Vakantie West-Kreta

De must voor Griekenlandliefhebbers. Toeristisch maar toch ook rustig. Met een woest berglandschap, lieflijke stranden en daarnaast enorm veel cultuur en natuur. West-Kreta is een typische kleinschalige Ross Holidays vakantiebestemming.

Het langgerekte eiland kent letterlijk uitersten. De prachtige Venetiaanse binnenstad van Chaniá, de mooie zandstranden, de indrukwekkende Witte Bergen en het Caribisch aandoende Elafoníssi hebben mij ervan overtuigd dat dit deel van Kreta onze klanten het meest zou aanspreken. Het is begrijpelijk dat geen plek in Griekenland zoveel bezoekers trekt als Kreta. Het is immers het grootste eiland; net zo lang, maar smaller dan Nederland. Bovendien biedt Kreta veel interessante en culturele bezienswaardigheden. Het eiland is opgedeeld in 4 provincies: Chaniá, Rèthymnon, Heráklion en Lasíthi. Men zegt van Kreta weleens dat het één groot museum is en daar is niets aan gelogen. Het kent een rijke historie en bewijzen hiervan zijn er nog ruimschoots te vinden. In Knossós vindt u bijvoorbeeld het indrukwekkende paleis van Mínos dat zo’n 4000 jaar oud is. Ross Holidays heeft vakantiewoningen in de provincie Chaniá. Simpelweg omdat juist deze provincie, gelegen in West-Kreta, het mooiste is en tot onze verbazing minder toeristen trekt dan andere delen van het eiland.

Lees verder

Vakanties op West-Kreta

Bezienswaardigheden

West-Kreta kent mooie, bijzondere bezienswaardigheden. Zowel aan de kust als in het binnenland valt er genoeg te ontdekken. Van cultuur tot de prachtige natuur. We zetten graag de mogelijkheden voor u onder elkaar.

Bekijk
Bezienswaardigheden op West-Kreta

Stranden

West-Kreta kent veel adembenemend stranden. Deze prachtige stranden liggen verdeeld over het westelijk deel van het eiland Kreta. Sommige stranden zijn wat bekender, waar anderen je het idee geven alleen op de wereld te zijn.

Bekijk

Dorpen

West-Kreta kent gezellige plaatsen waar men zich kan laten verrassen door de gastvrije bewoners die men tegenkomt. In een aantal van deze plaatsen liggen onze accommodaties. Maak kennis met deze dorpen en de enkele tavernes en winkeltjes die ze rijk zijn.

Bekijk
Dorpen op West-Kreta

Wandelen

West-Kreta leent zich uitstekend om te wandelen. In samenwerking met ons agentschap hebben wij een interessant wandelprogramma voor u samengesteld. Op deze wijze maakt u kennis met het prachtige landschap en de geweldige vergezichten. Een Engelstalige, ervaren gids begeleidt de tochten in kleine groepen en weet veel te vertellen over wat u allemaal te zien krijgt.

Bekijk
Wandelen op West-Kreta

Autorondreis

Een autorondreis door Griekenland is dé manier om Griekenland te ontdekken. U komt op vele bijzondere plaatsen en uiteraard worden de trekpleisters niet overgeslagen. Een autorondreis is de ideale combinatie van rust, cultuur, natuur en het beleven van de Griekse gastvrijheid.

Bekijk
Autorondreis op West-Kreta

Combinaties

De Griekse eilanden lenen zich uitstekend voor het combineren van bestemmingen. Het combineren van diverse bestemmingen tijdens één reis zorgen voor een veelzijdige en verrassende vakantie. We geven u graag de opties.

Bekijk
Combinaties met West-Kreta

Excursies

Om uw verblijf op West-Kreta nog aangenamer te maken, biedt Ross Holidays in samenwerking met onze agent excursies aan. U bezoekt unieke plaatsen, waar niet iedereen zomaar terecht komt. Graag geven wij u alvast wat informatie over het aanbod.

Bekijk
Excursies op West-Kreta
/bestemmingen/west-kreta/fotos-van-gasten
/bestemmingen/west-kreta/interactieve-kaart

De geschiedenis van West-Kreta

In het Grieks heet het eiland Kríti. Het is begrijpelijk dat geen plek in Griekenland zoveel bezoekers trekt als Kreta. Het is immers verreweg het grootste eiland; net zo lang, maar smaller dan Nederland. Bovendien biedt Kreta veel interessante en culturele bezienswaardigheden. Door de rijke geschiedenis van dit eiland en de talrijke overblijfselen hiervan, zegt men wel eens dat Kreta één groot museum is.

Een mantináda, ofwel een kretenzisch volkslied, meldt als volgt:
Een vogeltje zingt op de top van Psiloríti:
Je vindt op heel de wereld niet
een eiland zoals Kríti.

Volgens archeologen en historici is Kreta de poort waardoor de oude beschaving van het Middenoosten Europa binnengekomen is. Die beschaving op Kreta kwam tot een hoogtepunt onder koning Mínos of beter gezegd, onder de Mínossen van Kreta. Dit omdat Mínos waarschijnlijk geen naam was, maar een titel. Kreta heeft tijdens het bewind van deze Mínossen een geweldige bloeitijd gekend. Het toppunt van die bloei zou gelegen hebben tussen 3000 en 1000 v.Chr. Talrijk en boeiend zijn de wonderbaarlijke verhalen, de mythen, uit die tijd. Bijvoorbeeld hoe de koningszoon Theseus het monster Minotáurus overwon en doodde. Dit monster was half stier half mens, leefde in het Labyrínth van Mínos en eiste tal van mensenoffers. Een ander verhaal is hoe Ariádne, Mínos’ dochter, deze dappere prins met een draad door het Labyrínth hielp. De Engelse archeoloog Evans was er zeker van dat er een kern van waarheid moest zitten in de ongelooflijke verhalen uit het Minoïsche tijdperk op Kreta.

Vulkanische uitbarsting en aardbeving
Even ten zuiden van de hoofdstad Heráklion liggen de resten van het kolossaal paleis Knossós, dat minstens 4000 jaar oud is. De archeoloog Evans heeft er zijn levenswerk van gemaakt uit te zoeken wie de mensen waren met zoveel technisch vernuft om een dergelijk ontzaglijk bouwwerk tot stand te brengen. Hij is hier in het begin van de vorige eeuw vijfentwintig jaar mee bezig geweest. Vervolgens heeft hij op de ruïnes een deel van het enorme paleis weer opgebouwd zoals het er in de oudheid moet hebben uitgezien. De Minoïsche paleizen op Kreta zijn allemaal verwoest. Maar volgens de geleerden is dat niet gebeurd door nieuwe machthebbers, de Mycenen en naderhand de Doriërs, maar door een enorme uitbarsting van de vulkaan Santoríni op het eiland Thíra, bijna honderdvijftig kilometer ten noorden van Kreta. Die uitbarsting heeft plaats gevonden omstreeks 1500 v.Chr. en ging gepaard met alles verwoestende aardschokken en ongekend hoge vloedgolven. Nergens op de wereld zou ooit een natuurramp met zo’n vernietigende kracht hebben plaatsgevonden.

Het Turkse regime
Omstreeks 1450 was Griekenland bijna geheel door de Turken bezet met uitzondering van de eilanden voor de westkust. In ± 1650 vielen de Turken Kreta aan. De strijd duurde meer dan twintig jaar maar toen viel het eiland in Turkse handen. Men zegt dat het verzet tegen de Turken nergens in Griekenland zo fel is geweest als op Kreta. Toch moesten de Kretenzers de Turkse overheersing bijna 250 jaar verdragen. Uit het overgrote deel van Griekenland werden de Turken pas verdreven in 1830. Bij het vredesakkoord in dat jaar werd over Kreta niet gesproken. Daardoor laaide het verzet op Kreta heviger op dan ooit. In 1866 vielen de Turken de opstandige Kretenzers aan, die zich verschanst hadden in het Arkádi-klooster aan de voet van het Psiloríti- of Ídi-gebergte. De vrijheidsstrijders zagen dat ze niet opgewassen waren tegen de Turkse overmacht. Maar liever dan zich over te geven, besloten zij met de monniken en met alle, naar het klooster gevluchte, buurtbewoners de dood te kiezen. Zij staken hun munitie in brand. Wie van hen niet omkwam bij de verschrikkelijke explosies, werd onthoofd door de Turken. Dit drama schokte de wereld en in 1869 erkenden de grote West-Europese mogendheden de onafhankelijkheid van Kreta, die uitgeroepen was door de Raad van Kreta. Die erkenning bracht Turkije er nog niet toe Kreta vrijwillig te verlaten. Formeel bleef Kreta onder Turkse soevereiniteit. Een vreemde constructie, waar Griekenland noch Kreta genoegen mee kon nemen. Pas in 1913 werd de aansluiting van Kreta bij Griekenland door de wereld erkend. Dit gebeurde nadat Griekenland met Servië en Bulgarije in de Balkan-oorlog Turkije verdreef. De grote politieke leider was Eleftèrios Venizèlos. Tot op heden bezoeken tal van Grieken zijn graf en het huis, net buiten Chaniá-stad, waar hij gewoond heeft.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Kreta bezet door de Duitsers. Griekse partizanen en te hulp geschoten Engelse militairen waren niet opgewassen tegen de Duitse overmacht en trokken zich terug in het bergland. Oude mensen op West-Kreta kunnen nog vertellen hoe die strijd verlopen is en welke barbaarse tocht vooral de Britse soldaten hebben moeten maken bij hun vlucht door de bergen om de zuidkust te bereiken. Gedurende de Duitse bezettingsjaren bleven er gebieden waar Griekse vrijheidsstrijders en Britse militairen opereerden.

De citrusvruchten van Kreta

De provincie Chaniá staat bekend vanwege de sappige citrusvruchten die men hier verbouwd. De sinaasappels, mandarijnen en citroenen van dit deel van Kreta zijn sappig en zoet van smaak. Het gebrek aan wind en de hoeveelheid zon brengen de lekkerste vruchten aan de bomen. De bloesem geurt sterk en zoet en hangt als een zweem in de lucht. Bijen zoemen om de bomen en verzamelen de nectar uit de grote hoeveelheid bloemen die de bomen dragen. Vervolgens hangen de oranje en geel gekleurde vruchten talrijk in de boom. Volgens de Griekse mythogie offerde Gea, de godin van de aarde, citrusvruchten voor het huwelijk van haar vader Zeus met de godin Hera.

De Kretenzers zijn gek op fruit. Volgens onderzoek consumeren zij zesmaal meer fruit dan de bewoners van andere mediterrane landen. Na een maaltijd in een taverne krijgt u met regelmaat een bordje met fruit van het seizoen gepresenteerd. En in geen kafeníon of bar ontbreekt de mogelijkheid om een glas verse sap te bestellen. Langs de wegen staan diverse stalletjes met fruit en ook uit de laadbak van een auto worden de vruchten aan de man gebracht. U heeft hier zeker waar voor uw geld.

De bomen hebben zich totaal aangepast aan de omgeving en produceren smakelijke vruchten, zonder behoefte of noodzaak aan chemische meststoffen. Dit geldt overigens tevens voor de olijven en druiven die hier geteeld worden. Ook deze kennen een specifieke smaak, karakteristiek voor de streek.

Over West-Kreta

Hemelsbreed gemeten is Kreta tweehonderdenzestig kilometer lang, terwijl de breedte varieert van dertien tot vijftig kilometer. Het eiland is opgedeeld van west naar oost in vier provincies: Chaniá, Réthymnon, Heráklion en Lasíthi. Het merendeel van de inwoners van Kreta woont in de hoofdstad Heráklion.

De tweede stad en tevens mooiste, is Chaniá-stad, gelegen aan de noordwest kust van Kreta. De noordkust is heuvelachtig en heeft mooie zandstranden en diverse baaien. De zuidkust is grilliger; hoge bergen pieken hier en daar scherp de lucht in. In de bergen zijn veel grotten, diepe ravijnen en spectaculaire kloven.

De bergketens van Kreta

Globaal gezien zijn de bergen van west naar oost op te delen in vier bergketens. De hoogste daarvan liggen op West-Kreta. Dat zijn de Lefká Óri, letterlijk witte bergen, en de Ídi-bergen of de Psilorítis. Diverse toppen daarvan reiken tot ver boven de 2000 meter en blijven in het voorjaar lang met sneeuw bedekt. Maar niet daarom heten ze witte bergen. Deze naam hebben ze te danken aan het lichte gesteente waaruit ze zijn opgebouwd. De naam Kreta is verwant aan het woord krijt.

De bergen beschikken over vele, indrukwekkende kloven. De begroeiing ervan is veelal uniek. Sommige van deze kloven zijn toegankelijk. Er worden excursies aangeboden die een interessante tocht door deze kloven, onder begeleiding van een ervaren gids, mogelijk maken.

Flora en fauna

De bloeiperiodes van de vele bloemen zijn in Griekenland, ook op Kreta, verdeeld over alle jaargetijden. In het voorjaar breken de kleuren los. In het bos, op de berghellingen en langs de wegen. Teveel soorten om op te noemen; anemonen, orchideeën, narcissen, bougainvilles, oleanders, sinaasappelbomen, mandarijnen, enzovoorts. Zoals overal in het Middellandse Zee-gebied trekken de olijfbomen de aandacht met hun fraaie en grillige lijnen, gaten en draaiingen in de stammen. In Vouves, helemaal in het westen van Kreta, is een olijvenmuseum gevestigd.

Op Kreta leeft de kri-kri, een soort steenbok, nog op enkele plaatsen in het wild. Er zijn deskundigen die zeggen dat het verwilderde geiten zijn. Hoe dan ook, tegenwoordig zijn het beschermde dieren. Speciaal om deze dieren voor uitsterven te behoeden is het gebied rondom de Samariá-kloof tot Nationaal Park verklaard.

Bij het meer van Agiá, 9 kilometer ten zuiden van Chania-stad, vinden vele vogels hun thuis. Het is een kunstmatig meer en een oase van groen. Vele vogels nestelen hier en het is dan ook een schouwspel om hen en hun grut uit te zien vliegen. Er zijn diverse soorten meerkoeten, kleine futen, waterhoentjes en verschillende reigers die hier hun thuishaven hebben. Ook de gierzwaluw wordt hier veelvuldig gespot. Men kan er een mooie wandeling maken over de oude dam en zo het gehele gebied overzien.

De Kretenzers zijn een eigenzinnig volk, koppig, ronduit en trouw. Volop Griek met de Grieken, maar allereerst Kretenzer. Nu zal dat in de dichter bevolkte gebieden misschien minder opvallend zijn, maar wie een tocht door de stille dorpen in de bergen maakt, zal daar vast iets van proeven. Voor een Kretenzer is het een eer een gast, xènos, in huis te hebben. Het is veelzeggend dat het woord xènos zowel vreemdeling, als gast betekent. Een xènos wordt van alles en nog wat aangeboden, zeker ook rakí, een lokale, sterke drank.

Beleef West-Kreta 360 graden

Interactieve kaart

Accommodaties
Plaatsen
Bezienswaardigheden
Stranden
Luchthavens

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid Akkoord