Ross Holidays
Meer over Klantenservice

Mei menu

Voorgerecht

 Gevulde druivenbladeren met rijst en tuinkruiden (dolmathes)

Ingrediënten
-50 verse of 225 g ingelegde druivenbladeren
-175 g langkorrelige rijst
-350 g uien, heel fijn gesnipperd
-4-5 lente-uitjes, met het groen eraan, in dunne ringetjes gesneden
-2 el geroosterde pijnboompitten
-4 el fijngehakte verse dille
-3 el fijngehakte verse munt
-2 el fijngehakte verse gladde peterselie
-1,5 dl olijfolie (extra vierge)
-Sap van 1 citroen
-4,5 dl heet water
-Zout en versgemalen zwarte peper
-4-6 partjes citroen, voor het opdienen

Bereidingswijze
1. Blancheer verse bladeren in een pan kokend water. Leg een aantal tegelijk in het borrelende water. Schep ze na enkele seconden met een schuimspaan uit de pan en leg ze in een vergiet. Ze moeten net zacht genoeg zijnom op te kunnen rollen. Spoel de ingelegde bladeren goed af met koud water en leg ze in een kom heet water. Haal ze er na 4-5 minuten uit, laat ze uitlekken, spoel ze af en laat ze weer uitlekken.

2. Schep in een grote kom de rijst om met ui, lente-ui, pijnboompitten, dille, munt en peterselie. Roer er de helft van de olijfolie en de helft van het citroensap door. Breng het mengsel op smaak met zout en peper en schep het om.

3. Bekleed de bodem van een grote pan met 2-3 druivenbladeren. Spreid een ander druivenblad uit op een houten plank en schep er een volle theelepel vulling op, iets boven de steelaanzet. Vouw de twee zijden van het blad over de vulling heen en rol het blad stevig op vanaf de steelaanzet. Maak de andere dolmades net zo en leg de rolletjes dicht naast elkaar in kringen in de pan.

4. KLop de rest van de olijfolie en het citroensap door elkaar en giet dit mengsel over de dolmades. Leg een omgekeerd bord op de bovenste laag om de rolletjes aan te drukken en te verhinderen dat ze losgaan. Giet het hete water er voorzichtig bij. Sluit de pan goed af en zet hem op het vuur. Houd de rolletjes 1 uur tegen de kook aan. Serveer ze warm of op kamertemperatuur, liefst op een met verse druivenbladeren beklede schaal, met citroenpartjes eromheen.

 

Hoofdgerecht

 Lenteschotel van lamsvlees met verse doperwten (arnaki me araka)

Ingrediënten
-5 el olijolie (extra vierge)
-4-6 dikke lamsschouder, met been
-1 grote ui, in dunne ringen gesneden
-5-6 lente-uitjes, grofgesnipperd
-2 wortels, in plakjes gesneden
-Sap van 1 citroen
-1,2 kg verse doperwten (in de peulen), gedopt (500-675 g na het doppen)
-4 el fijngehakte verse dille
-Zout en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze
1. Verhit de olie in een ruime, zwarte pan. Braad het lamsvlees aan. Haal het uit de pan en fruit de uiringen in de hete olie glazig. Voeg de lente-uitjes en 1 minuut later de plakjes wortel toe. Roerbak de groenten 3-4 minuten.

2. Leg het lamsvleesweer in de pan, giet het citroensap erover en verhit dit enkele seconden, tot het verdampt is. Giet er zo veel water bij dat het vlees onder staat. Voeg zout en peper naar smaak toe. Leg het deksel op de pan en smoor het gerecht 40-45 minuten, tot het vlees bijna gaar is. Keer het vlees af en toe en roer de groenten om.

3. Voeg de doperwten en de helft van de dille toe. Giet er zo nodig water bij. Dek de pan weer af en stoof het vlees en de groenten in 20-30 minuten gaar. Strooi voor het opdienen de resterende dille over de stoofschotel.

 

Nagerecht

 Honing-kwarktaart van Sifnos (Melopitta siffnou)

Ingrediënten
-225 g bloem, gezeefd en met een snufje zout
-2 el fijne kristalsuiker
-115 g ongezouten boter, in blokjes gesneden

Voor de vulling
-4 eieren
-50 g fijne kristalsuiker
-1 el bloem
-500 g verse myzithra, ricotta, Hüttenkäse of kwark
-4 el Griekse tijmhoning
-1 tl kaneel

Bereidingswijze
1. Roer in een kom de bloem en de suiker door elkaar. Werk de blokjes boter er met uw handen door, zodat er een kruimig deeg ontstaat. Voeg het water in gedeelten toe en blijf kneden tot het deeg samenhangend is. Pas op dat het niet te nat wordt. Maak er een bal van en leg deze, in cellofaan verpakt, 30 minuten in de koelkast.

2. Verwarm de oven voor op 180ºC. Schuif een bakplaat in de oven. Leg de deegbal op een met bloem bestoven plank. Rol het deeg uit tot een dunne plak en bekleed een springvorm van 25 cm in doorsnee ermee. Snijd het overtollige deeg zorgvuldig weg.

3. Klop voor de vulling de eieren los in een kom. Voeg suiker en bloem toe en blijf kloppen tot het mensel luchtig is. Klop de kaas, honing en helft van de kaneel erdoor.

4. Giet het kaasmengsel in de springvorm. Strijk het oppervlak glad. Zet de vorm op de hete bakplaat. Bak de taart in 50-60 minuten goudbruin. Haal de springvorm uit de oven en bestrooi de taart voordat hij is afgekoeld met kaneel.