Ross Holidays
Meer over Klantenservice

December menu

Voorgerecht

 Bloemkool met eiercitroensaus (kounoupithi avgolemono)

Ingrediënten
-5-6 el olijfolie (extravierge)
-1 bloemkool, verdeeld in niet te kleine roosjes
-2 eieren
-sap van 1 citroen
-2 tl maïzena, met wat koud water tot een papje geroerd
-2 el gehakte verse gladde peterselie
-zout

Bereidingswijze
1. Verhit de olijfolie in een grote, zware pan. Roerbak de bloemkoolroosjes daarin op matig vuur lichtbruin.

2. Giet er zoveel heet water bij dat de roosjes bijna onder staan. Voeg zout naar smaak toe en stoof de roosjes afgedekt 7-8 minuten, tot ze beetgaar zijn. Haal de pan van het vuur en laat hem met de deksel erop staan terwijl u de saus maakt.

3. Kluts de eieren in een kom. Voeg het citroensap en het maïzenapapje toe en klop alles goed door elkaar. Voeg al kloppend enkele eetlepels van het bloemkoolnat toe. Schenk de saus in een dunne straal op de roosjes en roer deze voorzichtig om. Zet de pan op laag vuur en kook de saus 2 minuten in. Schep de bloemkool in een verwarmde schaal en bestrooi hem met de peterselie.

 

Hoofdgerecht

 Gebraden kip met aardappelen en citroen (kotopoulou fournou me patates) 

Ingrediënten
-1 scharrelkip van 1,6 kg
-2 teentjes knoflook, gepeld, maar heel gelaten
-1 el gehakte verse tijm of oregano, of 2 tl gedroogde, plus 2-3 verse takjes tijm of oregano
-800 g aardappelen
-sap van 1 citroen
-4 el olijfolie (extra vierge)
-3 dl heet water
-zout en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Leg de kip, met de borst omlaag, in een grote ovenschaal. Stop de hele teentjes knoflook en de takjes tijm of oregano in de buikholte van de kip.

2. Schil de aardappelen en snijd ze in de lengte in vieren. Snijd deze nog eens in de lengte door als het erg grote aardappelen zijn. Leg de partjes aardappel rond de kip. Schenk het citroensap over de kip en de aardappelen. Bestrooi ze met zout en peper en besprenkel ze met de olijfolie. Voeg driekwart van de gehakte verse of de gedroogde tijm of oregano toe. Giet tenslotte het hete water in de ovenschaal.

3. Zet de schaal 30 minuten in de oven. Haal hem er dan uit en draai de kip behoedzaam om. Strooi er nog wat zout en peper op en voeg de resterende kruiden toe. Schenk er zo nodig nog wat heet water bij. Verlaag de oventemperatuur tot 190 ºC.

4. Zet de schaal weer in de oven en braad de kip en aardappelen nog 1 uur, of iets langer, tot ze een goudbruin korstje hebben.

 

Nagerecht

 Kerstkoekjes met honing (melomakarona)

Ingrediënten
-1 tl zuiveringszout
-geraspte schil en sap van 1 grote sinaasappel
-1,5 dl olijfolie (extra vierge)
-75 g poedersuiker
-4 el cognac
-3 tl kaneelpoeder
-400 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd met een snufje zout
-120 g gepelde walnoten, gehakt

Voor de siroop
-225 g heldere honing
-120 g poedersuiker

Bereidingswijze
1. Roer het zuiveringszout door het sinaasappelsap. Mix de olie en de suiker met een mixer door elkaar. Klop de cognac erdoor, samen met 1 tl kaneelpoeder, en dan het zuiveringszout-sinaasappelsapmengsel. Voeg het meel met het zout in gedeelten toe en werk het met uw handen door het mengsel. Voeg de sinaasappelrasp toe en kneed alles in circa 10 minuten tot een zacht en soepel deeg.

2. Verwarm de over voor op 180 ºC. Haal uw handen door bloem en trek stukjes van het deeg af. Vorm er 6 cm lange eironde hoopjes van en leg deze op niet-ingevette bakplaten. Plet ze iets met een in water gedoopte vork. Bak ze in circa 25 minuten goudbruin. Laat ze iets afkoelen en leg ze dan op een rooster om uit te harden.

3. Maak intussen de siroop. Breng de honing en de suiker met 1,5 dl water langzaam in een steelpannetje aan de kook. Schep het schuim eraf, draai het vuur lager en kook de siroop 5 minuten door. Doop telkens zes van de afgekoelde koekjes in de hete siroop en laat ze er 1-2 minuten in.

4. Haal de koekjes met een schuimspaan uit de siroop en leg ze naast elkaar op een schaal. Strooi er walnoot en kaneel op.