Waar wilt u naar toe?
Hoeveel weken?
Welke maand?
Toon vakanties
Wis filters
Geselecteerd
Chios
2 weken
Welke dag wilt u vertrekken?
Plaats
Faciliteiten
Afstand tot strand
Afstand tot centrum

Vakantie Chios

Ik vroeg wat vrienden uit Athene wat ze van Chios vonden. Je moet er van houden, hebben ze gezegd. Een eiland met karakter, een sterk karakter. Van plaatsen met karakter hou je, of je houdt er niet van. Ik wist dat er op dit eiland weinig belangstelling voor toerisme was. Juist daarom, dacht ik, zou zo’n bestemming zonder twijfel bij ons passen.

Toen ik daar was ben ik onder de indruk geraakt van de sfeer van de middeleeuwse dorpen in het zuiden en de wilde natuur van het noorden. In Kámbos ga je terug in de tijd. Dit eiland is beslist niet toeristisch en dat zal ook zo blijven. Het eiland van de mastiek, de jasmijn en de bedwelmende geuren, het eiland met de tuinen en de sinaasappelboomgaarden, het mooie eiland met de stenen villa’s en de met kiezels geplaveide patio’s, met de unieke middeleeuwse dorpen, de veelvoud aan kastelen en de bijzondere mastiekbomen van Chios. Er is geen tweede eiland zoals Chios in de Egeïsche Zee. Het milde klimaat met aangename zomers, de pure natuur met zowel vriendelijke als ruige landschappen en het kristalheldere water van de Egeïsche zee met de daaraan grenzende havenplaatsen zorgen tezamen voor een veelzijdige vakantie bestemming in Griekenland.

Lees verder

Vakanties op Chios

7 gevonden vakanties

Beleef Chios 360 graden

Bezienswaardigheden

Chios kent mooie, bijzondere bezienswaardigheden. Zowel aan de kust als in het binnenland valt er genoeg te ontdekken. Van cultuur tot de prachtige natuur. We zetten graag de mogelijkheden voor u onder elkaar.

Bekijk

Stranden

Chios kent stranden en pittoreske baaien, waar fijn zand en kiezels elkaar afwisselen. Deze prachtige stranden liggen verdeeld over het hele eiland. Sommige stranden zijn wat bekender, waar anderen je het idee geven alleen op de wereld te zijn.

Bekijk

Dorpen

Chios kent gezellige plaatsen waar men zich kan laten verrassen door de gastvrije bewoners die men tegenkomt. In een aantal van deze plaatsen liggen onze accommodaties. Maak kennis met deze dorpen en de enkele tavernes en winkeltjes die ze rijk zijn.

Bekijk

Wandelen

Chios kent een prachtige natuur die zich uitstekend leent voor een wandeling. Griekenland kent vele hoogteverschillen, dus een goede conditie en stevig schoeisel zijn aan te raden.

Bekijk

Autorondreis

Een autorondreis door Griekenland is dé manier om Griekenland te ontdekken. U komt op vele bijzondere plaatsen en uiteraard worden de trekpleisters niet overgeslagen. Een autorondreis is de ideale combinatie van rust, cultuur, natuur en het beleven van de Griekse gastvrijheid.

Bekijk

Combinaties

De Griekse eilanden lenen zich uitstekend voor het combineren van bestemmingen. Het combineren van diverse bestemmingen tijdens één reis zorgen voor een veelzijdige en verrassende vakantie. We geven u graag de opties.

Bekijk
/bestemmingen/chios/fotos-van-gasten
/bestemmingen/chios/interactieve-kaart

Over Chios

Men zegt wel dat er geen tweede eiland in de Egeïsche Zee bestaat zoals Chios. Hierbij doelend op de grote variatie in zowel de natuur, als de architectuur van de dorpen.

Geschiedenis

De geschiedenis van Chios

Het eiland Chios was al in de steentijd zeer in trek door het milde klimaat en de vruchtbare bodem. Men ontdekte de eerste sporen van bewoning uit omstreeks 3000 v.Chr. in de streek Ágios Gálas aan de noordwest zijde. Meer recentelijke vondsten dateren uit de vroeg Griekse periode vanaf 2600 v.Chr. in het zuiden van Chios bij Emborió. Daar werd geometrisch en archaïsch keramiek van uitstekende kwaliteit gevonden.

Vanaf die tijd kwamen onder andere Ionische en Aeolische Grieken naar het eiland, omdat ze op de vlucht waren geslagen voor de Doriërs die het Griekse vasteland binnentrokken. Nadien blijkt dat sporen uit de Myceense periode ook op andere plaatsen werden gevonden, zoals bij Faná, in Lithí en Chios-stad. Het zijn onomstotelijke bewijzen van voortdurende bewoning.

Rond de 7e eeuw v.Chr. ontwikkelde Chios zich tot een handelsgebied van aanzien. Ook qua cultuur floreerde het eiland. Er werd in de 6e eeuw v.Chr. zelfs een school opgericht voor beeldhouwkunst. Toen werd ook de beroemde tempel van Apollo Fanáios gebouwd, in het zuiden van het eiland vlakbij de baai van Faná. In het Archeologisch Museum in Chios-stad zijn restanten van dit vakmanschap te bezichtigen. In diezelfde tijd werd op het eiland een bestuurssysteem ingesteld dat de eerste democratie ter wereld vormde.

Fameus handelscentrum

Er volgde een relatief lange periode van vrede en welvaart. De Chioten werden in de geschriften van de historicus Thucidides zelfs als ‘rijkste Grieken’ bestempeld. Naast een fameus handelscentrum zorgde Chios ervoor de binnenlandse productie te verhogen van de beroemde wijnen en de mastiek, die onder meer als grondstof voor medicijnen werd gebruikt. Helaas werd de periode van bloei wreed afgebroken door de uitbreidingsdrang van Perzië in 493 v.Chr. De Chioten ontworstelden zich pas in het jaar 334 v.Chr. aan de invloed van de Perzen, maar vielen op datzelfde moment in handen van Alexander de Grote. De glorie van het eiland nam verder af gedurende de periode onder overheersing van de opvolgers van Alexander de Grote. Officieel werd Chios in 146 v.Chr. ingelijfd bij het Romeinse Rijk. Het nam desondanks een vrij autonome positie in.

Byzantijnen

In de eerste christelijke jaren vierden armoede en ellende hoogtij, net als overigens op de andere eilanden in de Egeïsche Zee. Aardbevingen en later hongersnoden richtten grote verwoestingen aan en leidden tot verval. Bovendien werd het eiland tot in de vroege Middeleeuwen regelmatig overvallen door plunderende zeerovers, Arabieren en kruisridders. Pas na de herinname van Kreta door de Byzantijnen, begon het leven op Chios zich weer te herstellen. De Byzantijnen waren zich terdege bewust van de strategisch aantrekkelijke ligging en legden versterkingen aan. In de 11e eeuw werden muren om Chios-stad gebouwd ter vergroting van de veiligheid.

De vooruitgang op het eiland zette door, ondanks de bedreigingen van Turken en Venetianen. Toch werd Chios in het jaar 1124 Venetiaans bezit, om circa 200 jaar later in handen te komen van de Maona, de handelscompagnie van Genua. Tijdens deze ruim 200-jarige overheersing kwam het eiland tot verdere bloei. Men organiseerde de cultivatie van mastiek, citrusvruchten, zijde en andere handelsproducten van het eiland op dusdanige manier dat Chios wel het Paradijs van het Oosten werd genoemd. Ondanks hun slimme politiek en de aanzienlijke belastingen die zij afdroegen aan Constantinopel, slaagde de Turkse Pasja Pialis erin in 1566 het eiland te veroveren. Ook toen behield Chios toch een hoge mate van zelfbestuur. De florerende economie speelde daarbij natuurlijk een grote rol.

Opstand tegen de Turken

Diverse pogingen om het eiland van de Turken over te nemen werden verijdeld. In 1822 landden opstandelingen uit Samos om Chios te bevrijden. De opstand mislukte jammerlijk en de Turken zochten wraak voor deze ongehoorzaamheid van de opstandelingen. Als wraak doodden de Turken 40.000 eilandbewoners en 30.000 werden er weggevoerd. Deze actie is wel bekend als een van de grootste massamoorden van Griekenland. Als tegenactie bombardeerde admiraal Kanáris met succes het Turkse vlaggenschip met aan boord kapitein Pasja. Dit was een schrale troost en vergrootte de Turkse woede alleen maar. Het massale bloedbad ontlokte in heel Europa verontwaardiging en onder die politieke druk gaf de sultan toe aan de eis tot terugkeer en veilig bestaan van de nog levende Chioten.

Uiteindelijk bevrijding

De Franse schilder Delacroix schilderde in 1824 het beroemde doek ‘De moordpartij op Chios’ dat te zien is in het Louvre-museum in Parijs. Vanaf 1832 keerden de vluchtelingen terug en probeerden weer een bestaan op te bouwen, maar de omstandigheden waren zeer veranderd. En alsof het allemaal nog niet genoeg was geweest, werd het eiland in 1881 door een zware aardbeving getroffen. Hierbij kwamen meer dan drieduizend mensen om het leven en de verwoestingen waren enorm. Pas op 11 november 1912 werd Chios bevrijd van het Turkse juk en werd het een deel van het Griekse Rijk. In de Tweede Wereldoorlog verzette de bevolking zich met man en macht tegen de Duitse overheersing. Chios werd samen met de rest van Griekenland in 1944 bevrijd. Het eiland was gewond maar zeker niet geknakt. Nu behoort het dankzij de scheepvaart en uitstekende handelsgeest tot een van de welvarendste eilanden van Griekenland.

Lokale gerechten

Recepten van Chios

De Griekse keuken is een traditioneel mediterrane en zeer geliefde keuken in Nederland. Iedere Griekse bestemming heeft zijn eigen lokale gerechten, zo ook Chios. Wilt u thuis ook van de Chiotische keuken genieten om alvast in de vakantiestemming te komen? Dan kunt u aan de hand van onderstaande drie recepten zelf de handen uit de mouwen steken. Eet smakelijk!

Tampourás (pompoen) met rijst en rozijnen

Ingrediënten

•2 koppen Basmati rijst
• 3 koppen fijngesneden kleine blokjes pompoen
• 3 ½ koppen kippenbouillon
• 1 grote fijngesneden ui
• ½ kopje zwarte rozijnen
• Pijnboompitten
• 3 tenen knoflook (geperst)
• 100 gram fijngesneden peterselie
• Geraspte sinaasappelschil van 2 sinaasappels
• ½ theelepel nootmuskaatpoeder
• ⅓ theelepel komijn
• 1 kaneelstokje
• ½ kop olijfolie
• 1 eetlepel boter
• Zout
•Peper

Bereidingswijze
Pompoen door midden snijden en vruchtvlees er uit halen (uithollen) en in fijne blokjes snijden. Doe een scheut olijfolie in een braadpan en voeg de gesneden ui toe en laat deze zachtjes aanbruinen. Voeg de komijn, de ongekookte rijst en de fijn geperste knoflook toe en laat dit 4-5 minuten sudderen totdat de rijst glazig is. Vervolgens de pompoenblokjes toevoegen totdat ze een rode kleur krijgen. Nootmuskaat, kaneelstokje en de pijnboompitten toevoegen. Na ongeveer 2 minuten de kippenbouillon in de pan schenken en de rozijnen toevoegen en het vuur op een laag pitje zetten. Deksel op de pan doen en het mengsel laten koken totdat de rijst al het vocht heeft opgezogen. Gedurende het koken de geraspte sinaasappelschil en proeven of het gerecht zout en peper nodig heeft. Als blijkt dat de rijst nog niet gaar is en er bijna geen kookvocht meer in de pan zit, dan wat water toevoegen. Als het rijst mengsel gaar is eetlepel boter toevoegen en goed doorroeren.

Groene salade met gegrilde ‘Mastéllo’ kaas

Ingrediënten

• Mix van diverse groene salades, zoals het hart van ijsbergsla, veldsla, frisee-sla, rucola, romaanse sla, baby spinazie
• Eventueel groene erwten (gekookt)
• 1 peer
• Peterselie
• Mastello kaas of soortgelijke kaas, bijv. Xaloúmi van Cýprus
• Olijfolie
• Citroensap van 1 citroen
• Mespuntje rozemarijn
• Mespuntje tijm
• Rode hete peper

Bereidingswijze
Was de salademix en de peterselie en zorg er voor dat deze goed droog is alvorens u deze in een grote schaal doet. Eventueel groene gekookte erwten toevoegen. Snijd de peer in dunne partjes en verdeel deze over de saladeschaal. Gril de mastellokaas in een grillpan of in een oven aan beide kanten totdat de kaas zacht wordt. Dressing bereiden van olijfolie, sap van 1 citroen, zeer fijn gesneden rode peper. Giet de dressing over de salade en meng dit goed met de salade. Leg vervolgens de mastellokaas bovenop de salade en giet ook hier een klein beetje dressing over.

Sinaasappeltaart van Chíos

Ingrediënten

• 500 gram filodeeg
• 1 kop suiker
• 1 kop water
• ½ kop maisolie
• 1 glas verse sinaasappelsap
• 200 gram Griekse yoghurt 2% vet
• Scheut vanille extract (afhankelijk van de grootte van het flesje of buisje)
• 2 theelepels bakpoeder
• Geraspte sinaasappelschil van 2 sinaasappels

Bereidingswijze
Plaats het filodeeg in een voorverwarmde oven op 100°C totdat de vellen droog en knapperig worden. Verkruimel het filodeeg in kruimels in een mengkom en voeg de overige ingrediënten toe, te weten de yoghurt, bakpoeder, vanille-extract, geraspte schil van 1 sinaasappel (andere helft is voor het bereiden van de siroop) en meng dit goed met uw handen. Vervolgens schept u het mengsel in een bakvorm (zonder in te vetten) en druk het mengsel goed aan en laat deze in een voorverwarmde oven van 180° ongeveer 30-40 minuten garen. Vervolgens checkt u of de taart gaar is door in het midden van de taart een mes te steken. Als het mes er droog uitkomt is de taart gaar, anders dan nog een aantal minuten laten garen. Wanneer de taart gaar is deze uit de oven halen en af laten koelen. Vervolgens bereiden we de siroop: voeg in een kleine steelpan (sauspan) 1 kop suiker en 1 kop water en de geraspte schil van 1 sinaasappel toe en laat dit ongeveer 10 minuten doorkoken en giet het mengsel over de taart.

Deze smaakvolle en sappige taart wordt in vele horecagelegenheden op Chios geserveerd.

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord