De Olympos

Pilion

Ten noorden van Pilion ligt de hoogste berg van Griekenland: de Olympos. Rotsachtige pieken en diepe kloven, afgewisseld met uitgestrekte velden en dichte bossen kenmerken dit indrukwekkende gebied, dat in 1938 werd uitgeroepen tot het Olympos Nationaal Park.

  • pilion_olympus (7).jpg
  • pilion_olympus (2).jpg
    Litochoro
  • pilion_olympus (9).jpg
    Olympus (2000 m.)
  • pilion_olympus (11).jpg
  • pilion_olympus (10).jpg
    Olympus pieken (2918 m.)
  • pilion_olympus (1).jpg
  • pilion_olympus (5).jpg
  • pilion_olympus (6).jpg
  • pilion_olympus (3).jpg
  • pilion_olympus (8).jpg
  • pilion_olympus (4).jpg
  • pilion_olympos_monastery osios efraim (2).jpg
  • pilion_olympos_monastery osios efraim (1).jpg
/

In 1981 werd de Olympos door UNESCO bovendien toegevoegd aan het Internationaal Netwerk van Biosfeer-reservaten. Tevens werd het opgenomen in het Natura 2000-programma, waarmee het is aangemerkt als een beschermd gebied.

Het ontstaan van de Olympos dateert meer dan 200 miljoen jaar geleden. Toen begonnen zich op de bodem van een ondiepe zee lagen te vormen en nam de berg onder invloed van regen en wind geleidelijk aan zijn vorm aan. Verschillende gebeurtenissen volgden, waaronder de IJstijd. Toen de sneeuw aan het einde van deze periode smolt, werden er enorme stukken rots meegesleurd en nam de Olympos zijn uiteindelijke vorm aan.

In totaal telt de Olympos 52 pieken, variërend in hoogte van 760 tot 2918 meter. Veel van deze pieken zijn hoger dan 2000 meter, zoals de Agios Antonios (2815m), de Kalogeros (2700m), de Toumpa (2801m) en de Profitis Ilias (2803m). Het meeste indruk maken echter de Stefani (2902m) en de hoogste piek Mytikas (2918m), die beiden statig boven het landschap uitprijken.

Dorpen rondom Olympos Nationaal Park


Rondom het Olympos Nationaal Park liggen diverse dorpen, zoals Petra, Karya, Kokkinopolis en Litochoro. Omgeven door weelderige natuur, vormt dit laatste bergdorp een prima uitvalsbasis voor het maken van wandel- en klimtochten in het natuurgebied. Litochoro is een sfeervol dorp met nauwe straatjes, pleintjes en oude huizen die zijn gebouwd volgens de traditionele Macedonische architectuur. Er zijn diverse gezellige terrasjes en tavernes waar men kan genieten van de traditionele Griekse keuken en ervaringen kan uitwisselen met andere wandelaars.

Even verderop, aan de voet van de Olympos, ligt het dorp Dion. Dit was vroeger een heilige Macedonische stad, gewijd aan oppergod Zeus. In 1928 startte men hier met archeologische opgravingen die tot op de dag van vandaag worden voorgezet. De vondsten, die te bewonderen zijn in het Archeologische Museum in Dion, bestaan onder andere uit beelden en diverse voorwerpen daterend uit de Macedonische, Griekse en Romeinse tijd. In het oude, inmiddels gerestaureerde, theater dat werd blootgelegd, voert men vandaag de dag voorstellingen uit tijdens het Olympos festival dat ieder jaar in augustus plaatsvindt.

Olymposberg in de Griekse mythologie


In de Griekse mythologie wordt de Olymposberg beschouwd als het huis van de goden. Zij zouden in de ravijnen wonen, die door Homerus ook wel ‘de mysterieuze plooien van Olympos’ werden genoemd. In deze ravijnen bevonden zich de paleizen van de goden. Pantheon, het huidige Mytikas, was de ontmoetingsplaats van de goden. Hier zouden zij hun stormachtige discussies voeren. Oppergod Zeus aanschouwde alles vanaf zijn imposante troon, het huidige Stefani, vanwaar hij soms zijn bliksemschichten naar beneden afvuurde.

Flora en fauna in het Olympos Nationaal Park


Het Olympos Nationaal Park kent een grote rijkdom aan bomen en planten. Er zijn wel 1700 soorten te vinden, waarvan sommigen zelfs erg zeldzaam. De diversiteit is zo groot vanwege de verschillende hoogtezones en de nabijheid van de zee. Tot ongeveer 500 meter hoogte kenmerkt het landschap zich door loofbomen en struiken. Een stuk hoger domineren de zwarte dennen en sparren, die nog hoger plaatsmaken voor bossen met coniferen. Boven de boomgrens, die op zo’n 2500 meter hoogte ligt, bestaat de begroeiing voornamelijk uit lage vegetatie en in het voorjaar uitgestrekte velden met wilde bloemen.

Ook zijn er vele dieren te vinden in het Olympos Nationaal Park. Zo vinden wolven, jakhalzen, wilde katten, gemzen, herten en vossen hier hun thuis en leven er meer dan honderd vogelsoorten, waaronder zeldzame en bedreigde spechten en de steenarend. Tevens staat het park bekend de een grote hoeveelheid kleurrijke vlinders.

op de kaart

Accommodaties op Pilion

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten