Vakantie Pilion

“Het zomerverblijf van de twaalf Griekse goden. Maar er zijn veel meer Grieken die geen god zijn en toch naar deze goddelijke bestemming gaan. Als je in Griekenland geboren bent, ken je één naam als vakantie bestemming: Pílion.

Weekenden, korte vakanties, skivakanties in de winter, Pílion is enorm populair onder de Grieken van Athene, Thessaloníki en de noordelijk gelegen steden. Tot onze grote verbazing zagen wij dat Pílion helemaal onbekend was in Nederland. Toch vonden we dat dit gebied, waar de bergen en de zee in harmonie met elkaar getrouwd zijn, niet mocht ontbreken op de Nederlandse markt. Pílion is kleinschalig, niet druk en het is een uitstekende bestemming om te wandelen.

Lees verder

Vakanties in Pilion

Bezienswaardigheden

Pilion kent vele mooie, bijzondere bezienswaardigheden. Zowel aan de kust als in het binnenland valt er genoeg te ontdekken. Van cultuur tot de prachtige natuur. We zetten graag de mogelijkheden voor u onder elkaar.

Bekijk
Bezienswaardigheden in Pilion

Stranden van Pilion

Griekenland heeft zoveel stranden dat het lastig is om het mooiste strand aan te wijzen. Datzelfde principe geld ook voor Pilion. Pilion kent veel stranden en baaien, elk prachtig om zijn eigen reden. Sommige zijn wat drukker en op anderen zult u zich alleen op de wereld wanen.

Bekijk

Dorpen

Pilion kent vele gezellige plaatsen waar men zich kan laten verrassen door de gastvrije bewoners die men tegenkomt. In een aantal van deze plaatsen liggen onze accommodaties. Maak kennis met deze dorpen en de enkele tavernes en winkeltjes die ze rijk zijn.

Bekijk
Dorpen in Pilion

Wandelen

Pilion leent zich uitstekend om te wandelen. In samenwerking met ons agentschap hebben wij een interessant wandelprogramma voor u samengesteld. Op deze wijze maakt u kennis met het prachtige landschap en de geweldige vergezichten. Een Engelstalige, ervaren gids begeleidt de tochten in kleine groepen en weet veel te vertellen over wat u allemaal te zien krijgt.

Bekijk
Wandelen in Pilion

Autorondreis

Een autorondreis door Griekenland is dé manier om Griekenland te ontdekken. U komt op vele bijzondere plaatsen en uiteraard worden de trekpleisters niet overgeslagen. Een autorondreis is de ideale combinatie van rust, cultuur, natuur en het beleven van de Griekse gastvrijheid.

Bekijk
Autorondreis op Pilion

Combinaties

De Griekse eilanden lenen zich uitstekend voor het combineren van bestemmingen. Het combineren van diverse bestemmingen tijdens één reis zorgen voor een veelzijdige en verrassende vakantie. We geven u graag de opties.

Bekijk
Combinaties met Pilion

Excursies

Om uw verblijf in Pilion nog aangenamer te maken, biedt Ross Holidays in samenwerking met onze agent excursies aan. U bezoekt unieke plaatsen, waar niet iedereen zomaar terecht komt. Graag geven wij u alvast wat informatie over het aanbod.

Bekijk
Excursies vanaf Pilion
/bestemmingen/pilion/fotos-van-gasten
/bestemmingen/pilion/interactieve-kaart

De geschiedenis van Pilion

Overal in de wereld hebben geschiedenis, religie en volkslegenden raakvlakken. Sterker nog, ze lopen vaak in elkaar over.

Het land van de centauren en Argonauten

Pílion zou de verblijfplaats van de centauren zijn geweest. Deze wezens, half paard, half mens, verenigden de kracht, de wijsheid en de onsterfelijkheid van de goden met de zwakheid, de onvolkomenheid en de sterfelijkheid van de mensen. Een van deze centauren onderwees de halfgod Iason, zodat deze in staat was vanuit de plaats Yolkas, het huidige Vólos, met zijn Argonauten het gulden vlies te veroveren. Ook de oppergod Zeus zou in het Pílion-gebergte een verblijfplaats gehad hebben. Met hem nog een groot aantal andere goden. Er zou een grot zijn waar men Zeus hun offers en ander eerbetoon kon aanbieden in tijden van langdurige droogte. Dat hebben zij heel goed gedaan, want de uitbundige begroeiing toont aan dat deze streek nog altijd rijk aan water is.

Historici beweren dat het schiereiland al 4000 jaar bewoond is. Een van de steden uit die beginperiode was Pégases, bij de mythologische stad Yolkas. De Pagasitische Golf, een andere naam voor de Baai van Magnisía, zou de naam aan deze vestiging te danken hebben.

De pracht van het landschap en de overvloed aan water trokken ook in vroeger tijden al mensen aan. Een schaduwzijde daarvan was dat het rijke aanzien van deze streken ook de hebzucht van minder goed gezinde mensen opwekte. De plaatsen langs de Pagasitische Golf waren dan ook vaak het doelwit van zeerovers. Als reactie daarop bouwden de bewoners van de grotere plaatsen forten en kastelen. Kerken en kloosters bouwden ze om dezelfde reden graag op die plekken, die moeilijk toegankelijk waren voor vreemdelingen.

Welvarende bergdorpen

Toen het Romeinse Rijk in de 5e eeuw ten val kwam, bleven Griekenland en Klein-Azië als het Byzantijnse Rijk in een zekere economische en culturele welvaart voortbestaan. Dit duurde tot omstreeks 1450. In Azië breidde de islam zich uit als godsdienst en als politieke macht. Dat betekende oorlog in steeds meer streken. De Griekse cultuur en de christelijke godsdienst werden verdrongen uit Azië. Hetzelfde dreigde ook in het zuidoosten van Europa te gebeuren. De Magnissiërs hadden enige ervaring opgedaan met indringers. Net als duizenden jaren eerder trokken zij zich ook nu weer terug in de bergen van Pílion. De islamitische veroveraars staken over vanuit Turkije en het lukte hen de kust rond de Baai van Pagasitikós te veroveren. De gevluchte oorspronkelijke bevolking zag in de loop der tijd kans, dankzij de rijkdom aan water, onder andere katoen en zijde te produceren. Dat ging zo goed dat het de Turkse machthebbers beter leek met de welvarende bergdorpen samen te werken in plaats van die te bestrijden. Zo ontstond voor de bergbewoners een zekere vorm van onafhankelijkheid. Zij kregen zelfs het recht met eigen schepen hun producten uit te voeren. Door die groeiende handel werden de Pilioten niet alleen in materieel opzicht steeds rijker, maar kwamen ze ook in aanraking met de nieuwe, liberale ideeën die in Frankrijk en Engeland ontstonden in de 18e eeuw.

Bindende kracht

De Griekse vrijheidsdrang werd door die liberale, West-Europese ideeën enorm versterkt. Dat wekte in Magnisía zoveel dadendrang op, dat mensen het liefst onmiddellijk de bergen af hadden willen dalen om de Turken uit de kuststreken te verjagen. Het nationale bewustzijn werd een enorme bindende kracht. Ook de cultuur, de taal en de godsdienst droegen daaraan bij.

Toen de opstand tegen de Turkse bezetting uiteindelijk meer en meer op gang kwam, had dat rampzalige gevolgen voor de katoen- en zijdeproductie en verarmden de dorpen. Weliswaar kregen de Grieken hun vrijheid, maar nadat die bevochten was, brachten de Eerste en de Tweede Wereldoorlog nieuwe ellende. Tal van bergdorpbewoners zagen het na de Tweede Wereldoorlog niet meer zitten in Magnisía en wilden hun geluk elders beproeven. Sommigen bleven dichtbij huis en vestigden zich in de stad Vólos in de hoop daar werk te vinden in de opkomende industrie. Anderen trokken naar West-Europa, waar kort na de oorlog veel werk was voor het herstel van de verwoeste steden en havens en in de daar veel groter opgezette industrieën. Zo dreigden de bergdorpen van Pílion leeg te lopen. De laatste jaren bloeien deze dorpen echter weer op, mede doordat veel Grieken uit de grote steden hier een tweede huis kochten of hun vakantie doorbrachten.

De keuken van Pilion

Pilion is vol van legendes en tradities. De archontika, de kalderimi’s, jaarlijks terugkerende festivals maar ook de keuken kent eigen gebruiken. Ook zijn er bepaalde producten die specifiek voor deze regio zijn.

In de winkeltjes in de verschillende( berg)dorpen van Pilion treft men vaak een kleurvol scala aan producten, zoals honing, olijven en olijfolie, marmelades, ingemaakt fruit glikó tou koutalioú, kruidePilion lokale gerechtenn en specerijen, walnoten, kastanjes, handgemaakte pasta en fruit. Zo staat het dorp Zagorá in heel Griekenland bekend als dé appelleverancier van Griekenland. Deze appels worden zowel in Griekenland als erbuiten verkocht.

Een van de bekende soorten appels is de Firiki appel. Deze groeit voornamelijk in Pilion en de berghellingen staan in het voorjaar dan ook flink in de bloesem hiervan. Het is een klein soort appeltje, zoetig van smaak.

Glikó tou koutalioú

Pílion staat bekend om haar grote variëteit in glikó tou koutalioú, letterlijk vertaald zoet van de lepel. De verschillende soorten fruit die in Pílion voorkomen, hebben gezorgd voor een rijke traditie van het op siroop zetten ervan. Door het fruit met water, suiker of honing te koken, wordt het een mierzoete lekkernij die op een lepel in kleine hoeveelheden gegeten wordt. Elders op deze site het recept om deze glikó zelf te maken.

In Pilion zijn het meesters in deze kunst van fruit inmaken. In sommige dorpen bestaan coöperaties van vrouwen die fruit op traditionele wijze bereiden tot deze lekkernij. De specifieke procedure wordt al sinds eeuwen van generatie op generatie doorgegeven.

In de lente wordt er glikó tou koutalioú gemaakt van wilde kersen de zogenaamde vísino, walnoten soms ook met schil en cherry tomaatjes. In de zomer van vijgen, kersen en watermeloen en in de herfst maken ze Firíki, van een smaakvolle, kleine appelsoort waar Pílion bekend om staat. In de wintermaanden maken ze glikó tou koutalioú van sinaasappelen, mandarijnen en zelfs van courgettes. Het ingemaakte fruit is vrijwel overal op het schiereiland te verkrijgen, maar de lekkerste zijn te koop in Portariá, Miliès en Vizítsa. De potten staan kleurrijk te pronken op de schappen buiten de winkeltjes.

De traditionele keuken

De traditionele keuken van Pílion is gebaseerd op simpele gerechten, gemaakt van ingrediënten die in combinatie met elkaar, zorgen voor verbazingwekkende smaken. De ingrediënten komen van kleine groente- en kruidentuinen en de aardappelen worden geteeld op het ‘landje’ van de dorpsbewoners. De vruchtbare grond in combinatie met het mineraalrijke bergwater maken de hellingen productief. Men ziet dan ook niet zelden de bevolking op zoek naar wilde groenten waarvan ze de lekkerste gerechten weten te maken. Zo smaakvol door de natuur voortgebracht dat geen gecultiveerde soort hier tegen kan concurreren. In het wild groeien paddenstoelen, vijgen, walnoten, kastanjes, chórta (wilde spinazie-achtige groente), diverse bessensoorten en fruit. Deze ingrediënten geven, wanneer ze op de juiste wijze gecombineerd worden, een typische smaak aan het vlees en geven heerlijke gerechten. En geloof ons als we zeggen dat de Pilioten de juiste combinaties weten te maken!

Eetgewoontes worden wel de sleutel van een cultuur genoemd. Kijk wat een mens eet en weet wie hij is. De eetgewoontes in Pilion zijn ontstaan als gevolg van meerdere overheersingen die in de loop der eeuwen hier hebben geregeerd. Het overigens altijd autonoom gebleven Pilion was een toevluchtsoord tijdens de Turkse bezetting. Slaven en bevolking uit Epiros, Evia en diverse andere eilanden vestigden zich in Pilion en brachten hun eigen gebruiken mee. In de loop der tijd versmolten deze met de reeds aanwezige tradities en vormde de samensmelting die we vandaag de dag als de specifieke keuken van Pilion betitelen.

Tsitsirávla
De knoppen van de uiteinden van pistachebomen worden bewaard en met zout en knoflook gepekeld. Dit gerecht wordt vaak geserveerd als meze bij een glas tsípouro.

Márathos (zeevenkel)
Deze plant groeit op de rotsen aan de kustlijn. Men maakt deze plant in met azijn, en voegt het later toe aan zomersalades, hetgeen voor een interessante smaak zorgt.

Vlierbloesem
Dit wordt toegevoegd aan jam of geeft een uitzonderlijke smaak aan glikó tou koutalioú.

Wilde asperges
De wilde asperges zijn dunne asperges die in het voorjaar groeien. Ze kunnen worden gekookt of als een salade worden gegeten, maar worden bovenal gebruikt in een omelet. Vaak te vinden onder de olijfbomen.

Varenkruid
Dit kruid wordt gebruikt in pastagerechten en omeletten.

Lotós
De gouden appels van de Hesperiden. Als deze herfstvruchten liggen te rijpen worden ze heerlijk zoet. Wordt vooral in de wintermaanden gebruikt voor gerechten.

Firíkia
Een kleine appelsoort met een ongebruikelijke vorm en onvergetelijke smaak. Ze zijn in de koelkast heel lang houdbaar. Ook wordt hier glikó tou koutalioú van gemaakt.

Aardbeidruiven
Dit is een lokale fruitsoort die gebruikt wordt om wijn te produceren met een zeer bijzondere boeket. Het is een sappig soort vrucht, robuust van smaak en heeft een natuurlijke afkeer tegen schadelijke insecten. Bij veel oude huizen in Pilion staat een dergelijke boom omdat het dikke bladerdak van grote bladeren een natuurlijke schaduw biedt.

Zure augurken en andere gepekelde groenten
Lokale augurken worden in zout gezet met een variatie van andere groenten zoals aubergines, groene tomaten, wortelen en selderij. Ook dit wordt vaak als een meze geserveerd bij een glas tsipouro.

Worsten
Het gerecht Spetsofai, een pittige stoofschotel en kenmerkend is voor Pilion, wordt gemaakt met gebruik van een speciaal soort worstjes. Traditioneel werden de worstjes gemaakt van gemalen geiten- of lamsvlees. Tegenwoordig zijn ook varianten verkrijgbaar van varkensvlees of rund. De worstjes worden gestoofd met paprika en uit. Bekijk onze pagina ‘Griekse gerechten‘ voor het recept om dit heerlijke gerecht klaar te maken.

Honing
Zoveel bloemen en planten waarmee de hellingen bezaaid zijn, dit moet wel voor goede honing zorgen. Een speciale smaak heeft de honing die is verzameld uit de nectar van de kastanjebloesem. Maar ook andere soorten zorgen voor specifieke honingsmaken, zoals de Clematis flammula die veelvuldig voorkomt in Pilion.

Wijn
Lokale wijn is gemaakt van de Aardbei druivensoort of een mixen van verschillende druivenrassen. Het is zeker het proeven waard.

Recept: Fasoláda

Uit eigen ervaring kunnen wij melden dat Pilion de lekkerste Fasoláda serveert. Pilion kent zelfs speciale soeptavernes, de patsasidiko, waar men na een avond van drinken met vrienden nog tot laat soep kan eten. Uiteraard ontbreekt hier de fasoláda hier niet op het menu. Om deze echter te kunnen vinden, dient men in de wintermaanden de taverne te bezoeken. Dit is een typisch wintergerecht. Onderstaand het recept.

Ingrediënten
500 gram gedroogde witte bonen
1 grote fijngesneden ui
2-3 gesneden wortelen
½ kop fijngesneden selderij
1 fijn gesneden prei
1 aardappel in kleine blokjes gesneden
½ kop gezeefde tomaten of tomatenpuree
½ kop olijfolie
Zout & peper

Bereidingswijze
De bonen in een kom doen en onder een laag water zetten en een nacht laten wellen. De volgende dat de bonen afgieten en in een pan doen met ongeveer 1 liter water en aan de kook brengen. Wanneer het water begint te koken de overige ingrediënten in de pan toevoegen en op een middelmatig vuur laten koken totdat de bonen zacht zijn. Een aardappel in blokje snijden en toevoegen aan de bonensoep zodat deze een betere textuur krijgt en warm serveren. Eventueel blokjes bacon of een in plakken gesneden (rook)worst toevoegen.

Recept: Glikó tou koutalioú van cherry tomaten

Ingrediënten
1.300 gram kleine cherry tomaatjes
1.300 gram suiker
2 koppen water
2 eetlepels citroensap
1 theelepels vanillesuiker
1 cup of water
2 lepels lemon juice
1 theelepel vanillepoeder
Amandelen of hazelnoten

Bereidingswijze
De cherrytomaatjes voor ongeveer 2 minuten in een pan met kokend water leggen. De tomaatjes uit de pan halen en ontvellen. Leg de tomaatjes op een schaal en besprenkel ze met heel veel suiker (niet de hoeveelheid suiker die hierboven bij de ingrediënten wordt genoemd!). De tomaatjes 24 uur in de suiker laten liggen. De volgende dag het water dat uit de tomaten is gekomen afgieten in een schaaltje en het water vervolgens over de suiker gieten en het mengsel in een grote steelpan doen en er nog twee koppen water aan toevoegen en dit tot een siroop koken. In iedere cherry tomaat een amandel of hazelnoot stoppen en ze dan aan de siroop toevoegen voor ongeveer 4 minuten en dan de pan van het vuur halen. Ze tot de volgende dag in de pan laten zitten, citroensap toevoegen en nogmaals aan de kook brengen en een theelepel vanillesuiker toevoegen. Een paar minuten laten koken totdat de siroop dik wordt. Af laten koelen en in potten stoppen en op een koele plaats bewaren totdat we ze serveren.

Spetsofái – de specialiteit van Pílion

Ingrediënten
– 2 grote gekruide worsten
– 2 aubergines
– 2 rode paprika’s
– 2 groene paprika’s
– 1 gele paprika
– ½ kop olijfolie
– 1 zeer fijn gesneden ui
– 3-4 fijn gesneden tomaten
– ½ kop rode wijn
– ½ kop water
– Zout en peper
– Snufje suiker
– Wat extra olijfolie

Bereidingswijze
De aubergines wassen en in grote blokjes snijden en ze in zout water leggen voor ongeveer een half uur. Ondertussen de paprika’s in dikke stukje snijden en ook de worsten in dikke stukken snijden, zodat het wat kleinere worstjes worden. De aubergines uit laten lekken en aandrukken in een vergiet zodat al het water eruit is. Wat olijfolie op uw handen doen en de aubergines met de hand mixen en daarna in een koekenpan licht aan laten bruinen. Vervolgens haalt u de aubergines uit de pan en voegen een scheut olijfolie toe in de koekenpan en braden de worstjes aan. Ineen andere koekenpan sauteren we de ui en de paprika’s en zodra ze zacht worden een scheut rode wijn toevoegen. Als de alcohol is verdampt de tomaten toevoegen, zout en peper en een klein schepje suiker en 10 minuten laten pruttelen. Tot slot de stukjes aubergine en de worstjes toevoegen en een halve kop water toevoegen en op een middel laag vuur voor ongeveer 30 minuten zachtjes laten pruttelen.

Over Pilion

Pílion is volgens de legende het zomerverblijf van de twaalf goden van Olympos. En wij kunnen hen enkel groot gelijk geven in hun keuze. We zouden bijna zeggen dat diegene die vakantie in Pilion viert zich als een ‘God in Griekenland’ voelt.

Een Griekse bezoeker van Pilion schreef:
“Ik ben wel op meer prachtige plaatsen geweest, maar nooit eerder en nergens anders onderging ik de unieke samenhang van zo veel groen en blauw met de wildheid van de natuur en de eindeloosheid van de zee. Ik doe mijn ogen dicht, het ruisen van de eeuwige branding glijdt over mij heen, de geur van het zand neemt bezit van mij. Ik voel, ik voel…, ja wat voel ik? En welke van mijn zintuigen komen niet in vervoering bij wat ik hier waarneem? Ik moet teruggaan naar Vólos. Daar zal mijn reis beginnen door Pílion. Ik wil ronddolen door dat land van de Centauren. Vanaf Makrinítsa ga ik neerkijken op de talloze twinkelende lichtjes die de contouren van de Pagasitische Golf aangeven. Ik zal boven mij, aan de hemel, het nog veel talrijkere aantal flonkerende lichten zien. Ik weet hoe moeilijk het zal zijn, mijn ogen los te rukken om te gaan slapen.”

Het Griekenland van weleer

Het gebied is vernoemd naar de berg Pilio waarvan de hoogste top 1618 meter is. We treffen deze berg in het noorden van dit schiereiland aan. Veel Grieken associëren het gebied met deze berg. Begrijpelijk, want vooral in de winter brengen zij hier een vrij weekend door. Maar Pílion is veel meer dan de berg. Een van de grote aantrekkelijkheden van Pílion is, dat er zoveel variatie in natuur en dorpen is, dat de bezoeker steeds weer verrast wordt door een geheel ander beeld en bijbehorende sfeer. Voor de wandelaar is het gebied ideaal met een uitgebreid netwerk van wandelpaden. Hierdoor kunnen de bezoekers onbekende, verborgen plekjes ontdekken.

Pilion is een bij Nederlanders vrij onbekend gebied. In tegenstelling tot de Grieken, die hier graag hun vakantie doorbrengen. Het beeld van het noorden wordt overheerst door het grote gebergte Pílio met uitlopers richting het zuiden. Gedurende de wintermaanden ligt er sneeuw op de bergen en het gehele jaar door stromen klaterende watervallen over de hellingen naar beneden. In hartje zomer is het overheersend groen en koeler dan aan de kust. De dorpen op en rondom de berg passen hier zo goed in het landschap dat het lijkt of ze er samen met de vele bomen, geplant zijn. De bijzondere architectuur van de huizen maken van deze dorpen kleine musea.

Verder naar het zuiden wordt men verrast door het contrast van de natuur vergeleken bij het bergachtige noorden. Het landschap wordt heuvelachtig en soms doet het zelfs een beetje Toscaans aan door de vlaktes met de hoge, statige cipressen. In het voorjaar zijn de hellingen bezaaid met gele bloemen. De dorpen in dit gebied zijn anders qua architectuur dan de Pílion-dorpen, ze zijn robuuster. Een prachtig voorbeeld is het bergdorp Láfkos waar op het grote plein het dorpsleven voelbaar is.

De zuidpunt heeft weer een heel andere sfeer. Hier is het schiereiland van oost naar west op zijn smalst. Aan zowel de west- als de oostkust bevinden zich tal van pittoreske havendorpen waar men gezeten op een muur, vaak in gezelschap van de dorpsbewoners, kan wegdromen bij de kabbelende zee of de bedrijvigheid van de vissers kan bekijken.

De sfeer en charme van vervlogen tijden, de prachtige natuur en de gezellige dorpen zal een ieder zeker bekoren.

Beleef Pilion 360 graden

Interactieve kaart

Accommodaties
Plaatsen
Bezienswaardigheden
Stranden
Luchthavens

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord