Vakantie Paxos

Vaak hoorde ik van mensen dat Paxos een paradijs op aarde was. En ondanks dat ik met Corfu als thuiseiland, dit paradijs zo onder handbereik had in mijn jonge jaren, kwam het er pas een aantal jaren geleden van om een bezoek aan Paxos te brengen

Met de boot is de oversteek vanaf Corfu of vanaf Parga snel gemaakt. En inderdaad, paradijselijk is een juiste benaming. In de jaren na mijn eerste bezoek probeerde ik wat te vinden om op te nemen in ons aanbod. Echter, op Paxos geldt een gevestigde orde en ertussen komen is niet makkelijk. Mijn aandacht verslapte en ik liet het gaan. Tot dat ik onlangs in contact kwam met een agent die ons graag wilde ontvangen. En zie hier het resultaat, we hebben ook de mogelijkheid om u een kleinschalige vakantie naar Paxos aan te bieden. We zijn er blij mee!

Lees verder

Vakanties op Paxos

Bezienswaardigheden

Paxos kent mooie, bijzondere bezienswaardigheden. Zowel aan de kust als in het binnenland valt er genoeg te ontdekken. Van cultuur tot de prachtige natuur. We zetten graag de mogelijkheden voor u onder elkaar.

Bekijk
Bezienswaardigheden op Paxos

Stranden

Paxos kent stranden en pittoreske baaien, waar fijn zand en kiezels elkaar afwisselen. Deze prachtige stranden liggen verdeeld over het eiland. Sommige stranden zijn wat bekender, waar anderen je het idee geven alleen op de wereld te zijn.

Bekijk

Dorpen

Paxos kent gezellige plaatsjes waar men zich kan laten verrassen door de gastvrije bewoners die men tegenkomt. In een van deze plaatsen liggen onze accommodaties. Maak kennis met dit dorp en de enkele tavernes en winkeltjes die hij rijk is.

Bekijk
Dorpen op Paxos

Wandelen

Paxos kent een prachtige natuur die zich uitstekend leent voor een wandeling. Griekenland kent vele hoogteverschillen, dus een goede conditie en stevig schoeisel zijn aan te raden.

Bekijk
wandelen op paxos.jpg

Combinaties

De Griekse eilanden lenen zich uitstekend voor het combineren van bestemmingen. Het combineren van diverse bestemmingen tijdens één reis zorgen voor een veelzijdige en verrassende vakantie. We geven u graag de opties.

Bekijk
Combinaties met Paxos
/bestemmingen/paxos/fotos-van-gasten
/bestemmingen/paxos/interactieve-kaart

De geschiedenis van Paxos

Ondanks dat Paxos maar een klein eiland is, heeft het toch een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis. Deze heeft grotendeels eenzelfde verloop gehad als die van het noordelijker gelegen Corfu.

Volgens de Griekse mythologie ontstond Paxos doordat de god Poseidon met zijn drietand op het eiland Corfu sloeg en er een stuk van het zuiden afbrak, wegdreef en een eigen eiland werd. Om zijn jaloerse vrouw te ontvluchten, dook hij soms onder op Paxos met zijn geliefde en noemde Paxos liefkozend zijn liefdesnestje. De drietand is nog steeds het symbool van Paxos.

De strategische ligging tussen Italië en het vasteland van Griekenland en verder Azië zorgde door alle eeuwen heen steeds voor een strijd waarbij onder andere Paxos van de ene heerschappij in de andere verviel. Zo viel Paxos in handen van de Peloponnesos, Athene en Romeinen, waarbij deze laatste lange tijd voor rust op het eiland zorgden. In deze tijd waren het vooral zeerovers die voor verderf zorgden door aanvallen waarbij rijkdommen werden buit gemaakt en de bevolking gevangen en verkocht als slaven. Tweede helft van de 11e eeuw vielen de Noormannen het Ionisch gebied binnen. Zij werden opgevolgd door de Venetianen. De invloed van deze overheersing valt niet over het hoofd te zien op Paxos. En niet alleen in architectuur, maar ook waren het de Venetianen die de tomaat naar het eiland brachten en olijfbomen in grote getale cultiveerden.

Het Ottomaanse rijk vierde ook zijn zege op Paxos, die werd opgevolgd door het Britse bewind. Die zorgden overigens voor het aanleggen van wegen en drainagesystemen voor een betere watervoorziening op het eiland. In WOI was Paxos samen met Corfu officieel neutraal. In WOII werd Paxos bezet door de Italianen, die de handlangers van de Duitsers waren.

Over Paxos

Paxos is een van de Ionische eilanden en gelegen ten zuiden van Corfu. Slechts 19 km2 groot is het een aaneenschakeling van pittoreske scènes. Het kan alleen per boot bereikt worden vanuit Corfu of vanuit het vasteland bijvoorbeeld Parga (Igoumenitsa). De oostkust is lieflijk en is een aaneenschakeling van mooie stranden langs diverse baaien. Dit terwijl de westkust zich kenmerkt door hoge kliffen, diepe grotten en kolkende baaien. Deze kustlijn omhelst het groene binnenland dat voornamelijk wordt bezet door olijfbomen. Er zijn slechts enkele dorpen van enige importantie op het eiland, te weten de hoofdstad Gaios in het zuidoosten, de kustplaats Loggos in het noordoosten en de vissersplaats Lakka in het noorden.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de naam uit te leggen. Een ervan is dat de naam Paxos zou gegeven zijn door de eerste bewoners die afkomstig waren uit het dorp Paxous op Sicilië. Toen zij aan land kwamen van het eiland hebben zij dit genoemd naar hun thuisdorp. Een ander verhaal vertelt dat het zou komen van de paksos, de stenen plakkaten die uit de steengroeve op het eiland kwamen en geëxporteerd werden naar andere (ei)landen. Sommigen noemen het eiland ook Paxi, wat feitelijk het meervoud is van Paxos, en waarmee de hele eilandengroep wordt aangeduid, inclusief Antipaxos.

Het eiland is door vele tijdschriften geroemd vanwege de prachtige vergezichten en baaien met helderblauw water, afgezoomd door witte kliffen en goudgele stranden. Er bestaat een officiële lijst met de naam Top Twenty Great Escapes waar Paxos met recht een vermelding heeft. In de maanden juli en augustus weten velen dit eiland te vinden.

Antipaxos is het kleine broertje van Paxos en ligt op 15 minuten varen per boottaxi ten zuiden ervan. Slechts 5 km2 groot en feitelijk een groot strand dat voornamelijk door dagjesmensen wordt bezocht.

Interactieve kaart

Accommodaties
Plaatsen
Bezienswaardigheden
Stranden
Luchthavens

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord