Ross Holidays
Meer over Klantenservice

De voorbereiding op Pasen

Tradities worden in Griekenland trouw nageleefd. Zo is de viering van het Grieks-orthodoxe Pasen een heel feest. Paaszondag is daarbij de climax. Maar ook alle voorbereidingen worden door jong en oud gedaan.

Een voorbeeld hiervan is het versieren van de kerk. In de Megálo Evdomáda (de grote week), voorafgaand aan het feest van Pasen, is men in rep en roer. De kerk wordt eerst gepoetst door de vrouwen van het dorp en alle kleden worden gewassen. Daarna wordt de hele kerk met bloemen versierd. Hiervoor worden meestal anjers gebruikt. Deze bloemen zijn hiervoor heel goed geschikt omdat in deze periode van het jaar, de anjers het mooist zijn. En de veelkleurige variaties zorgen voor een fraaie aanblik.

Voorbereiding op Pasen, Vakantie Griekenland

 

Voorbereiding op Pasen, Vakantie GriekenlandBij het tuindersbedrijf in Rethymnon stonden de kassen helemaal vol met anjers in knop. Ze hadden nog maar een beetje zon nodig om volledig tot bloei te komen. Dit is overigens altijd een spannende tijd voor de tuinder. Hij maakt vooraf een inschatting hoeveel tijd de bloemen nodig zullen hebben om tot bloei te komen. Uiteraard is het onmogelijk de weergoden te beïnvloeden en valt het resultaat soms tegen. Te weinig zon laat de bloemen net te laat uitkomen en te veel doet de bloemen voortijdig verwelken.

Als de bloemen goed zijn worden de bloemen van de stelen verwijderd en in koelcellen bewaard. Zakken vol liggen te wachten om vervoerd te worden naar de verschillende kerken. Megalo Paraskevi, Goede Vrijdag, is het zover; de bloemen gaan van de kassen naar de kerken waar zij met al hun kracht hun geur en kleur zullen verspreiden tijdens de druk bezochte Paasdagen.

Voorbereiding op Pasen, Vakantie Griekenland   Voorbereiding op Pasen, Vakantie Griekenland

 

Een andere voorbereiding is uiteraard het eten. De eieren worden op Megáli Pémpti (Witte Donderdag) gekookt en rood geverfd. Het rood is symboliek voor het bloed van Christus. Na de nachtmis ter nagedachtenis aan de verrijzenis van Jezus worden de eieren door de gasten tegen elkaar getikt. Het is de bedoeling je ei zolang mogelijk heel te houden. Deze gekleurde eieren worden ook vaak verwerkt in de tsouréki, een gevlochten, zoet soort brood. Probeert u het zelf eens te maken. Klik hier voor het recept.

Kaló Páscha! Oftewel fijne Pasen!

Voorbereiding op Pasen, Vakantie Griekenland