Home > Bestemmingen > Samos

Vakantie Samos Griekenland

Het horen van de naam Samos zal bij veel mensen onmiddellijk het beeld oproepen van diepblauwe zeeën, gezellige dorpjes en mooie stranden onder een wolkenloze hemel, vanwaar elke dag opnieuw onafgebroken de zon schijnt. En dat beeld is geheel juist.

Dit heerlijke eiland met blauwe zeeën, prachtige stranden, witte huisjes en een wolkenloze hemel heeft veel te bieden. Samos is nog altijd één van de groenste eilanden van Griekenland. Daarnaast zijn er historische overblijfselen te vinden. Toen Athene in ongeveer 600 v. Chr. de macht probeerde te verwerven over heel Griekenland, verzette Samos zich hiertegen. Onder leiding van machthebber Polykrates kwam het eiland tot een enorme bloei. In die tijd zijn er dan ook vele kunstwerken, gebouwen en havens aangelegd. Ook heeft Pythágoras zijn stempel gedrukt op het eiland, onder andere door zijn beroemde Efpalinio tunnel.

Lees verder

Over Samos

Bezienswaardigheden

Samos kent mooie, bijzondere bezienswaardigheden. Zowel aan de kust als in het binnenland valt er genoeg te ontdekken. Van cultuur tot de prachtige natuur. We zetten graag de mogelijkheden voor u onder elkaar.

Bekijk
Bezienswaardigheden op Samos

Dorpen

Samos kent gezellige plaatsen waar men zich kan laten verrassen door de gastvrije bewoners die men tegenkomt. In een aantal van deze plaatsen liggen onze accommodaties. Maak kennis met deze dorpen en de enkele tavernes en winkeltjes die ze rijk zijn.

Bekijk
De dorpen van Samos

Wandelen

Samos kent een prachtige natuur die zich uitstekend leent voor een wandeling. Griekenland kent vele hoogteverschillen, dus een goede conditie en stevig schoeisel zijn aan te raden.

Bekijk
Wandelen op Samos

Combinaties

De Griekse eilanden lenen zich uitstekend voor het combineren van bestemmingen. Het combineren van diverse bestemmingen tijdens één reis zorgen voor een veelzijdige en verrassende vakantie. We geven u graag de opties.

Bekijk
Combinaties met Samos

Excursies

Om uw verblijf op Samos nog aangenamer te maken, biedt Ross Holidays in samenwerking met onze agent excursies aan. U bezoekt unieke plaatsen, waar niet iedereen zomaar terecht komt. Graag geven wij u alvast wat informatie over het aanbod.

Bekijk
Excursies op Samos
/bestemmingen/samos/fotos-van-gasten
/bestemmingen/samos/interactieve-kaart
/bestemmingen/samos/geschiedenis
/bestemmingen/samos/lokale-gerechten

De naam Samos zal bij veel mensen onmiddellijk het beeld oproepen van diepblauwe zeeën, prachtige stranden, witte huisjes en dat alles in de stralende zon aan een wolkenloze hemel. Wie van deze combinatie van kleuren, warmte en natuur houdt, is op Samos op de juiste plaats. Maar Samos heeft meer te bieden als vakantiebestemming.

De naam Samos


Kenners van Oosterse talen vermoeden dat Samos zijn naam gekregen heeft van vroegere bezoekers van het Aziatische vasteland. In het oude Fenicisch bijvoorbeeld zou Sama hoog oprijzend betekenen. Daarbij zullen de eerste reizigers naar het eiland ongetwijfeld onder de indruk zijn geraakt van de hoge berg Kerketevs of Kerkis, waarvan de top meer dan 1430 meter boven het westelijk deel van het eiland uitsteekt. Naar verluidt, zou in bepaalde Arabische talen met het woord Samos de hemel worden aangeduid en zou God, Essama genoemd worden. Er zijn ook mensen die beweren dat de naam van het eiland een erenaam is voor de bewoners vanwege hun diepe zielsleven en hun ruime geest.

Het afwisselende landschap zou Samos te danken hebben aan monsters die er hebben gehuisd voordat hier mensen woonden; de Naiades, ook wel Mijades of Miniades genoemd. Deze verschrikkelijke schepsels zouden voortdurend zo tekeer gegaan zijn en zulke angstaanjagende kreten hebben geslaakt, dat de aarde erdoor omhoog geworpen werd en er overal diepe scheuren en kloven in de aardkorst ontstonden.

Samos en de Griekse Mythologie


Het volgende mythologische verhaal verklaart de faam van de wijnen van Samos. Dionysos (Bacchus), de god van de vruchtbare natuur en de wijn, vervolgde de Amazones, een oorlogszuchtig vrouwvolk, omdat zij niet op zijn avances ingingen. Toen zij bescherming zochten op Samos, riep Dionysos de hulp in van de Samioten, waarna de Amazones werden afgeslacht. Als beloning voor de hulp die de Samioten hebben gegeven, onderwees Dionysos hen in de wijnbouw, schonk hen het klimaat dat de beroemde, aromatische muskaatdruif opleverde en leerde hen uiteindelijk om hier wijn van te maken. Tot slot zegt men dat aan de oever van de rivier Imvrassos, aan de zuidkant van het eiland, de godin Hera geboren werd. Zeus veroorzaakte onweer terwijl Hera schuilde onder een boom. Zeus veranderde zichzelf in een vogeltje en landde zo op haar schoot. Later werd ze de vrouw van Zeus en was vanaf dat moment de beschermheilige van het eiland. In het dorpje Ireon, dat naar haar is vernoemd en vlakbij Potokaki ligt, zijn nog overblijfselen van haar tempel te bezichtigen.

Beleef Samos 360 graden

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord