Ross Holidays
Meer over Klantenservice

Kreatopita van Kefalonia

Een typisch streekgebonden gerecht van Kefalonia is de Kreatópita, een hartige vleespastei. De vleestaart (met oorspronkelijk geitenvlees) wordt vooral gebakken op naamdagen, maar is het hele jaar in tavernes op Kefaloniá te bestellen. Ook bekend, en tevens aan te bevelen, is de variatie met vis!

Ingrediënten

– 24 vellen filodeeg
– 625 gr gekookte witte rijst
– 1 teentje knoflook, fijngesneden
– 700 gr gekookt lamsvlees, in blokjes
– 2 aardappels, geschild en in vieren gesneden
– 4 hardgekookte eieren, in vieren gesneden
– 2 eetlepels citroenrasp
– het sap van 1 citroen
– 2 eetlepels fijngesneden verse peterselie
– 2 eetlepels fijngesneden verse munt
– 200 gr feta, verbrokkeld
– 125 ml olijfolie
– 250 ml runderbouillon
– 1 eetlepel fijngesneden verse oregano
– 1/2 theelepel gemalen zwarte peper
– 1 geklopt ei
– 100 gr gesmolten boter
– zout

Bereidingswijze

De oven voorverwarmen op 170°C/gasstand 3. Een grote pan water met wat zout aan de kook brengen en daarin de aardappels in ongeveer 15 minuten zacht, maar stevig koken. Afgieten, afkoelen en in stukjes snijden. Vet ondertussen een bakvorm van 22 x 33 cm met gesmolten boter in. 1 vel filodeeg erin leggen en licht met boter insmeren. In totaal 12 vellen filodeeg op elkaar leggen en enkele vellen lichtjes met boter invetten (de vellen hoeven niet allemaal helemaal ingevet te worden). De gekookte rijst over het filodeeg verdelen en bestrooien met de fijngesneden knoflook. Een gelijkmatige laag lamsvlees erover leggen en besprenkelen met citroensap. De aardappelblokjes over het lamsvlees verdelen. Verdeel vervolgens het in stukken gesneden ei erover verdelen, bestrooien met peterselie, munt en citroenrasp en vervolgens de verbrokkelde feta. Schenke de olijfolie en runderbouillon erover en bestrooi het geheel met oregano en peper en tenslotte het geklopte ei. Dek het af met de resterende 12 vellen ingevette vellen filodeeg. Ook voor deze vellen geldt dat niet alle vellen met boter ingevet hoeven te worden. Schuif de bakvorm in de oven en laat de schotel voor 40 tot 50 minuten in de voorverwarmde oven bakken. Tijdens de laatste 10 minuten baktijd de temperatuur verhogen naar 180°C/gasstand 4. Uit de oven halen en 15 minuten op een rooster laten afkoelen. In diamantvorm of vierkantjes snijden en warm opdienen.

Kalí órexi!

Lees meer over de lokale specialiteiten van Kefaloniá