Ross Holidays
Meer over Klantenservice

Me ton Savva stin Ellada

Savvas

Savvas

Een van Lefkas’ bekendste traditionele dorpen is Karia. Niet alleen vanwege het gezellige plein en de echte Griekse sfeer is het een bezoek waard, maar zeker vanwege de beroemde borduurkunst. De techniek die men hier gebruikt voor het borduren en weven is uniek en gaat al jaren door van generatie op generatie.

De techniek die men in Karia gebruikt is eigenlijk per ongeluk uitgevonden door Maria Stavraka aan het einde van de 19e eeuw. “Ik was erg nieuwsgierig naar het verhaal achter deze vrouw en de borduurkunst en besloot wat rond te vragen. Ik trof een dame die me graag hierover wilde vertellen, en wat een toeval, haar familie woonde langs Maria Stavraka.

Borduurkunst Karia, Lefkas

Maria groeide op in Karia, haar ouders hadden het niet erg breed. Op jonge leeftijd kreeg ze de verantwoordelijkheid over de geiten. Ze nam de geiten mee naar het veld, en terwijl ze aten vermaakte Maria zich met het klimmen in bomen. Tot ze op een dag uit een boom viel en daarbij haar rechterarm brak en aan haar linkerarm ernstige verwondingen opliep. De artsen in die tijd besloten de helft van haar rechterarm af te zetten en haar linkerarm zo goed als mogelijk was beter te maken. Door haar handicap werd Maria vanaf dat moment Maria Koutsochero genoemd, men noemt mensen met een handicap koutsochero.

Maria barstte van de energie, maar klimmen in bomen kon ze niet meer, dus ze wilde iets anders gaan doen. Ze wilde leren naaien met naald en draad, iets dat door de inwoners van het dorp werd bespot, gezien haar handicap. Maar Maria liet zich niet kennen en oefende dag na dag, maand na maand en leerde zichzelf allerlei trucjes aan. Ze vond haar eigen, nieuwe manier voor het handwerk. Een techniek die beroemd werd en tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt wordt.

Borduurkunst Karia, Lefkas Borduurkunst Karia, Lefkas

Men ziet het als een gift van God: de duivel nam haar handen af, maar God gaf haar de techniek om iets te doen wat als onmogelijk werd gezien. Voor velen werd Maria een voorbeeld, zij liet zien dat met doorzettingsvermogen alles mogelijk is.

Op een dag stuurde Maria een van haar handwerken naar Zoë Valaoritis, vrouw van de beroemde, Griekse poëet Aristoteles Valaoritis. Zoë was erg onder de indruk van het werk, en ook een van haar goede vriendinnen Sophia, toenmalig koningin van Griekenland. Samen gingen zij naar Lefkas om Maria te ontmoeten, en na het horen van haar verhaal besloot de koningen een school te openen om te leren borduren en weven met Maria aan het hoofd. Velen die door Maria werden geïnspireerd kregen nu de kans het van hun grote voorbeeld te leren.”

In het Folklore Museum in Karia en het Folklore Museum in Lefkas-stad is de borduurkunst te bewonderen.

Leest u hier meer over Karia

Borduurkunst Karia, Lefkas Borduurkunst Karia, Lefkas Borduurkunst Karia, Lefkas