Vakantie Samos Griekenland

Het eiland Samos ligt in het oostelijk deel van de Egeïsche Zee. Het roept bij velen een beeld op van diepblauwe zeeën, gemoedelijke dorpen en mooie stranden onder een wolkeloze hemel. Het licht en de kleuren spelen hier een magisch spel. Het is licht bergachtig en vooral in het noorden waar zich onder andere de Nachtegaalvallei bevindt, zijn veel wandelmogelijkheden.

Aan gemoedelijke dorpen, verscholen in het groen, en langgerekte stranden langs de helderblauwe zee is op Samos geen gebrek. De bezoeker wordt hier verrast met ongekende wandelmogelijkheden, uren doorbrengen op een verlaten strand of een bezoek aan een van de bezienswaardigheden die het eiland telt. Tal van bekende Grieken hadden hier hun wieg en hun levens op dit eiland hebben hun sporen nagelaten. Wat te denken van de geleerde Pythagoras, wel bekend uit de wiskundelessen, of Polycrates, die zorgde voor de welvaart van het eiland. Kleurrijke gebouwen in het oude Vathi, de Efpalinos-tunnel en de tempel ter ere van Hera zijn slechts enkele voorbeelden van hun levenswerken. Kom naar Samos en ontdek de schoonheid en ervaar het eerlijke, Griekse leven.

Meer informatie over Samos

Bezienswaardigheden

Samos kent mooie, bijzondere bezienswaardigheden. Zowel aan de kust als in het binnenland valt er genoeg te ontdekken. Van cultuur tot de prachtige natuur. We zetten graag de mogelijkheden voor u onder elkaar.

Bekijk
Bezienswaardigheden op Samos

Dorpen

Samos kent gezellige plaatsen waar men zich kan laten verrassen door de gastvrije bewoners die men tegenkomt. In een aantal van deze plaatsen liggen onze accommodaties. Maak kennis met deze dorpen en de enkele tavernes en winkeltjes die ze rijk zijn.

Bekijk
De dorpen van Samos

Wandelen

Samos kent een prachtige natuur die zich uitstekend leent voor een wandeling. Griekenland kent vele hoogteverschillen, dus een goede conditie en stevig schoeisel zijn aan te raden.

Bekijk
Wandelen op Samos

Combinaties

De Griekse eilanden lenen zich uitstekend voor het combineren van bestemmingen. Het combineren van diverse bestemmingen tijdens één reis zorgen voor een veelzijdige en verrassende vakantie. We geven u graag de opties.

Bekijk
Combinaties met Samos

Excursies

Om uw verblijf op Samos nog aangenamer te maken, biedt Ross Holidays in samenwerking met onze agent excursies aan. U bezoekt unieke plaatsen, waar niet iedereen zomaar terecht komt. Graag geven wij u alvast wat informatie over het aanbod.

Bekijk
Excursies op Samos
/bestemmingen/samos/fotos-van-gasten
/bestemmingen/samos/interactieve-kaart
/bestemmingen/samos/geschiedenis
/bestemmingen/samos/lokale-gerechten

Diepblauwe zeeën, langgerekte stranden, witte huisjes onder een wolkenloze hemel met een stralende zon aangevuld met een weelderige begroeiing van vele nuances groen. Wie dit palet van kleuren zoekt, is op Samos op de juiste plaats. Wandelen, zwemmen, luieren op het strand, op ontdekking langs de bezienswaardigheden zijn slechts een handgreep uit de vele mogelijkheden op Samos.

De naam Samos


Volgens kenners van Oosterse talen heeft Samos zijn naam te danken aan vroegere bezoekers vanuit het Aziatische vasteland. In het Fenicisch zou Sama 'hoog oprijzend' betekenen. De eerste bezoekers die het eiland bereikten, waren ongetwijfeld onder de indruk van de berg Kerketevs of Kerkis, waarvan de top meer dan 1430 meter boven het westelijk deel van het eiland uitsteekt. Naar verluidt, zou in bepaalde Arabische talen met het woord Samos de hemel worden aangeduid en zou God, Essama genoemd worden. Er zijn ook mensen die beweren dat de naam van het eiland een erenaam is voor de bewoners vanwege hun diepe zielleven en hun ruime geest van denken.

De mythologische uitleg is dat Samos het afwisselende landschap te danken zou hebben aan monsters die er woonden, voordat hier mensen hun woonplek creëerden. Deze verschrikkelijke schepsels, de Naiades, zouden voortdurend zo tekeer gegaan zijn en zulke angstaanjagende kreten hebben geslaakt, dat de aarde erdoor omhoog geworpen werd en er overal scheuren en kloven in de aardkorst ontstonden.

Samos en de Griekse mythologie


Het volgende mythologische verhaal verklaart de faam van de wijnen van Samos. Dionysos (Bacchus), de god van de vruchtbare natuur en de wijn, vervolgde de Amazones, een oorlogszuchtig vrouwvolk, omdat zij niet op zijn avances ingingen. Toen zij bescherming zochten op Samos, riep Dionysos de hulp in van de Samioten, waarna de Amazones werden afgeslacht. Als beloning voor de hulp die de Samioten gaven, onderwees Dionysos hen in de kunst van de wijnbouw. Hij schonk hen het klimaat dat de beroemde, aromatische muskaatdruif opleverde en leerde hen om hier wijn van te maken.

Tot slot zegt men dat aan de oever van de rivier Imvrassos, aan de zuidkant van het eiland, de godin Hera geboren werd. Zeus veroorzaakte onweer terwijl Hera schuilde onder een boom. Zeus veranderde zichzelf in een vogeltje en landde zo op haar schoot. Later werd ze de vrouw van Zeus en was vanaf dat moment de beschermheilige van het eiland. In het dorp Ireon, dat naar haar is vernoemd, zijn de overblijfselen van de tempel die ter ere van haar werd gebouwd, te bezichtigen.

Beleef Samos 360 graden

Deel met vrienden of reisgenoten