Vakantie Chios Griekenland

Ik vroeg wat vrienden uit Athene wat ze van Chios vonden. Je moet er van houden, hebben ze gezegd. Een eiland met karakter, een sterk karakter. Van plaatsen met karakter hou je, of je houdt er niet van. Ik wist dat er op dit eiland weinig belangstelling voor toerisme was. Juist om die kleinschaligheid, dacht ik, zou zo’n bestemming zonder twijfel bij ons passen.

Toen ik daar was ben ik onder de indruk geraakt van de sfeer van de middeleeuwse dorpen in het zuiden en de wilde natuur van het noorden. In Kámbos ga je terug in de tijd. Dit eiland is beslist niet toeristisch en dat zal ook zo blijven. Het eiland van de mastiek, de jasmijn en de bedwelmende geuren, het eiland met de tuinen en de sinaasappelboomgaarden, het mooie eiland met de stenen villa’s en de met kiezels geplaveide patio’s, met de unieke middeleeuwse dorpen, de veelvoud aan kastelen en de bijzondere mastiekbomen van Chios. Er is geen tweede eiland zoals Chios in de Egeïsche Zee. Het milde klimaat met aangename zomers, de pure natuur met zowel vriendelijke als ruige landschappen en het kristalheldere water van de Egeïsche zee met de daaraan grenzende havenplaatsen zorgen tezamen voor een veelzijdige vakantiebestemming in Griekenland.

Meer informatie over Chios

Bezienswaardigheden

Chios kent mooie, bijzondere bezienswaardigheden. Zowel aan de kust als in het binnenland valt er genoeg te ontdekken. Van cultuur tot de prachtige natuur. We zetten graag de mogelijkheden voor u onder elkaar.

Bekijk
Bezienswaardigheden op Chios

Dorpen

Chios kent gezellige plaatsen waar men zich kan laten verrassen door de gastvrije bewoners die men tegenkomt. In een aantal van deze plaatsen liggen onze accommodaties. Maak kennis met deze dorpen en de enkele tavernes en winkeltjes die ze rijk zijn.

Bekijk
Dorpen op Chios

Wandelen

Chios kent een prachtige natuur die zich uitstekend leent voor een wandeling. Griekenland kent vele hoogteverschillen, dus een goede conditie en stevig schoeisel zijn aan te raden.

Bekijk
Wandelen op Chios

Combinaties

De Griekse eilanden lenen zich uitstekend voor het combineren van bestemmingen. Het combineren van diverse bestemmingen tijdens één reis zorgen voor een veelzijdige en verrassende vakantie. We geven u graag de opties.

Bekijk
Combinaties met Chios

Excursies

Om uw verblijf op Chios nog aangenamer te maken, biedt Ross Holidays in samenwerking met onze agent excursies aan. U bezoekt unieke plaatsen, waar niet iedereen zomaar terecht komt. Graag geven wij u alvast wat informatie over het aanbod.

Bekijk
Excursies op Chios
/bestemmingen/chios/fotos-van-gasten
/bestemmingen/chios/interactieve-kaart
/bestemmingen/chios/geschiedenis
/bestemmingen/chios/lokale-gerechten

Men zegt wel dat er geen tweede eiland in de Egeïsche Zee bestaat zoals Chios. Hierbij doelend op de grote variatie in zowel de natuur, als de architectuur van de dorpen.

Het landschap van ChiosDit varieert van hoge, ruige berglandschappen tot bloeiende boomgaarden, van middeleeuwse dorpen tot pittoreske haventjes. Al deze gebieden hebben hun eigen fascinerende schoonheid.

Chios heeft een oppervlakte van ruim 840 km². De kustlengte bedraagt 213 kilometer en hemelsbreed is de afstand tussen de noordelijkste en zuidelijkste punt vijftig kilometer. De twee kleinere eilanden die deel uitmaken van de provincie zijn Psara en Inousses. Turkije is maar acht kilometer verwijderd vanaf Chios-stad. Het eiland is grofweg in drie gebieden te verdelen.

Het noordelijk deel van ChiosHet noorden van het eiland is bergachtig en heeft een imposante, ruige schoonheid. Deze kant wordt ook wel Voriochora genoemd. Hoge, steile rotspartijen rijzen op uit de zee en vormen het Pelineos-gebergte dat een hoogte bereikt van 1297 meter. Dichte pijnboombossen bedekken een groot deel van deze streek, maar ook grote kale, uit kalksteen bestaande bergen worden hier aangetroffen. Dit gebied is schaars bewoond en men leeft er in traditionele bergdorpen. Bij Agios Galas aan de noordwestkust zijn grotten, die onderling met elkaar in verbinding staan. Naast de stalactieten zijn sporen van menselijke bewoning uit de steentijd gevonden. Aan de noordoostkust vinden we de baai met haven van Marmaro (Kardamila). Dit dorp, en tevens heel Chios, heeft vele grote zeevaarders en reders voortgebracht. Ter ere van hen is hier het imposante beeld van ‘De Kapitein’. Het meer naar het zuiden liggende kustplaatsje Lagada heeft een pittoresk haventje. Een perfecte locatie om te genieten van de eilandsfeer en de verse vis in de tavernes.

Het centrale deel van ChiosHet centrale en oostelijke deel waar de hoofdstad Chios-stad en de rijke Kambos-dorpen gelegen zijn, is het vlakste en meest vruchtbare deel van het eiland. Deze streek staat bekend onder de naam Kambochora. Hier staan veel (citrus)bomen en de streek wordt ook wel de tuin van Chios genoemd. In de lente hangen in deze omgeving bedwelmende geuren van de boomgaarden vol bloesem en tuinen met kleurige bloemen. Dan bloeien ook de zeldzame tulpen ofwel lalades op de vlaktes. Ze komen met duizenden tegelijk de grond uit en zijn overwegend rood van kleur. Maar ook Perzische cyclamen en enkele orchideeënsoorten gedijen uitbundig op Chios.

Het zuiden van ChiosOp het zuidelijke deel van het eiland verandert de bodemgesteldheid. Hier zijn lage heuvels met kleine valleien ertussen die, als enige plek op de wereld, de ideale gesteldheid hebben voor de verbouw van Chiotische mastiekbomen. Dit gebied wordt Mastichora genoemd. Het staat vol met Pistacia lentiscus-bomen, die de geurige hars opleveren die men mastiek noemt. Behalve de mastiekbomen zijn er in het zuiden en het westen van het eiland ontelbare olijfbomen.

Het eiland heeft in het noorden en het centrum een paar kleine riviertjes. De hoeveelheid oppervlaktewater is niet noemenswaardig. Regenval is zeldzaam, vooral ’s zomers. Er is echter wel veel ondergronds water dat uitmondt in natuurlijke bronnen of via waterputten wordt opgepompt. De kust van Chios is gezegend met vele fraaie stranden rondom het hele eiland. De meeste hebben kiezels, maar u vindt er ook mooie zandstranden. Voor de bezoeker die graag geniet van kristalhelder water en een betoverende onderwaterwereld, is er op het eiland een duikschool. De meeste badplaatsen hebben zich in het zuiden van het eiland ontwikkeld.

Beleef Chios 360 graden

Deel met vrienden of reisgenoten