Ross Holidays
Meer over Klantenservice

April menu

Voorgerecht

 Ovenschotel van gezouten kabeljauw met aardappel, tomaat en olijven (bakaliaros plaki sto fourno)

Ingrediënten
-675 g gezouten kabeljauw
-800 g aardappelen, geschild en in wigvormige partjes gesneden
-1 grote ui, gesnipperd
-2-3 teentjes knoflook, gesnipperd
-blaadjes van 1 takje verse rozemarijn
-2 el gehakte verse gladde peterselie
-1,2 dl olijfolie (extra vierge)
-400 g gehakte tomaten in blik
-1 el tomatenpuree
-3 dl heet water
-2 tl gedroogde oregano
-12 zwarte olijven
-versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze
1. Zet de kabeljauw een nacht in koud water. Ververs het water zo vaak mogelijk in de loop van de avond en ook op de volgende dag. Het vel van de vis hoeft niet te worden verwijderd, maar u moet opvallende vinnen en graten wel weghalen.

2. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Schep in een grote ovenschaal de aardappelen om met ui, knoflook, rozemarijn en peterselie. Doe er flink wat versgemalen peper bij. Giet de olijfolie erbij en schep alles goed om.

3. Laat de kabeljauw uitlekken en snijd hem in stukken. Schik de stukken tussen de omgeschepte groenten. Bedek het geheel met tomaat. Roer de tomatenpuree door het hete water en schenk het mengsel bij de inhoud van de schaal. Strooi er oregano op. Zet de schaal 1 uur in de oven. Schep het stoofnat af en toe over de vis en de aardappelen.

4. Haal de schaal uit de oven. Leg de olijven op het gerecht. Stoof het nog 30 minuten in de oven. Giet er wat heet water bij als het megsel droog dreigt te worden. Garneer de schotel met verse kruiden. Dien het gerecht warm of koud op.

Waar vindt u gezouten kabeljauw
In Italiaanse en Spaanse kruidenierszaken, en natuurlijk in Griekse winkeltjes, is vaak wel gezouten kabeljauw te koop. Meestal wordt de vis verkocht in de vorm van blokjes, die kunnen worden geweekt. Als u kabeljauw aan één stuk koopt, kunt u de vis na het weken het beste in stukken van 7 x 7 cm snijden.

 

Hoofdgerecht

 Gestoofd lamsvlees met bindsla (arnaki fricassee)

Ingrediënten
-3 el olijfolie
-1 ui, gesnipperd
-1 kg uitgebeende lamsbout, in 4-6 plakken gesneden
-2 struikjes bindsla, in stukken gescheurd
-6 lente-uitjes, in ringen gesneden
-4 el grofgehakte verse dille en eventueel nog wat dille ter garnering
-2 eieren
-1 el maïzena, tot een papje geroerd met 1,2 dl water
-sap van 1 citroen
-zout

Bereidingswijze
1. Verhit de olie in een grote, zware pan. Fruit de uisnippers er 3-5 minuten in, tot ze glazig zijn.

2. Draai het vuur hoger en leg de plakken lamsvlees in de pan. Braad ze 15 minuten om en om, tot al het vocht verdampt is.

3. Voeg zout naar smaak toe en giet er zo veel heet water bij dat het vlees onder staat. Leg een deksel op de pan en stoof het vlees in ongeveer 1 uur net gaar.

4. Voeg de sla, de lente-uitjes en de dille toe. Giet er zo nodig nog wat heet water bij, zodat de groenten bijna onder staan. Leg het deksel weer op de pan en stoof de inhoud nog 15-20 minuten. Haal de pan van het vuur en laat hem 5 minuten staan terwijl u de voorbereidingen voor de saus treft.

5. Klop de eieren los in een kom. Voeg het maïzenapapje toe en blijf kloppen tot het mengsel glad is. Giet het citroensap erbij en klop het er snel door. Voeg dan al kloppend 5-6 eetlepels van het hete stoofnat van het lamsvlees toe.

6. Schenk de saus over het vlees. Roer het gerecht niet door maar draai de pan behoedzaam tot de saus is opgenomen door het stoofnat. Zet de pan 2-3 minuten op laag vuur, net lang genoeg om de saus door te warmen. Pas op dat hij niet gaat koken, want dan gaat hij schiften. Schep het gerecht op warme borden en strooi er eventueel wat dille over.

 

Nagerecht

 Aubergines met gestoofde tomaat (melitzanes imam bayildi)

Ingrediënten
-3 aubergines met een totaalgewicht van circa 800 g
-1,5 dl olijfolie (extra vierge)
-2 grote uien, gesnipperd
-3 teentjes knoflook, gesnipperd
-500 g verse tomaten, ontveld en in stukjes gesneden
-1 tl gedroogde oregano + 1 tl gedroogde tijm
-1 tl suiker
-3 el gehakte verse peterselie
-1 el tomatenpuree, aangelengd met 1,5 dl heet water
-zout en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze
1. Maak de aubergines schoon en snijd ze in ronde plakken van 1 cm dik. Verhit de helft van de olijfolie in een grote koekenpan en laat er enkele plakjes aubergine in glijden. Bak ze aan weerskanten goudbruin. Haal de plakjes uit de pan en leg ze naast elkaar in een ovenschaal. Ga zo door tot alle plakjes bruingebakken zijn.

2. Verhit de resterende olijfolie in een steelpan en fruit de uisnippers goudgeel. Voeg het knoflook toe en, zodra dat begint te geuren, de tomaten en wat water. Breng het mengsel op smaak met zout en peper en roer er oregano, tijm en suiker door. Stoof het geheel met deksel op de pan onder af en toe roeren 15 minuten.

3. Verwarm de oven voor op 190 ºC. Roer de peterselie door de farce en schep op elk plakje aubergine 1-2 eetlepels farce. Giet de aangelengde tomatenpuree in de ovenschaal, in een hoekje, zonder de aubergines te raken. Zet de schaal 20-25 minuten in de oven; bedruip de aubergines één keer.

4. Serveer de aubergines warm of op kamertemperatuur.