Vakantie Lefkas

We, de bewoners van Corfú, hoorden altijd over Lefkas. Het is zo dicht bij Corfú gelegen. Het is een van de Ionische Eilanden. Toch zou de Italiaanse invloed minder merkbaar zijn. Lefkas is met een landtong aan het vasteland van Griekenland verbonden waardoor het makkelijk reizen tussen Lefkas en Épiros is.

Toen ik voor het eerst Agios Nikítas en de zee daar zag, kon ik mijn ogen niet te geloven. De vraag aan onze agent was: “hoe hebben jullie de zee zo blauw gemaakt?” Roula antwoordde dat die van nature altijd zo blauw was. Maar het lijkt ‘too blue to be true’. Een heel bijzonder eiland dus dat verdeeld is in de heuvelachtige, vriendelijke oostkust en de woeste, indrukwekkende westkust. Alle ingrediënten voor een fijne vakantie. In het zuiden ligt het dorpje Vassilikí. Ik kon en kan daar de rust vinden om lekker te eten aan de haven. Lefkas-stad? Hoezo stad, daar voel je je samen met de Grieken een dorpeling. Mijn hoogtevrees is versterkt sinds ik een bezoek bracht aan Pórto Katsíki.

Lees verder

Vakanties op Lefkas

Bezienswaardigheden

Lefkas kent vele mooie, bijzondere bezienswaardigheden. Zowel aan de kust als in het binnenland valt er genoeg te ontdekken. Van cultuur tot de prachtige natuur. We zetten graag de mogelijkheden voor u onder elkaar.

Bekijk
Bezienswaardigheden op Lefkas

Stranden

Lefkas kent veel stranden en pittoreske baaien, waar fijn zand en kiezels elkaar afwisselen. Deze prachtige stranden liggen verdeeld over het hele eiland. Sommige stranden zijn wat bekender, waar anderen je het idee geven alleen op de wereld te zijn.

Bekijk

Dorpen

Lefkas kent vele gezellige plaatsen waar men zich kan laten verrassen door de gastvrije bewoners die men tegenkomt. In een aantal van deze plaatsen liggen onze accommodaties. Maak kennis met deze dorpen en de enkele tavernes en winkeltjes die ze rijk zijn.

Bekijk
Dorpen op Lefkas

Wandelen

Lefkas leent zich uitstekend om te wandelen. In samenwerking met ons agentschap hebben wij een interessant wandelprogramma voor u samengesteld. Op deze wijze maakt u kennis met het prachtige landschap en de geweldige vergezichten. Een Engelstalige, ervaren gids begeleidt de tochten in kleine groepen en weet veel te vertellen over wat u allemaal te zien krijgt.

Bekijk
wandelen op Lefkas

Autorondreis

Een autorondreis door Griekenland is dé manier om Griekenland te ontdekken. U komt op vele bijzondere plaatsen en uiteraard worden de trekpleisters niet overgeslagen. Een autorondreis is de ideale combinatie van rust, cultuur, natuur en het beleven van de Griekse gastvrijheid.

Bekijk
autorondreis-header-lefkas.gif

Combinaties

De Griekse eilanden lenen zich uitstekend voor het combineren van bestemmingen. Het combineren van diverse bestemmingen tijdens één reis zorgen voor een veelzijdige en verrassende vakantie. We geven u graag de opties.

Bekijk
Combinaties met Lefkas

Excursies

Om uw verblijf op Lefkas nog aangenamer te maken, biedt Ross Holidays in samenwerking met onze agent excursies aan. U bezoekt unieke plaatsen, waar niet iedereen zomaar terecht komt. Graag geven wij u alvast wat informatie over het aanbod.

Bekijk
Excursies op Lefkas
/bestemmingen/lefkas/fotos-van-gasten
/bestemmingen/lefkas/interactieve-kaart

De geschiedenis van Lefkas

De geschiedenis van Lefkas begint in 640 v.Chr., toen de Korinthiërs een kolonie hadden op Lefkas. Korinthe was al vroeg een machtige stad, die invloed uitoefende zowel in de Pelopónnesos, als op de Ionische eilanden, waaronder Lefkas. Er was toen nog geen sprake van een Griekse eenheidsstaat.

Elke stad of streek was onafhankelijk. Toch voelden de inwoners van het Griekenland van toen zich sterk met elkaar verbonden in cultureel opzicht. Waarschijnlijk mede door hun gemeenschappelijke verhalen over goden en helden in de oude mythologie. Die eensgezindheid bleek omstreeks 500 v.Chr., toen Perzië een zeer sterk rijk werd en aangrenzende Informatie over het eiland Lefkas, Griekenland gebieden inpalmde. Daardoor liepen de Griekse koloniën aan de westkust van Klein-Azië, het tegenwoordige Turkije, gevaar. Op dat moment verenigden de Grieken van alle eilanden en het gehele vasteland zich. Ook Lefkas streed mee, onder de leiding van de sterke stadsstaat Athene, tegen Perzië. Maar toen Athene daarna de leiding over andere steden en eilanden probeerde te handhaven, was er groot verzet van de voorheen onafhankelijke regio’s. Lefkas wilde evenmin iets weten van suprematie van Athene. Corfú steunde Athene juist, misschien om op die wijze onder het Korinthische bestuur uit te komen. Daardoor raakte Lefkas niet alleen in oorlog met Athene, maar heeft het ook slag geleverd tegen Corfú. Omstreeks 400 v.Chr. gaf Athene het op om van alle steden en eilanden een staatkundige eenheid te vormen.

Wat Athene niet gelukt was, lukte koning Philippus van Macedonië wel. Hij onderwierp geheel Griekenland en vestigde een centraal gezag omstreeks 300 v.Chr. Dat Griekse, culturele eenheidsgevoel werd ook een politiek en nationaal gevoel van verbondenheid. Dat is ongetwijfeld te danken aan het gemeenschappelijke verzet tegen de diverse vreemde machten die eeuwenlang over Griekenland hebben geheerst. Hoewel Nederland ook heel wat vreemde heersers heeft gekend, valt het op dat het nationaliteitsgevoel, over het algemeen, bij Grieken sterk is. Omstreeks het begin van onze jaartelling waren de Romeinse keizers heer en meester over Griekenland. Die hebben overigens de Griekse cultuur vooral overgenomen. In heel het oostelijke deel van het Romeinse Rijk werd Grieks de lingua franca. En vanaf ± 300 n.Chr. is de residentie ook niet meer Rome, maar Byzantium, het tegenwoordige Istanbul. Sindsdien spreekt men ook niet meer over het Romeinse Rijk, maar over het Byzantijnse Rijk. Kort daarna gingen de meeste Grieken over op de christelijke godsdienst, toen keizer Constantijn zelf christen werd en zijn opvolgers de Kerk nogal bevoordeelden. En tot op heden behoren vrijwel alle Grieken formeel tot die Grieks-orthodoxe kerk.

Het Turkse Rijk
In Azië ontstond omstreeks 700 de islam. Die werd uiteindelijk een bedreiging voor zowel het Byzantijnse Rijk, als voor de Grieks-orthodoxe kerk. Omgekeerd vonden de Turken het christelijke Europa juist een bedreiging. Dat viel immers met Informatie over het eiland Lefkas, Griekenland zijn kruistochten voortdurend hun territorium binnen. Het gevolg daarvan was dat in ± 1500 een groot deel van zuidoost Europa onderworpen was aan het islamitische Turkse Rijk. Zo ook het grootste deel van Griekenland. Lefkas en nog enkele eilanden ontkwamen aanvankelijk aan die Turkse bezetting. Net als op Corfú hadden de Venetianen op Lefkas een sterke vesting gebouwd om de Turken tegen te houden. Beiden, Venetianen en Grieken, waren bang voor de Turken, wat hen tot bondgenoten maakte. Die Venetiaanse vesting bestaat nog steeds. Het is de Santa Maura, die dichtbij de hoofdstad van Lefkas staat. Het kon de Turken echter niet voorgoed buiten de deur houden. Van ± 1480 tot ± 1680 waren zij ook op Lefkas heer en meester.

Daarna viel het weer in handen van Venetië, dat de lakens uit bleef delen tot ± 1800. Kort daarvoor had in Frankrijk Napoleon de macht gegrepen en deze geweldenaar bezette naast grote delen van west en midden Europa ook de Ionische eilanden. In West-Europa was men niet zo erg gesteld op Napoleon en in 1815 werd hij verslagen. De leiding van de oorlog tegen Napoleon lag bij Engeland, dat ook het bestuur over de Ionische eilanden, waaronder Lefkas, overnam. Engeland wilde van de zeven Ionische eilanden een afzonderlijke staat maken onder Engels toezicht. De bevolking wilde dat echter niet en leefde geheel mee met het vasteland van Griekenland, dat in een vrijheidsstrijd tegen Turkije verwikkeld was. In 1830 was Turkije verslagen en werd Griekenland een zelfstandige natie. Pas 34 jaar na de bevrijding van het Griekse vasteland, in 1864, stemde Engeland ermee in dat Lefkas, samen met de andere Ionische eilanden, met Griekenland verenigd werd.

Lokale gerechten van Lefkas

Lefkas is tot aan de jaren ’60 zelfvoorzienend geweest, waardoor het eiland vast heeft kunnen houden aan de regionale tradities van eten en drinken. De dorpelingen van het eiland leefden van de eigen productie en verkochten hun overschot aan winkels in Lefkas-stad.

De meest typische producten van het eiland zijn salami, honing, linzen, wijn en rozoli (likeur van het eiland). Met deze producten worden voortreffelijke gerechten gemaakt, waaronder de kenmerkende pasteien van Lefkas.

Vooral in de dorpen van het eiland kan men goed terecht voor het proeven van de pites. Deze pasteien zijn gemaakt van een speciaal soort deeg en veelal gevuld met groenten of vlees en kruiden. Maar ook variaties gevuld met rijst, de rizópita, of pasta, de macaronópita, zijn het proberen meer dan waard. Een andere variatie is de briani, die gevuld wordt met courgettes.

Salami

De traditioneel bereide worst van Lefkas wordt gemaakt van varkensvlees, die aan de lucht wordt gedroogd. Naast de bekendheid om de milde geur van knoflook, herkent men de worst aan de hele peperkorrels die in de salami wordt verwerkt. Deze worsten kunnen lange tijd na aanschaf bewaard worden en de smaak wordt zelfs alleen maar beter naar gelang de tijd verstrijkt.

Een van de meest typerende specialiteiten van Lefkas zijn de linzen. Onder ander het bergdorp Églouvi staat bekend om de goede kwaliteit linzen die er verbouwd worden. De met onderscheidingen bekroonde linzen kunnen enkel op een vlakte op 950 meter hoogte worden gekweekt. Dit heeft te maken met de irrigatie van de vlakte waar deze peulvrucht zijn oorsprong vindt. Zelfs wanneer het langdurig niet regent, zal de oogst hier weinig last van ondervinden. De aarde en de grond houden het nodige water uitstekend vast.

Ieder jaar wordt op 7 augustus, de feestdag van de beschermheilige, in het dorp Ágios Donatós het linzenfeest gevierd. Tijdens dit feest wordt de Églouvi-linze volop gegeten. De vrouwen van het dorp koken de linzen op traditionele wijze en dienen dit samen met olijven en gepekelde sardientjes op.

Honing

Atháni is een klein dorp gelegen in het zuidwesten van het eiland. Dit dorp staat niet alleen bekend om de architectuur, maar tevens om de goede honing die hier geproduceerd wordt. Een bekende variant is de tijmhoning, een honing met een kruidige smaak. De honing uit Atháni vormt over het hele eiland een belangrijk onderdeel van het ontbijt, vaak in combinatie met beschuit of yoghurt.

Wijn

De wijngaarden van Lefkas bevinden zich op een hoogte variërend tussen de 200 en 700 meter nabij de dorpen Sfakiótes, Kariá, Apolloníon en Elloménos. Op deze gaarden wordt onder andere de zeldzame druivensoort Barzamino verbouwd. Deze druivensoort werd in het jaar 1684 door de Venetianen mee naar Lefkas genomen en heeft sindsdien zijn sporen verdiend op het eiland. Met de Barzamino-druif worden de wijnsoorten Bertzami en Bardea geproduceerd, die als de beste wijnsoorten van Griekenland worden beschouwd. Andere wijnsoorten uit Lefkas zijn de zoete donkerrode Giomatari en de witte Keropati.

In de afgelopen jaren hebben de jonge wijnboeren van het eiland, in samenwerking met de wijnexperts, de bekendheid van lokale wijnen gestimuleerd. En met succes, de wijnen hebben sindsdien verschillende onderscheidingen ontvangen.

Wijnliefhebbers kunnen op Lefkas diverse wijnhoeves bezoeken. Tijdens een rondleiding door de hoeve maakt men kennis met de traditionele werktuigen die gebruikt worden tijdens de wijnproductie en wordt er een ronde gemaakt over de wijngaard en langs de ketels. Uiteraard eindigt de rondleiding in de proefruimte, waar een variatie aan wijnen kan worden gekeurd.

Rozóli is een zoete en aromatische, alcoholhoudende drank. Het bestaat uit een mengsel van alcohol, water en verschillende specerijen waarvan kaneel, kruidnagel en nootmuskaat de toonaangevende bestanddelen zijn. De exacte hoeveelheid en soort specerijen in de rozóli verschilt per distilleerderij en zullen onbekend blijven. Niet één destilleerderij zal zijn geheime recept prijs geven. Onderlinge verschillen in smaken blijven zo bewaard en zijn uniek voor iedere soort.

Rozóli kan op elk moment van de dag en op diverse manieren gedronken worden; als aperitief, na een maaltijd, als mix met frisdrank of tonic en als basis voor een cocktail. Rozóli is tevens een uitstekende verrijking voor gedroogd fruit, noten en desserts.

Recept Linzen

Ingrediënten

– 600 gram linzen
– 180 ml olijfolie
– 2 tenen knoflook
– 1 tak oregano
– Zout
– Azijn
Bereidingswijze

Was de linzen onder een stromende kraan en zet deze in koud water 10 minuten op middelhoog vuur totdat het kookt. Vervang het kokende water door vers water en kook de linzen nogmaals op middelhoog vuur, samen met de knoflook. Roer de linzen door met een houten lepel. Als het water heeft gekookt en de linzen voldoende water hebben opgenomen, kunt u de linzen afgieten en de olijfolie en zout naar smaak toevoegen. Roer de linzen naar de zijkant van de pan toe, doe dit voor ongeveer 10 minuten. Tijdens het roeren voegt u 2 á 3 glazen water toe. Laat het geheel op een laag vuur opnieuw koken. Zodra de linzen koken, voegt u de oregano toe. Haal de oregano na vijf minuten uit de pan, anders wordt deze bitter. Hierna kunt u de pan van het vuur halen. Giet azijn naar smaak op uw bord, voordat u de linzen opschept.

Recept Fakies
Ingrediënten

– 1 gesnipperde ui
– 3 gepelde tomaten (eventueel uit blik)
– 500 gram linzen
– 3 tot 5 tenen knoflook
– 2 laurierblaadjes
– Water
– Olijfolie
– Suiker
– Rode wijn azijn
– Oregano
Bereidingswijze

Was de linzen onder een stromende kraan en zet deze in koud water op middelhoog vuur totdat het kookt. Kook de linzen gedurende 5 minuten. Giet de linzen af en zet ze opzij. Verwarm de olijfolie en bak hierin de ui en de knoflook. Zodra het begint te karameliseren voegt u enkele eetlepels water toe. Laat het sudderen totdat het zacht is. Pak een schone, grote pan en verwarm hierin de tomaten. Voeg naar smaak zout, peper en suiker toe. Als de tomaten koken voegt u de knoflook en ui toe. Meng dit door elkaar en voeg daarna de linzen en ongeveer 1,25 liter water toe. Brengt dit aan de kook.Zodra het mengsel kookt, voegt u de laurierblaadjes toe en laat u de linzen een middelhoog vuur sudderen totdat de linzen gaar en zacht zijn. Tijdens de laatste 5 minuten voegt u een eetlepel rode wijn azijn en oregano naar smaak toe.

Kalí órexi!

Over Lefkas

Lefkas is een eiland, maar tegelijk is het ook een deel van het vasteland. Sommige deskundigen zeggen dat Lefkas in het uiterste noorden altijd al met het vasteland verbonden is geweest door een smalle landtong. Volgens deze theorie zouden vroegere bewoners, waarschijnlijk Korinthische kolonisten, omstreeks 600 v.Chr. door die landtong een breed kanaal gegraven hebben.

Odýsseus

De bewoners beroepen zich erop dat Lefkas het thuisland van Odýsseus is. Het verhaal vertelt echter dat deze held uit de oudheid op het eiland Itháki, even ten zuiden van Lefkas, woonde. De Lefkadieten laten zich daardoor niet uit het veld slaan en beweren dat hun eiland eerst Íthaka heette. Ten gevolge van een natuurramp zouden de nakomelingen van Odýsseus het eiland hebben moeten verlaten. Zij zouden zich op dat zuidelijker gelegen eiland gevestigd hebben en de oude naam Íthaka meegenomen hebben naar hun nieuwe woongebied.
De Duitse archeoloog Dörpfeld heeft in het begin van de vorige eeuw opgravingen gedaan op Lefkas. Hij meende ontdekt te hebben dat de redenering van de mensen van Lefkas wel eens waar zou kunnen zijn. Toch betwijfelen de meeste archeologen de theorie van Dörpfeld, hoe sneu dat ook is voor de Lefkadieten.

Lefkas is betrekkelijk klein en zo indrukwekkend mooi dat het eigenlijk verwonderlijk is dat het nooit ontdekt is door het grote publiek. Het is er prachtig groen, net als op de overige eilanden in de Ionische Zee. Dat is te danken aan het feit dat het aan de westkant van Griekenland meer regent dan in de rest van het land. Maakt u zich daarover echter geen zorgen, de regen valt vrijwel uitsluitend in de winter. Verder is het contrast tussen de oost- en westkust van Lefkas opvallend. De westkust bestaat uit hoge, steile en grillige rotsklippen, afgewisseld door fraaie stranden, terwijl u aan de oostkust veelal gezellige havendorpjes aantreft met daartussen kiezelstranden met hier en daar bomen. Nidrí is aan deze zijde van het eiland een druk bezochte plaats.
Staande aan de oostkust fascineert het uitzicht op de eilandjes tussen Lefkas en het Griekse vasteland. Het binnenland van Lefkas is bergachtig en wie een tocht maakt naar de hooggelegen bergdorpen, zal beamen dat het lijkt of de tijd hier stil is blijven staan. Steile, stille straatjes slingeren tussen witte huisjes en kerken door.

De naam Lefkas

De Griekse benaming voor Lefkas is Lefkáda. Deze naam is afgeleid van het Griekse woord levkos, dat wit betekent. Oorspronkelijk heette alleen de kaap op de zuidwestpunt van het eiland zo. Die kaap wordt gevormd door een zeventig meter hoge krijtrots en heet ook nu nog Lefkátas. Op de kaart van Griekenland leest u daar weliswaar de naam Kaap Doukáto, de naam die de Venetianen aan deze plek gegeven hebben. Misschien wel, omdat ze de Griekse naam verkeerd verstonden of niet goed uit konden spreken. In de oudheid was deze kaap, volgens overleveringen, het toneel van ijzingwekkende sprongen in zee. Boven op de punt waar nu een vuurtoren staat, stond toen een tempel voor Apollo. De priesters van Apollo schijnen die verschrikkelijke sprongen bedacht te hebben. Sommigen denken dat het een straf voor misdadigers was. Anderen veronderstellen dat het uit opoffering aan Apollo gebeurde. De beroemde dichteres Sappho, van het eiland Lesbos, zou hier haar leven, door een duik van de zeventig meter hoge rots, opzettelijk beëindigd hebben wegens groot liefdesverdriet.

Beleef Lefkas 360 graden

Interactieve kaart

Accommodaties
Plaatsen
Bezienswaardigheden
Stranden
Luchthavens

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord