Top 5 wandelbestemmingen van Jacquelien

Jacquelien is al meer dan 10 jaar hostess voor Ross Holidays op West-Kreta. Naast haar werk als hostess is Jacquelien een fervent wandelaar. Dit is haar top 5 van wandelbestemmingen in Griekenland. Wandelschoenen aan, rugzak om en wandelen maar.

5. Samos: tocht door de Nachtegaalvallei

De Nachtegaalvallei, oftewel de Aidonia-vallei zoals de Grieken het noemen, is een paradijs voor iedere wandelliefhebber. Vanuit het dorp Ágios Konstantínos loopt u zo het dicht begroeide achterland in. De bekende vallei grenst praktisch aan het dorp en is een prachtig, indrukwekkend wandelgebied vol platanen en andere boomsoorten. Tijdens een van de vele routes kan het maar zo zijn dat u een diep ravijn passeert, laurierbomen tegenkomt, mirtebosjes ruikt of en een snelstromende beek voorbij hoort ruisen. Na een mooie wandeling door de weelderige natuur is het meer dan verdiend om neer te strijken bij een taverne onder de bomen.

Samos

4. West-Kreta: omgeving Kamisiana

Deze plek is voor mij nog steeds favoriet en ken ik inmiddels vrij goed. Doordat ik op Kreta woon, heb ik in de wintermaanden de tijd om hier mijn hobby naar hartelust uit te oefenen. Natuurlijk nog veel te weinig volgens mijn zin, maar toch ken ik de weg redelijk goed. Het gebied biedt talloze mogelijkheden voor het maken van een mooie wandeling. Of dat nou is langs het strand of door de binnenlanden, er valt voldoende te zien. Richting Kolymbari zijn er diverse vogelkolonies te spotten, richting Tavronitis en daarna zijn er enkele traditionele dorpen te bezoeken en langs het strand komt u zelfs bij een zeepfabriekje. Als u op vakantie komt naar West-Kreta vertel ik u hier met plezier meer over.

Kreta

3. Pílion: kalderími’s langs watervallen en bergdorpen

Men vertelde mij dat Pilion onlosmakelijk verbonden is met de woorden kalderimi en bergen. Na mijn vakantie op Pilion, kan ik dit alleen maar beamen.

Het Griekse woord kalderimi is afkomstig uit het oud Grieks. Een kalderimi is een oud ezelspad dat eeuwenlang de enige verbindingsweg was tussen dorpen in bergachtige gebieden. Over het gehele schiereiland vindt u wandelroutes via de kalderimi's. Volg de paden en ontdek het prachtige berglandschap met watervallen en traditionele bergdorpen. Het is geen zeldzaamheid als u tijdens het wandelen op een van de vele paden een oude man of vrouw tegenkomt. Terwijl u loopt te puffen om sommige stijle stukken te overbruggen, wordt u luchtig ingehaald door een van de bewoners van het dorp, waarvoor het lopen op de kalderimi’s dagelijkse kost is.

Pilion

2. Alónissos: groene bult in het blauwe water

Als wandel- en natuurliefhebber bent u op Alonissos op de juiste plek. Het eiland leent zich uitstekend voor het maken van wandelingen door het heuvelachtige binnenland. Er is een heel leuk boek geschreven door een engelsman dat op het eiland verkrijgbaar is. Met dit boekje in uw hand, zult u alle plekjes kunnen ontdekken die hij voor u heeft ontdekt. Voor de kust liggen enkele eilanden die u per boot kunt bezoeken. Ook daar zijn prachtige wandelingen te maken. De Aderfi, zoals deze eilanden heten en wat vertaald in het Nederlands ‘broers’ betekent, liggen broederlijk naast elkaar. Het verderop gelegen beschermde natuurgebied National Marina Park met een grote hoeveelheid aan bijzondere vogels, monniksrobben, zeehonden en dolfijnen heeft dit gebied als uitlaatklep. Het is dus helemaal niet bijzonder als u een van deze dieren tijdens een tocht op het water te zien krijgt.

Alónissos

1. Zagória (Épiros): de grote hoogtes van de Píndos

Toen ik naar Epiros afreisde, was dit een grote wens die in vervulling ging. Ondanks dat ik me hier al jaren in had verdiept, overtroffen de natuur en cultuur van het Zagoria-gebied overtroffen zelfs mijn verwachtingen.

Aan de voet van het indrukwekkende Pindos-gebergte begint het Nationale Park Víkos-Aóos. Niet alleen de natuur maakt wandelingen door dit gebied geliefd, ook de karakteristieke bergdorpen zijn de moeite waard. Stop onderweg om te genieten van fantastische uitzichten over het indrukwekkende landschap. Er zijn diverse routes die zijn uitgestippeld. Bedenk echter dat deze redelijk pittig zijn als u echt diep het landschap in gaat. Het is aan te raden om deze niet zonder gids te maken. Maar er zijn zeker ook enkele wandelingen te maken die u met een gerust hart individueel kunt maken. Vraagt u naar de mogelijkheden bij de hostess van Epiros of bij het team in Nederland.

Zagoria

Deel met vrienden of reisgenoten