Ross Holidays
Meer over Klantenservice

Recept kolothikakia gemista avgolemono

Onderstaand het recept van het gerecht dat Kyria Voula, eigenaresse van Huize Zafíria op Samos, voor ons kookte toen wij haar een bezoek brachten.

Ingrediënten:

– 7-8 grote courgettesGrieks recept: Kolothikakia gemista avgolemono
– 1 geraspte ui
– 1/2 kilo kalfsgehakt
– 3 verse bosuitjes
– 1 klein kopje rijst
– 1 klein bosje peterselie
– 2 eetlepels plantaardige boter
– Zout en peper
– 1 citroen
– Eventueel een beetje dille
– Half kopje olijfolie
– Extra enkele geschilde aardappels in stukken

Voor de avgolemono (saus):

– 2-3 citroenen
– 2 eieren
– Maizena

Bereiding:

Snijd het topje van de courgettes en hol ze voorzichtig uit. Als het grote courgettes zijn, snijdt ze dan in tweeën en hol ze vanuit het midden voorzichtig uit. Bewaar het topje, gezien dit zal dienen als deksel van de gevulde courgettes. De inhoud bewaren voor het vulsel.

Meng in een schaal het gehakt, het citroensap van 1 citroen, de rijst, gehakte peterselie, peper en zout naar smaak, de boter en eventueel de dille. Fruit de geraspte ui, de in kleine stukjes gesneden bosuitjes en het vruchtvlees van de courgette in wat olijfolie en voeg dit bij het gehaktmengsel. Meng dit alles goed door elkaar en vul hiermee de uitgeholde courgettes. Sluit deze af met het bewaarde topje of een stukje van de binnenkant (indien gehalveerd) als deksel. Leg de courgettes naast elkaar in een pan met water zodat ze onder water staan. Doe eventueel de aardappels erbij en kook deze samen met de courgettes gaar. Voeg een scheutje olijfolie toe aan het water en wat zout. Dit kan eventueel ook een klein bouillonblokje zijn. Breng het aan de kook en laat het zachtjes doorkoken op een laag vuur totdat het gaar is, in ongeveer een uur.

Klop voor de saus de eieren met het citroensap van 2 of 3 citroenen, afhankelijk van hoe zuur u de saus wilt hebben. Schep wat lepels van het kookvocht van de courgettes en de aardappels bij dit mengsel en roer het goed door. Met maizena de saus eventueel iets binden. Giet dit bij het overige kookvocht in de pan met courgettes en aardappels en laat het nog even indikken. Serveer het gerecht direct.

Kali orexi!

Grieks recept Kolothikakia gemista avgolemono