Terug naar Limnos
Home > Limnos > Geschiedenis Limnos

De geschiedenis van Limnos

Door de vulkanische aard van het eiland werd Limnos in de mythologie gezien als het heiligdom van Ifestos, de god van het vuur. Ifestos was de zoon van Hera en Zeus die van de berg werd verbannen door zijn vader. Hij belandde op Limnos waar hij de bewoners de kunst van het ijzer smeden bijbracht. De andere naam van Limnos was dan ook wel de smidse van Ifestos.

Een andere mythe verhaalt dat de mannen van Limnos de voorkeur gaven aan de vrouwen uit Thracië boven hun eigen vrouwen, afkomstig van Limnos. Dit zorgde voor sterke haatgevoelens bij de vrouwen van het eiland, dat zij alle mannen, inclusief koning Thaos, vermoordden en zelf de leiding in handen namen. Op de zoektocht naar het Gulden Vlies belandde Iason op Limnos waar hij en zijn mannen de vrouwen zwanger maakten, wat een garantie was voor het voortbestaan van de bevolking van het eiland.

Archeologische opgravingen tonen het bewijs van een zeer vroege bewoning van Limnos. De eerste nederzettingen waren volgens de deskundigen van de Etrusken. Limnos was tevens een onderdeel van het Perzische rijk in de 5e eeuw voor Christus. Vervolgens volgde het eiland de lijn van overig Griekenland als het gaat om overheersingen. Zo waren er eerst de Macedoniërs die de scepter zwaaiden, vervolgens de Romeinen, daarna waren ze een onderdeel van het Byzantijnse rijk, waarna de Genuanen kwamen, gevolgd door de Venetianen en als hekkensluiter de Turken. Tussendoor speelden diverse piraten hun spel op het eiland en plunderen met regelmaat het eiland. 1821 was het jaar dat ook Limnos weer vrijheid kende.

Tijdens de eerste Balkanoorlog probeerden de Turken de Griekse inname van de Egeïsche eilanden te dwarsbomen en trokken ten aanval. Echter de Grieken waren hierop voorbereid en de Griekse vloot onder leiding van admiraal Pavlos Koutouriotis verschuilde zich in de baai van Moudros. Toen de Turkse vloot optrok werden zij verrast door de tegenaanval (1913) en trok zich terug in de Hellespont, oftewel de tegenwoordige Dardellen. Ook in WOI was deze haven een schuilplaats voor internationale vloten.

Deel met vrienden of reisgenoten