Vakantie Thassos

Seizoen 2014 startte met 19 bestemmingen in het aanbod met de beste weg naar Griekenland. Maar nadat de brochures waren gepland, kwam er een nieuwe afslag op mijn pad.

Het eiland Thassos was al vaker ter sprake gekomen in ons team, maar tot op heden nog niet tot een vakantiebestemming gerealiseerd. Maar 19 is ook maar 19. Dus waarom niet afronden naar 20. En zo werd Thassos een feit! Tevens bijzonder om te combineren met een autorondreis door het noorden van Griekenland.

Lees verder

Vakanties op Thassos

Beleef Thassos 360 graden

Bezienswaardigheden

Thassos kent mooie, bijzondere bezienswaardigheden. Zowel aan de kust als in het binnenland valt er genoeg te ontdekken. Van cultuur tot de prachtige natuur. We zetten graag de mogelijkheden voor u onder elkaar.

Bekijk
Bezienswaardigheden op Thassos

Stranden van Thassos

Strandliefhebbers voelen zich op Thassos direct thuis. Het eiland beschikt over een kustlijn van maar liefst 95 kilometer, bezaaid met de mooiste stranden van Griekenland. Er zijn zowel kleine inhammen en baaien als grotere, uitgestrekte stranden. Veelal omringd door een weelderige natuur en met fijn zand en kristalhelder water. Hieronder een greep uit het aanbod aan stranden. We beginnen ons rondje in het noordoosten van het eiland.

Bekijk

Dorpen

Thassos kent vele gezellige plaatsen waar men zich kan laten verrassen door de gastvrije bewoners die men tegenkomt. In een aantal van deze plaatsen liggen onze accommodaties. Maak kennis met deze dorpen en de enkele tavernes en winkeltjes die ze rijk zijn.

Bekijk
dorpen-op-thassos.jpg

Wandelen

Thassos kent een prachtige natuur die zich uitstekend leent voor een wandeling. Griekenland kent vele hoogteverschillen, dus een goede conditie en stevig schoeisel zijn aan te raden.

Bekijk
Wandelen op Thassos

Autorondreis

Een autorondreis door Griekenland is dé manier om Griekenland te ontdekken. U komt op vele bijzondere plaatsen en uiteraard worden de trekpleisters niet overgeslagen. Een autorondreis is de ideale combinatie van rust, cultuur, natuur en het beleven van de Griekse gastvrijheid.

Bekijk
Autorondreis op Thassos
/bestemmingen/thassos/fotos-van-gasten
/bestemmingen/thassos/interactieve-kaart

Over Thassos

Het eiland Thassos beschikt over maar liefst 95 kilometer kustlijn, volop bezaaid met de mooiste stranden en kristalheldere baaien. Het bergachtige binnenland daagt enthousiastelingen uit voor een fraaie wandeling. De zon zorgt voor een nog mooier kleurcontrast van de groene bergen en de helderblauwe zee, gescheiden door goudgele stranden.

Geschiedenis

De geschiedenis van Thassos

De geschiedenis van Thassos gaat ver terug en er zijn reeds sporen van leven op het eiland daterend uit eind 8e eeuw/begin 7e eeuw v.Chr. Vele volkeren zorgden voor hun invloeden, wat Thassos een smeltkroes van culturen heeft gemaakt.

Volgens de Griekse mythologie was het eiland in het bezit van de sirenen, een wreed vrouwvolk voorzien van een vissenstaart. Hun prachtige stemmen brachten zeelieden in vervoering waarna ze door de sirenen werden overmeesterd en verslonden. Ook Odysseus kwam tijdens zijn zwerftochten over zee in contact met dit wrede volk, maar kon hen weerstaan. De naam zou het eiland verkregen hebben van de zoon van Poseidon, die na een zwerftocht over de vele zeeën op zoek naar zijn geliefde zuster, uitgeput strandde op het eiland. Hij was er zo slecht aan toe dat hij langere tijd op het eiland bleef en zijn naam aan het eiland schonk.

Vondsten op Thassos laten zien dat er al leven was in de prehistorie. Lokale stammen bevolkten het eiland waarna ze werden overvallen door de bewoners van Paros die in de gaten gekregen hadden dat het eiland een natuurlijke rijkdom bevatte aan delfstoffen. Zij maakten tevens nederzettingen in Thracië op het vasteland om de handel te drijven hierin. Na het aansluiten bij de Bond van Delos kwam er opstand in 477 v.Chr. Er volgden jaren van strijd tussen diverse volken en de macht kwam wisselend in handen van de Atheners, Spartanen en de Macedoniërs om vervolgens door de Arabieren opgevolgd te worden. In de 7e eeuw was het eiland voortdurend het doelwit van piraten. Na de splitsing van het Romeinse Rijk kwam Thassos onder de vlag van het Byzantijnse Rijk. De Genuezen nemen ook nog een eeuw de macht over op het eiland om deze vervolgens af te staan aan de Turken. De laatste jaren was het een Turk van Egyptische afkomst die de scepter zwaaide. Door de grote leegloop konden de resterende bewoners van Thassos moeilijk voldoen aan de zware belastingen die afgedragen moesten worden. Deze Egyptenaar gaf hen daarom een zelfbestuur waardoor zij zelf een systeem konden bedenken om aan deze belastingen te voldoen.

In 1912 kreeg Thassos weer aansluiting bij de rest van Griekenland dat uiteindelijk in 1922 weer geheel bevrijd was van vreemde volken.

Door de rijke bodemgesteldheid van Thassos was het eiland door de eeuwen heen een geliefd oord om te veroveren. De marmergroeven zorgden voor een gegarandeerde opbrengst. Reeds in het verre verleden werd het marmer over het Middellandse Zeegebied geëxporteerd. Ook vandaag de dag zijn er nog groeves actief en kent het een grote bekendheid.

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord