Onze specialisten helpen u graag verder op weg. Bel ons gerust.

Brochure aanvragen

Vraag de brochure aan

Zeehond Argiro

Samos

Sinds afgelopen zomer heeft Samos een nieuwe inwoner, genaamd Argiró. Argiró is een mediterrane monniksrob, oftewel een Monarchus Monarchus zeehond. Er leven nog slechts 450 Monarchus Monarchus zeehonden in het wild en is een bedreigde diersoort.

/

Op de kade
Dat Argiró bijzonder is weten we inmiddels en wederom werden we verrast door de zeehond. Sinds enige tijd is de kade van Samos-stad verbreed en mogen er geen auto’s meer parkeren. Argiró zag dit als een uitgelezen kans om hier een kijkje te nemen en midden op de kade te genieten van de zon. De kade is echter vrij hoog, het is ons dan ook nog een raadsel hoe zij hier is gekomen.

Een bezoek aan het restaurant
Op een dag kwam Argiró uit de zee op het Rodítses-strand tegenover het ziekenhuis van Samos-stad. Argiró ging zomaar vanaf het strand de naastgelegen taverne in, waarschijnlijk vanwege de geur van de verse vis of haar instinct om te overleven. Normaal gesproken leven deze zeehonden in kolonies in de Egeïsche zee, echter heeft de jonge Argiró vanwege onverklaarbare reden haar eigen pad gekozen. De taverne-eigenaar belde direct het Archipélagos instituut, een non-profit organisatie die zich inzet voor onderzoek en bescherming van de Griekse zeeën en eilanden. Sindsdien wordt de zeehond nauwlettend in de gaten gehouden door het Archipélagos. De dierenarts heeft haar leeftijd op 8 tot 10 maanden geschat en gezond verklaard. Vervolgens werd Argiró weer in de zee vrijgelaten.

Doorgaans komen zeehonden niet in de buurt van mensen, echter toont de kleine Argiró een heel ander gedrag en bezoekt ze regelmatig stranden op Samos waar mensen zijn. Afgelopen week liep ik langs het strand van Kokkári en zag wat mensen bij elkaar staan. Nieuwsgierig en gespannen liep ik er heen, want ik had al een vermoeden wat ik daar aan zou treffen. En ja hoor, daar lag Argiró lekker te genieten van het zonnetje.

Argiró voelt zich al helemaal thuis
Zoals u op de eerdere foto’s kunt zien, lag Argiró voorheen te zonnen op het strand dichtbij zee. Echter voelt zij zich zo thuis tussen de mensen, dat zij het strand heeft verruild voor een ligbed.

Wilt u Argiró ook graag zien?
Dat kan. Zeehonden houden van zonnebaden. Zij ligt graag van 8 uur ’s ochtends tot 8 uur ’s avonds op een van de stranden rondom Samos-stad. Bekijkt u haar echter wel van een goede afstand en volgt u de instructies op van de mogelijk aanwezige Archipélagos instituut medewerkers. Mogelijk treft u, met een beetje geluk, het zeehondje aan.

Pas op!
Benader de zeehond niet te dicht, maar respecteer haar als een wild dier. Raak haar absoluut niet aan en voedt Argiró niet. ’s Nachts gaat ze de zee in om te jagen en hydrateren. Het is van levensbelang voor Argiró dat ze niet afhankelijk wordt van mensen en zichzelf in leven kan houden. En … Argiró bijt. Niet omdat ze agressief is, maar omdat ze wil spelen. De zeehond bijt echter dusdanig hard dat ze u behoorlijk kan verwonden. Houdt u zich dus in het belang van uzelf en de zeehond op een veilige afstand.

December 2013 ; Ross Holidays adopteert Monniksrob Victoria Rossina

Zeehond Argiro op de kaart

Accommodaties op Samos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord