Onze specialisten helpen u graag verder op weg. Bel ons gerust.

Brochure aanvragen

Vraag de brochure aan

Agia Panagia-kerk

Tinos

Op de top van de heuvel van Chóra prijkt de Agía Panagía-kerk. Het gebouw alleen is al imposant te noemen. Laat staan de religieuze waarde die de kerk te bieden heeft.

/

Opvallend is dat de bewoners van Tinos overwegend Grieks-katholiek zijn van geloof, in tegenstelling tot de overgrote bevolking van Griekenland die het Grieks-orthodoxe geloof aanhangen. De Venetianen mogen gedurende hun overheersing dan misschien weinig kenmerken van betekenis hebben achtergelaten, hun geloof is zeker een restant van hun langdurige aanwezigheid.

De non Panagía, zij woonde in het Kechrovoúni-klooster, had een droom waarin de maagd Maria haar bezocht en haar een aanduiding gaf voor de vindplaats van een icoon voor Maria. Zij vertelde dit aan de pastoor van het dorp die met enkele bewoners op zoek ging. Op 30 januari 1833 kwam op de door Panagía aangegeven plaats de icoon tevoorschijn. Het was bekend dat de verloren geraakte icoon over bepaalde krachten beschikte. Op deze vindplaats is een enorme kerk gebouwd die tegenwoordig wereldbekend is. Bedevaarten gaan hiernaar toe om de genezende krachten van de icoon van de maagd Maria te ontvangen. Gelovige Grieken, met name vrouwen, gaan hierheen en leggen de tocht vanaf de boot tot aan de kerk op hun knieën af. In praktijk starten de meeste vrouwen in het centrum van de stad en gaan via een speciaal hiervoor aangelegd pad langs de weg de heuvel op om het laatste stuk over een mozaïek van kiezels te gaan. En dat allemaal op hun knieën. Het verhaal gaat dat ooit een vrouw deze tocht deed om genezing te vragen voor een ziek familielid en haar gebed door deze boetedoening werd verhoord. Vandaar dat vandaag de dag vele vrouwen deze tocht afleggen voor een ziek familielid of bekende.

Het complex bestaat uit de hoofdkerk en enkele bijbehorende kapellen, een binnenplein en een enorme trappartij. Buiten is het een drukte van belang met souvenirstalletjes en winkels. Een icoon, heilig water maar vooral kaarsen ter grootte van een persoon kunnen hier aangeschaft worden. Het opsteken van een kaarsje wordt hier een hele gebeurtenis. Overigens is het niet ieder weekend zo’n speciale gebeurtenis. Dit is slechts op enkele data per jaar. Op de overige data is er een ‘gewone’ kerkdienst en zijn er slechts enkele individuele bedevaartgangers die de tocht op hun knieën naar boven maken.

Agia Panagia-kerk op de kaart

Accommodaties op Tinos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord