Ross Holidays
Meer over Klantenservice

De honing van Griekenland

Honing, GriekenlandDe kleurrijke kasten langs de kant van de weg heeft u vast wel eens zien staan. Lekker warm in de zon en bij het toenaderen ervan is de lucht gevuld met een zware gons. Feitelijk zouden hier bordjes moeten hangen met hierop ‘niet storen’. Er is namelijk werk aan de winkel voor de duizenden bijen die deze kasten bevolken. En als zij hierbij gestoord worden, kan dit weleens verkeerd uitpakken. Dus enige voorzichtigheid is zeker geboden.

Honing is van onschatbare waarde voor onze gezondheid. Wie kreeg er niet van zijn of haar moeder een schepje in de thee bij keelpijn. Maar ook andere kwalen kunnen met honing worden verholpen of verzacht.

Honing, Griekenland

 

Al in oude jaren was het niet alleen de zoete smaak die de mensen de honing deed eten. Suiker was in die tijd nog niet bekend en honing was de belangrijkste bron om voedsel te zoeten. 3500 jaar geleden werd in Egypte honing al gebruikt ter genezing van verschillende ziektes en in het oude India geloofde men dat het eten van honing tot een langer leven zou leiden. Melk met honing zou hiervoor het recept zijn. In het oude Griekenland was de nectar het voedsel voor de onsterfelijken, met andere woorden de goden. De aanwezigheid van vitaminen en mineralen zijn debet aan deze kwaliteiten. Zo heeft honing ondanks het zoete karakter alleen positieve werkingen zonder negatieve te hebben. Bijvoorbeeld suiker dat tevens voor zoeten wordt gebruikt, is tevens verantwoordelijk voor een verhoging van het cholesterolgehalte, kan hoofdpijn veroorzaken en vermoeidheid bezorgen.

honingHoning bevat 180 verschillende elementen die een natuurlijke binding hebben. Tot nu toe is het de wetenschap niet gelukt een kunstmatige honingsoort te ontwikkelen. De natuurlijke kracht van honing wordt in de moderne wereld vaak onderschat. Honing is sterk ijzerhoudend, bevat antitoxinen, helpt bij celopbouw (wonden, tandvleesontsteking) en wordt gebruikt in huidverzorgingsproducten.

Er zijn twee soorten honing te onderscheiden. Er is bloemenhoning en er is honing afkomstig van pijnbomen en andere boomsoorten.

De honing krijgt de naam van de betreffende bloem of boom. Dit gaat voornamelijk om de honing van tijm, sinaasappelbloesem, walnootbloesem en pijnbomen. De kasten worden regelmatig verplaatst en om een bepaald soort honing te krijgen, worden ze neergezet in een omgeving die rijk is aan de wenselijke bloem.

Tijmhoning: Deze is vrij sterk en kruidig van geur, plezierig van smaak en licht goud gekleurd. Het is een van de betere soorten honing die gemaakt wordt. 6 tot 18 maanden na productie versuikerd de honing.

Sinaasappelbloesemhoning: heeft een heerlijke geur, net als de bloesem zelf, en een al even lekkere smaak. De kleur is heel licht en de honing versuikerd al 2 maanden na productie.

Pijnboomhoning: 65% van de totale honingproductie van Griekenland bestaat uit pijnboomhoning. Minder zoet van smaak als bloemenhoning, rijker aan mineralen en bevat minder calorieën. Deze honing kristalliseert niet na verloop van tijd.

Wat is eigenlijk kristallisatie?

Honing en melkU kent het vast wel, u koopt honing en na verloop van tijd is deze niet vloeibaar meer maar zit als een klont in de pot. De structuur wordt korrelachtig en is moeilijk smeerbaar. Dit is overigens een natuurlijk proces en doet geen afbreuk aan de smaak of kwaliteit van de honing. De verhouding tussen glucose en water zorgt voor het zogenaamde kristalliseren. Zet de pot zonder deksel in een pan met warm water en de honing is binnen korte tijd weer vloeibaar. Gebruik hier geen magnetron voor, want dit vermoordt de smaak.

Aan de kleur van de honing is te zien uit welke nectar het is voortgekomen. Hoe donkerder de kleur, hoe rijker de honing is aan mineralen zoals bijvoorbeeld ijzer maar ook aan calorieën. Het voedsel van de bijen, de behandeling van de bijen door de imker en de frequentie van afnemen is van invloed op de smaak. Iedere periode van het jaar kent een eigen manier van werken en als de imker deze goed interpreteert, maakt hij de beste honing. De honing kan het beste in een glazen pot bewaard worden. Het glas heeft namelijk geen invloed op de smaak.

Honing in combinatie met kaneel

Deze combinatie is volgens een publicatie in 1995 als een ideaal geneesmiddel voor bepaalde kwalen neergezet. Zo zou dit goed zijn voor:

Hartproblemen: een pasta gemaakt van kaneel en honing op brood zorgt voor het schoonmaken van de aderen en zorgt daardoor voor een sterkere hartslag.
Artritis: een kop warm water met hierin 2 lepels opgeloste honing ’s morgens en ’s avonds zou verlichting geven.
Tandpijn: een pasta van honing en kaneel driemaal daags op de zere plek smeren en de pijn verdwijnt.
Verhoogde cholesterol: drink dagelijks een oplossing van 2 grote lepels honing en 3 kleine lepels kaneel in iets minder dan een halve liter water en het cholesterolgehalte zal snel dalen.
Verkoudheid: Neem drie dagen lang warme honing met kaneel en de verkoudheid verdwijnt als sneeuw voor de zon.
Maagpijn: bij maag- of darmproblemen driemaal daags 2 eetlepels honing vermengd met kaneel nemen.

De bovenstaande oplossingen zijn ons verteld door dorpsmensen en garanderen geen genezing. Voor sommige kwalen misschien gewoon de huisarts raadplegen.

Honing in Griekenland