Vakantie Samos

Het horen van de naam Samos zal bij veel mensen onmiddellijk het beeld oproepen van diepblauwe zeeën, gezellige dorpjes en mooie stranden onder een wolkenloze hemel, vanwaar elke dag opnieuw onafgebroken de zon schijnt. En dat beeld is geheel juist.

Dit heerlijke eiland met blauwe zeeën, prachtige stranden, witte huisjes en een wolkenloze hemel heeft veel te bieden. Samos is nog altijd één van de groenste eilanden van Griekenland. Daarnaast zijn er historische overblijfselen te vinden. Toen Athene in ongeveer 600 v. Chr. de macht probeerde te verwerven over heel Griekenland, verzette Samos zich hiertegen. Onder leiding van machthebber Polykrates kwam het eiland tot een enorme bloei. In die tijd zijn er dan ook vele kunstwerken, gebouwen en havens aangelegd. Ook heeft Pythágoras zijn stempel gedrukt op het eiland, onder andere door zijn beroemde Efpalinio tunnel.

Lees verder

Vakanties op Samos

Beleef Samos 360 graden

Bezienswaardigheden

Samos kent mooie, bijzondere bezienswaardigheden. Zowel aan de kust als in het binnenland valt er genoeg te ontdekken. Van cultuur tot de prachtige natuur. We zetten graag de mogelijkheden voor u onder elkaar.

Bekijk
Bezienswaardigheden op Samos

Stranden

Samos kent stranden en pittoreske baaien, waar fijn zand en kiezels elkaar afwisselen. Deze prachtige stranden liggen verdeeld over het hele eiland. Sommige stranden zijn wat bekender, waar anderen je het idee geven alleen op de wereld te zijn.

Bekijk

Dorpen

Samos kent gezellige plaatsen waar men zich kan laten verrassen door de gastvrije bewoners die men tegenkomt. In een aantal van deze plaatsen liggen onze accommodaties. Maak kennis met deze dorpen en de enkele tavernes en winkeltjes die ze rijk zijn.

Bekijk
De dorpen van Samos

Wandelen

Samos kent een prachtige natuur die zich uitstekend leent voor een wandeling. Griekenland kent vele hoogteverschillen, dus een goede conditie en stevig schoeisel zijn aan te raden.

Bekijk
Wandelen op Samos

Combinaties

De Griekse eilanden lenen zich uitstekend voor het combineren van bestemmingen. Het combineren van diverse bestemmingen tijdens één reis zorgen voor een veelzijdige en verrassende vakantie. We geven u graag de opties.

Bekijk
Combinaties met Samos

Excursies

Om uw verblijf op Samos nog aangenamer te maken, biedt Ross Holidays in samenwerking met onze agent excursies aan. U bezoekt unieke plaatsen, waar niet iedereen zomaar terecht komt. Graag geven wij u alvast wat informatie over het aanbod.

Bekijk
Excursies op Samos
/bestemmingen/samos/fotos-van-gasten
/bestemmingen/samos/interactieve-kaart

Over Samos

De naam Samos zal bij veel mensen onmiddellijk het beeld oproepen van diepblauwe zeeën, prachtige stranden, witte huisjes en dat alles in de stralende zon aan een wolkenloze hemel. Wie van deze combinatie van kleuren, warmte en natuur houdt, is op Samos op de juiste plaats. Maar Samos heeft meer te bieden als vakantiebestemming.

Geschiedenis

De geschiedenis van Samos

Ongeveer in het jaar 2000 v.Chr. heeft de vorst Minos een enorme culturele ontwikkeling op gang gebracht op het eiland Kreta. Andere Griekse eilanden, waaronder Samos, namen die ontwikkelingen op het gebied van bestuur, kunst, onderwijs en dergelijke over. Dit gebeurde overigens zelden vrijwillig. Ook naar het vasteland van Griekenland waaide die beschaving van Kreta over. Echter, de bevolking van het vasteland liet zich hieraan niet onderwerpen en ging de strijd aan.

Na honderden jaren van strijd leek er een nieuwe macht te ontstaan; het nieuwe bestuurscentrum Athene rond 600 v.Chr. Athene probeerde ook macht te verwerven in andere streken van Griekenland. Op Samos werd Athene gedwarsboomd en het eiland kwam juist daardoor onder de eigen machthebber Polykrátes tot enorme bloei. Tal van kunstwerken zijn in die tijd op Samos aangelegd; een watertunnel van meer dan een kilometer lang dwars door een berg, een enorme stadswal en imposante havenwerken. Ook de tempel Heraion is in die tijd gebouwd. De overblijfselen van deze kunstwerken zijn nog steeds te bewonderen.

Omstreeks 500 v.Chr. kwam het wereldrijk Perzië op. De Griekse eilanden verenigden zich onder leiding van Athene en wisten zich de Perzen van het lijf te houden. De leider van Samos, Polykrátes, viel door verraad in handen van de Perzen en werd door hen vermoord. Door dit verbond met Athene zijn al die eilanden voorgoed Grieks geworden. Dit bleef zo, ook toen het Romeinse Rijk ontstond omstreeks het begin van de christelijke jaartelling. De Romeinen namen weliswaar de politieke macht over van Athene, maar de Griekse vereniging bleef bestaan.

In ± 400 n.Chr. viel het Romeinse Rijk uit elkaar. Kort daarvoor had de christelijke kerk zich binnen het Romeinse Rijk snel uitgebreid. In Griekenland en Klein-Azië bleef het Byzantijnse Rijk voortbestaan en de christelijke godsdienst bleef bevoorrecht. Maar in Klein-Azië kwam na ongeveer het jaar 800 de mohammedaanse godsdienst ofwel de islam op. Langzaam maar zeker brokkelde het Byzantijnse Rijk af totdat het in 1450 geheel instortte. De macht in het zuidoosten van Europa werd overgenomen door de islamitische Turken.

Cultuurvakantie Griekenland.

De Grieken zochten hulp in West-Europa, waar een zeer sterk Venetiaans rijk was ontstaan. Maar ook de Venetianen waren niet opgewassen tegen het groeiende, machtige Turkse Rijk. Dat betekende dat ook Samos onder Turks islamitisch bestuur kwam omstreeks 1500. Om oorlogsschepen te bouwen, gebruikten de Turken het hout van de uitgestrekte bossen op Samos. De Samioten besloten na geheime beraadslagingen daarom hun eigen bossen in brand te steken. In 1830, na een tien jaar durende vrijheidsoorlog, werd Griekenland eindelijk onafhankelijk. Op 11 november 1912 kwamen de leiders van Samos bij elkaar in de kerk van de heilige Spirídon in Vathí en stemden voor eenheid van Samos met het overige Griekenland. Op 2 maart 1913 werd de Unie officieel bekrachtigd door de Griekse regering.

Lokale gerechten

Lokale gerechten van Samos

Recept Bourékia

Ingrediënten
Voor de vulling
– 1 grote gele pompoen
– 2 uien
– klein schepje suiker
– 1 kopje olijfolie
– klein beetje kaneel
– 350 gram geraspte fetakaas
– snufje zout

Voor het deeg
– 500 gram bloem
– Water, zoveel als nodig
– 1 kopje olijfolie
– snufje zout

Bereidingswijze
De avond van te voren de pompoen schoonmaken en in blokjes snijden en in een pan aan de kook brengen met een snufje zout. Als de pompoen gaar is (zacht) is, de pompoen in een vergiet de hele nacht laten uitlekken.
Volgende dag het deeg maken door de ingrediënten te mengen. Vervolgens het deeg plat maken en in lange stukken snijden van ongeveer 20 cm lang en 2 tot 3 cm breed.
Voor de vulling de uitgelekte pompoen in een keukenmachine pureren. Snij de uien in kleine stukjes en deze even in een koekenpan fruiten en daarna samen met de overige ingrediënten voor de vulling aan het pompoenmengsel toevoegen en goed door elkaar roeren. Met een lepel een beetje van het mengsel op het deeg leggen en het deeg oprollen en de uiteinden goed sluiten. Daarna de bourékia in een koekenpan in olijfolie frituren totdat ze goudbruin zijn van kleur. Even op een stuk keukenpapier laten uitlekken en warm serveren.

Recept Moustalevriá

Dit gerecht lijkt een beetje op crème-karamel, echter is gemaakt van druivensap.

Ingrediënten
– 5 glazen druivensap
– 1 glas tarwebloem
– klein beetje kaneel
– gehakte walnoten
– sesamzaad

Bereidingswijze
Breng 3 glazen druivensap aan de kook. Wanneer het sap begint te koken, de tarwebloem langzaam toevoegen. Daarna de rest van het druivensap (2 glazen) toevoegen. Ondertussen het mengsel snel roeren anders gaat het klonteren. Als het mengsel bijna aan de kook is, de pan van het vuur nemen en in vormpjes gieten. Laat de moustalevriá afkoelen in de koelkast en serveer het koud met wat in een koekenpan gebrande sesamzaadjes, gehakte walnoten en klein beetje kaneel als garnering.

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord