershuis
 • messolonghi_ew (21).jpg
  Lagune
 • messolonghi_ew (9).jpg
  Weg door de lagune
 • messolonghi_ew (11).jpg
  Lagune
 • messolonghi_ew (3).jpg
  Lagune
 • messolonghi_ew (5).jpg
  Lagune
 • messolonghi_ew (1).jpg
  'Gaïtes', traditionele vissersboten
 • messolonghi_ew (2).jpg
  'Gaïtes', traditionele vissersboten
 • messolonghi_ew (13).jpg
  Ionische Zee
 • messolonghi_ew (18).jpg
  Zoutpannen
 • Messolonghi_EW
  Zoutpannen
 • Messolonghi_EW
  Zoutpannen
 • Messolonghi_EW
  Zout
 • messolonghi_ew (10).jpg
  Zoutmuseum
 • messolonghi_ew (12).jpg
  Zoutmuseum
 • messolonghi_ew (24).jpg
  Zoutmuseum
 • messolonghi_ew (23).jpg
  Zoutmuseum
/

Geschiedenis
Tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsstrijd kwamen, net als in heel Griekenland, de inwoners van Messolonghi in opstand tegen de Turkse overheersers en wisten de stad te bevrijden. De Turkse sultan liet het hier echter niet bij zitten en besloot in 1822 de stad terug te veroveren door middel van zware belegeringen. Deze leidden in 1826 tot de beroemde ‘Exodos’, de uittocht van Messolonghi.

Nadat tijdens de tweede zware belegering de voorraden binnen de stadsmuren uitgeput raakten en de toestand onhoudbaar was geworden, besloten de inwoners in het geheim ’s nachts een poging te wagen vrouwen en kinderen in veiligheid te brengen. Een deel van de mannen zou achter blijven om de stad tot de dood te verdedigen. Het plan werd echter verraden en de uittocht liep uit op een bloedbad waarna de stad volledig werd verwoest.

Het heldhaftige verzet en de opoffering van de inwoners zorgden voor grote bewondering in Europa en brachten de Griekse Onafhankelijkheidsstrijd opnieuw onder de aandacht. Er werd over gesproken in parlementen en schrijvers en kunstenaars zoals Lord Byron, Hugo, Goethe en de schilder Delacroix bewezen met hun werk eer aan de dappere inwoners van Messolonghi.

De uittocht wordt ieder jaar nog herdacht op de zondag voor Pasen met een indrukwekkende processie waarbij jong en oud prachtige kledij uit die tijd dragen. De processie eindigt in het ‘park van de helden’, waar bij het herdenkingsmonument een krans wordt gelegd.

Lagune
De lagune van Messolonghi vormt een van de belangrijkste wetlands van Europa en valt onder de bescherming van de Conventie van Ramsar. Hij ligt tussen de mondingen van de rivier Acheloos en Evinos en staat in verbinding met de Ionische Zee. Het. Met een rijke flora en fauna en zo’n 290 vogelsoorten is dit gebied een waar paradijs voor de natuur- en vogelliefhebber. Honderden flamingo’s strijken hier jaarlijks neer om te overwinteren en vormen ook voor de niet kenners een prachtig schouwspel. Andere vogelsoorten die we hier tegenkomen zijn onder andere de kroeskoppelikaan, de dwergaalscholver en de zeldzame kuifkoekoek.

Opvallend detail in het landschap van de lagune zijn de zogenaamde ‘pelades’. Deze houten vissershutten zijn op palen in het water gebouwd en vormden voor meer dan 3 eeuwen het permanente verblijf van vissers. Alhoewel ze tegenwoordig niet meer dagelijks bewoond worden, worden ze nog altijd gebruikt als opslagruimte voor werktuigen en netten. Vaak is er aan de zijkant ook een al dan niet overdekte ligplaats voor de traditionele ‘gaita’, een type vissersboot dat speciaal ontworpen is om in het ondiepe water van de lagune te varen. Met deze boten wordt onder andere gevist op zeebrasem en harder. Van laatstgenoemde wordt de beroemde ‘avgotaracho’ gemaakt, gedroogde viskuit die in bijenwas wordt bewaard. Deze plaatselijke delicatesse is een beschermd streekproduct waarvan de prijs oploopt tot meer dan 100 euro per kilo. Het heeft een uitgesproken zilte smaak en wordt in kleine plakjes geserveerd.

Een echte aanrader is een rit of wandeling over de 5 km lange weg die dwars door de lagune naar het schiereiland Tourlida leidt. U heeft hier aan weerskanten een prachtig uitzicht op de lagune, de vissershutten en het achterliggende gebergte. De weg eindigt bij een taverne met een leuk aan het water gelegen terras.

Wees niet verbaasd wanneer u onderweg mensen ziet die zich met modder insmeren, het water en de modder uit de lagune zouden een geneeskrachtige werking hebben.

Zoutpannen en zoutmuseum
​Aan het einde van de weg door de lagune bevinden zich links de zoutpannen waar nog altijd zout wordt gewonnen. Hier bevindt zich ook een klein, maar zeer goed, met liefde opgezet zoutmuseum. Het is gehuisvest in een oud gebouw uit 1946 dat als wachtruimte werd gebruikt voor de arbeiders die in de zoutwinning werkten.  Aan de hand van onder andere foto’s, beschrijvingen en oude voorwerpen wordt een levendig beeld geschetst van de geschiedenis van de zoutwinning in Messolonghi, het productieproces, de verschillende soorten zout en de verschillende manieren waarop zout in de wereld gebruikt wordt. Aan het museum is een kleine winkel verbonden waar verschillende soorten zout worden verkocht.

op de kaart

Accommodaties op Paleros

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten