Ross Holidays
Meer over Klantenservice

Een novemberdag op Zuid-Kreta

Gerrie Laanstra woont en werkt op Zuid-Kreta. Zij runt Atropa Travel, het kantoor dat de belangen behartigt voor de gasten van Ross Holidays op Zuid-Kreta. Gedurende het seizoen is zij vooral druk met de gasten van Ross Holidays en het beheren van de villa’s uit O Kípos tis Kritis (De Tuin van Kreta). Tevens organiseert Atropa Travel voor eigen gasten kleinschalig opgezette excursies die zij veelal begeleidt. Gedurende de wintermaanden heeft zij tijd om haar kennis nog meer te verrijken en als ze de kans heeft trekt zij de natuur in. Ook begeleidt zij de olijvenplukreis met vertrek op 15 december a.s. En rekent u maar dat zij dit met verve doet. Haar enthousiasme is een grote toegevoegde waarde en zij is al druk in de weer met de voorbereidingen hiervoor. Van de week ontvingen wij van haar onderstaande e-mail over een wandeling die ze had gemaakt.

olijvenplukkenbanner1 (1)

 

Een wandeling naar Sellía

PB080250kopie

Foto’s van de wandeling

Vanochtend ben ik vroeg naar Selliá gegaan. Ik had voor de ochtend niet veel op mijn agenda staan en besloot om maar eens naar ‘boven’ te rijden. Ik heb de auto aan de weg laten staan en besloot om de tocht verder te voet af te leggen. Een frisse neus en genieten van de vroege uren leek mij een prima idee. En wat werd mijn plan beloond!

Na een prachtige wandeling over een onverharde weg van ruim 2 kilometer kwam ik bij een ruïne terecht. Deze lag midden in de natuur met geweldig uitzicht over de Libische zee. Door familiebanden kom ik al sinds 28 jaar in dit gebied, maar dit had ik nog nooit gezien. Wat een openbaring was het; de rust, het uitzicht in combinatie met de sfeer van het oude bouwwerk.

Het gebied heet Finikia en vroeger was hier een ‘metoxi’. Dit is een onderdeel van het klooster ter ere van de profeet Ilias in Roustika. Het is een gebied dat bezaaid is met olijfbomen die bezit zijn van het klooster. Vroeger woonde hier de familie Dridakis . Zij verbleven in de 7 woningen en samen met 2 monniken werkten ze onder andere in de olijfboomgaarden. Tegenwoordig is er nog de oude ‘fabrika’ zichtbaar. Hier werden de olijven tot olie gemaakt in vroeger tijden. Er is een oude olijfmolen met grote ronde stenen die destijds door een ezel werden voortgetrokken om de stenen tot het persen van de olijven te brengen. Ook de oude pers staat er nog. Eerst werd van de olijven een pasta gemaakt waarna er olie werd geperst. Zelfs de grote olievaten zijn nog aanwezig.

PB080238kopie PB080252-2

Alles is recentelijk gerestaureerd. Tevens staat er een kerk die ook helemaal is opgeknapt. Tijdens mijn bezoek op 9 november was het tevens de naamdag van Michalis en dit werd in de kerk gevierd. De papás deed de dienst en na de ceremonie werd het gebruikelijke ‘artos’ uitgedeeld, het speciale brood dat door de kerk wordt gezegend en gebakken is met anijszaad en koriander. Dit geeft een bijzondere smaak en deze smaak wordt door Grieken direct met de kerk geassocieerd.

Dit alles onder het genot van een temperatuur van een graad of 20 die in de loop van de dag nog zou toenemen tot 24 graden. En vandaag is geen uitzondering.

Wilt u ook genieten van Zuid-Kreta in de winter?

Huize Anemoni, Zuid Kreta - Last minute Griekenland8 dagen Zuid-Kreta
Huize Anemóni in Plakiás
Vertrek wekelijks op maandag, woensdag of vrijdag
Prijs v.a. € 699,- p.p.
Op basis van een bezetting van 2 personen en logies.

 

 

Inclusief vlucht Amsterdam – Athene – Chania/Heraklion v.v., luchthavenbelasting, brandstoftoeslag, de sinds 2012 van toepassing zijnde reisbureauregeling, 10 kg handbagage, 8 dagen huurauto categorie A en accommodatie zoals genoemd.

Reserveren

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA