Ross Holidays
Meer over Klantenservice

November menu

Voorgerecht

 Gesmoorde spinazie met rijst en dille (spanakorizo)

Ingrediënten
-675 g verse spinazie, van harde steeltjes ontdaan
-7 el olijfolie (extra vierge)
-1 grote ui, gesnipperd
-sap van een halve citroen
-1,5 dl water
-120 g langkorrelige rijst
-3 el gehakte verse dille en enkele toefjes ter garnering
-zout en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze
1. Was de spinazie grondig. Neem verscheidene keren vers koud water, tot het helder blijft. Schud de spinazie om in een vergiet en snijd de blaadjes grof.

2. Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit de uisnippers daarin glazig. Schep de spinazie er enkele minuten in om, zodat de blaadjes met een laagje olie bedekt worden.

3. Smoor de spinazie heel even, tot de blaadjes zacht aanvoelen. Giet het citroensap en het water erbij. Breng het vocht aan de kook. Voeg dan de rijst en de helft van de dille toe. Kook alles afgedekt circa 10 minuten zachtjes door, tot de rijst gaar is. Giet er zo nodig nog wat heet water bij.

4. Schep het mengsel in een schaal en leg er toefjes dille op. Serveer heet of op kamertemperatuur.

 

Hoofdgerecht

 Pilav van mosselen en rijst (mithia pilafi)

Ingrediënten
-1,6 kg mosselen, schoongeboend en van baarden ontdaan
-2 uien, in dunne ringen
-3,5 dl witte wijn
-4,5 dl heet water
-1,5 dl olijfolie (extra vierge)
-5-6 lente-uitjes, gesnipperd
-2 teentjes knoflook, gesnipperd
-snufje gedroogde oregano
-200 g langkorrelige rijst
-3 el fijngehakte verse gladde peterselie
-3-4 el gehakte verse dille
-zout en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze
1. Controleer de schoongemaakte mosselen op exemplaren die niet dicht zijn of of zich niet sluiten als u er tegenaan tikt: gooi die weg. Doe de rest in een grote, zware pan. Voeg eenderde van de uiringen toe en schenk er 1,75 dl wijn en 1,5 dl heet water bij. Kook de mosselen afgedekt circa 5 minuten op hoog vuur. Schuif de pan af en toe heen en weer en wacht tot de mosselen opengaan.

2. Zet een vergiet op een grote kom en schep de open mosselen er met een schuimspaan in, zodat het druipvocht wordt opgevangen in de kom. Gooi mosselen die dicht blijven weg. Haal de meeste mosselen uit de schelpen, maar leg een stuk of tien mooie grote mosselen opzij ter garnering.

3. Bekleed een zeef met neteldoek of keukenpapier en zet hem op een grote kom. Giet het kooknat uit de pan voorzichtig door de zeef. Giet ook het in de kom opgevangen vocht door de zeef.

4. Verhit de olijfolie in een zware diepe pan of een hapjespan. Fruit de rest van de uiringen en de lente-uitjes op matig vuur goudgeel. Roer het knoflook en de oregano erdoor.

5. Wacht tot het knoflook geurt en voeg dan de rijst toe. Roer de rijstkorrels even om in de olie. Schenk de resterende wijn erbij en blijf roeren tot de rijst het vocht heeft opgenomen. Voeg dan al roerend de resterende 3 dl water toe. Roer het opgevangen mosselnat en de peterselie erdoor. Breng het mengsel op smaak met zout en peper. Kook alles afgedekt 5 minuten zachtjes door; roer af en toe.

6. Voeg de mosselen toe, ook die in de schelp. Strooi de helft van de dille erover. Schep alles goed door elkaar. Giet er zo nodig nog wat heet water bij. Kook alles afgedekt nog 5-6 minuten zachtjes door, tot de rijst beetgaar is.

7. Strooi de rest van de dille erover. Serveer het gerecht met een groene salade of koolsla met zwarte olijven.

 

Nagerecht

 Gebakken kaas met raketsla (saganaki)

Ingrediënten
-2 el olijfolie, voor het bakken
-8 plakken Griekse kefalotyri van 1 cm dik
-versgemalen zwarte peper
-partjes citroen, voor het opdienen

Voor de salade
-1 el rodewijnazijn
-4 el olijfolie (extra vierge)
-een handvol rucolablaadjes (raket)

Bereidingswijze
1. Maak eerst de salade. Klop in een kommetje de azijn en de olijfolie door elkaar. Maak de rucola ermee aan en spreid de blaadjes uit op een bord.

2. Verhit de olijfolie in een grote grillpan of koekenpan met anti-aanbaklaag. Leg de plakken kaas erin, met wat ruimte ertussen, zodat ze niet aan elkaar plakken. Bak ze een paar minuten, tot ze een knapperig korstje krijgen, en draai ze om met een tang of een metalen spatel.

3. Strooi er wat peper op. Ga door met bakken tot de plakken van onderen goudbruin zijn. Haal ze dan uit de pan en leg ze op de blaadjes rucola. Schik partjes citroen langs de rand van het bord en zet dit meteen op tafel.