Vakantie Syros Griekenland

Dit eiland is het hoofdeiland van de Cycladen en dat is merkbaar. Het 85 km² tellende eiland heeft een bedrijvige hoofdstad met een aristocratische uitstraling. De sfeer is ondanks dat het het middelpunt van deze eilandgroep is, niet specifiek Cycladisch te noemen.

Het was altijd mijn droom om naar zoveel mogelijk eilanden af te reizen. Ik kan er al een aantal afstrepen van mijn lijst en sommige stel ik aan u voor, zodat u ook kennis kunt maken met deze eilanden. Syros, en met name de indrukwekkende hoofdstad Ermoupolis, heeft mijn aandacht gevangen. Wat een sfeer heeft deze stad en wat een bezienswaardigheden. Ik had het geluk op Syros aan te komen bij volle maan, wat nog meer sfeer verhogend werkte.

Meer informatie over Syros

Bezienswaardigheden

De hoofdstad van Syros, Ermoupolis, is één groot openluchtmuseum. Slenterend door de stad maakt men een tocht door de geschiedenis. De kleine dorpen hebben het karakteristieke karakter van de Cycladen. Dit alles omringd door een gevarieerde kustlijn. Trek erop uit en ontdek dit onbekende Cycladen eiland.

Bekijk
stadhuis ermoupolis.jpg

Dorpen

Langs de kustlijn bevinden zich diverse dorpen. Steeds is er een strand en een taverne. Sommige hebben ook een haventje waar de bootjes rustig liggen te dobberen in het water. De vissers komen na een nacht vissen thuis en verkopen de verse vis aan de tavernes. Daarna is het zaak dat zij hun netten weer in orde maken voor de volgende vangst.

Bekijk
ermoupoli_151.jpg

Autorondreis

Omdat Syros geen eigen luchthaven heeft, maken wij gebruik van de luchthaven van Athene. Een ideale gelegenheid om voor uw bezoek aan Syros, een autorondreis te maken over het vasteland. U kunt gebruik maken van de route zoals wij die aanbieden of uw eigen route bepalen, waarvoor wij vooraf de hotels voor u boeken.

Bekijk
Autorondreis op Chios

Combinaties

Op de Cycladen lijkt het eilandhoppen wel uitgevonden te zijn. De goede bootverbindingen maken het mogelijk om een combinatie van verschillende eilanden te maken binnen één vakantie. Vraagt u ons team naar de verschillende combinaties.

Bekijk
Combinaties met Evia
/bestemmingen/syros/fotos-van-gasten
/bestemmingen/syros/interactieve-kaart
/bestemmingen/syros/geschiedenis
/bestemmingen/syros/lokale-gerechten

Als meest centraal gelegen eiland van de Cycladen is de hectische sfeer duidelijk merkbaar. Alles draait om dit eiland. Niet alleen in het verleden, maar ook nu in het hedendaagse leven. De geschiedenis heeft het eiland getekend en is vooral in de stad goed zichtbaar. Daaromheen de natuur en de sfeervolle dorpen met een prachtige kustlijn.

Niet alleen geografisch is Syros het middelpunt van deze eilandengroep, ook administratief is Syros het hoofdeiland van de Cycladen. Alle belangrijke beslissingen komen binnen via de hoofdstad Ermoúpoli. Vooral in deze stad zijn de invloeden van de Venetiaanse overheersers rijkelijk zichtbaar. De Turken hebben nooit veel voet aan de grond gekregen tijdens hun overheersing in het Griekse rijk en Syros was dan ook in de periode van het Turkse rijk een bekend toevluchtsoord. Het eiland heeft een bergachtig noorden met een top van de Pirgos-berg die 442 m hoog is.

Het noordelijk deel wordt ook wel Apáno Méria genoemd. Het is misschien wat minder toegankelijk, maar dat maakt een ontdekkingstocht nog uitdagender. Heeft u eenmaal een pad of weg gevonden dan leiden deze onherroepelijk door een fraai landschap met schitterende vergezichten, rotspartijen en grotten en naar de maagdelijk witte stranden. Het zuiden is vlak en hier bevinden zich de meeste dorpen en ook mooie stranden vallen u hier ten deel.

De hoofdstad Ermoupolis wordt ook wel de Koningin van de Egeïsche Zee genoemd. Nadat Chios geheel verwoest was, bouwden de vluchtelingen afkomstig van dit eiland de stad Ermoupolis, de stad van Ermis, god van de handel en het schrift. De stad maakte een grote groei door en ontwikkelde zich als de eerste haven van Griekenland. Inmiddels is deze drukte weer geluwd en is de stad een fijne plek om tijd te spenderen. Auto’s worden geweerd en dienen aan de rand van de stad geparkeerd te worden. Er rijden bussen die bezoekers van een centrale parkeerplaats naar het centrum brengen. Een wandeltocht langs het water en de tavernes, leidt naar de haven waar menig jacht ligt te pronken. Het af- en aanmeren is een lust voor het oog. In de achterliggende straten is het rijke verleden nog goed te proeven. De stad is een groot openlucht museum. Langs de smalle straten liggen tal van herenhuizen, het stadhuis, de kerk van Agios Nikolaos en het theater van Apollo zijn slechts enkele punten die om een bezoek vragen. De tavernes aan het water serveren overheerlijke maaltijden en de volta, het langs lopen van mensen om te zien en gezien te worden, is een goed tijdverdrijf.

Boven de huidige stad ligt de oude vestiging Ano Syros en met de Agios Giorgos-kerk als hoogste punt is dit een katholieke enclave op het overwegend orthodoxe Syros. De oude huizen omsluiten beschermend de top en het kost wat moeite om het doolhof te doorkruisen. Het uitzicht over de stad is adembenemend, letterlijk en figuurlijk. Tevens bevindt zich hier de begraafplaats van de engelen, waar niet gedoopte kinderen apart begraven werden. Men zegt wel dat Ano Syros de plek is waar de rebetiko is ontstaan, een muzieksoort die ook wel de Griekse blues wordt genoemd.

Deel met vrienden of reisgenoten