Vakantie Syros

Dit eiland is het hoofdeiland van de Cycladen en dat is merkbaar. Het 85 km² tellende eiland heeft een bedrijvige hoofdstad met een aristocratische uitstraling. De sfeer is ondanks dat het het middelpunt van deze eilandgroep is, niet specifiek Cycladisch te noemen.

Het was altijd mijn droom om naar zoveel mogelijk eilanden af te reizen. Ik kan er al een aantal afstrepen van mijn lijst en sommige stel ik aan u voor, zodat u ook kennis kunt maken met deze eilanden. Syros, en met name de indrukwekkende hoofdstad Ermoupolis, heeft mijn aandacht gevangen. Wat een sfeer heeft deze stad en wat een bezienswaardigheden. Ik had het geluk op Syros aan te komen bij volle maan, wat nog meer sfeer verhogend werkte.

Lees verder

Vakanties op Syros

Bezienswaardigheden

De hoofdstad van Syros, Ermoupolis, is één groot openluchtmuseum. Slenterend door de stad maakt men een tocht door de geschiedenis. De kleine dorpen hebben het karakteristieke karakter van de Cycladen. Dit alles omringd door een gevarieerde kustlijn. Trek erop uit en ontdek dit onbekende Cycladen eiland.

Bekijk
stadhuis ermoupolis.jpg

Stranden

De hele kustlijn is bezaaid met stranden. Sommige lijken alleen voor u te zijn. En anderen bieden het genot van een taverne en ligbedden. Luisterend naar het kabbelende water, is het maar wat aangenaam vertoeven.

Bekijk

Dorpen

Langs de kustlijn bevinden zich diverse dorpen. Steeds is er een strand en een taverne. Sommige hebben ook een haventje waar de bootjes rustig liggen te dobberen in het water. De vissers komen na een nacht vissen thuis en verkopen de verse vis aan de tavernes. Daarna is het zaak dat zij hun netten weer in orde maken voor de volgende vangst.

Bekijk
ermoupoli_151.jpg

Autorondreis

Omdat Syros geen eigen luchthaven heeft, maken wij gebruik van de luchthaven van Athene. Een ideale gelegenheid om voor uw bezoek aan Syros, een autorondreis te maken over het vasteland. U kunt gebruik maken van de route zoals wij die aanbieden of uw eigen route bepalen, waarvoor wij vooraf de hotels voor u boeken.

Bekijk
Autorondreis op Chios

Combinaties

Op de Cycladen lijkt het eilandhoppen wel uitgevonden te zijn. De goede bootverbindingen maken het mogelijk om een combinatie van verschillende eilanden te maken binnen één vakantie. Vraagt u ons team naar de verschillende combinaties.

Bekijk
Combinaties met Evia
/bestemmingen/syros/interactieve-kaart

Over Syros

Als meest centraal gelegen eiland van de Cycladen is de hectische sfeer duidelijk merkbaar. Alles draait om dit eiland. Niet alleen in het verleden, maar ook nu in het hedendaagse leven. De geschiedenis heeft het eiland getekend en is vooral in de stad goed zichtbaar. Daaromheen de natuur en de sfeervolle dorpen met een prachtige kustlijn.

Geschiedenis

De geschiedenis van Syros

Als centrum van de Cycladen speelde het eiland door de eeuwen heen een belangrijke rol. Er zijn sporen van bewoning teruggevonden die dateren uit 4000 v.Chr. In de omgeving van Kastri en Chalandrani in de vorm van graven en nederzettingen. Homerus maakte al verwijzingen naar dit eiland, in de oorspronkelijke naam Syrie. De Feniciërs zijn waarschijnlijk de eerste bewoners van Syros geweest. Zij noemde het eiland Syr, wat in hun taal rots betekende. De Feniciërs dwaalden langs de Cycladen en bleven hier enige tijd. In de heuvels van Galissas zijn restanten van nederzettingen gevonden die dateren uit 7e eeuw v.Chr. Vanaf de 6e eeuw v.Chr. was Syros bewoond door de Samioten. Een van hen was de filosoof Ferekidis, die later de leraar werd van Pythagoras.

Het oude Ermoupolis werd door de Ioniers gebouwd en later vestigden zich hier de Perzen, Romeinen, Franken en vervolgens de Turken. Gedurende de Romeinse periode was er een sterke economische macht. Dit is te zien aan de bronzen munten van Syros uit die tijd. Het waren echter de Venezianen die het eiland cultureel op de kaart hebben gezet. Zij zorgden ervoor dat Syros een belangrijke handelspositie innam in het oostelijke mediterraan gebied. Door de aanhoudende aanvallen van de piraten waren de bewoners genoodzaakt om hun hoofdstad te verhuizen naar de heuvel. Hier bevindt zich tegenwoordig Ano Syros.

In de 17e eeuw was Syros voornamelijk bevolkt door katholieken, die hier ook een klooster hebben gebouwd. Dit klooster is nog steeds in gebruik. Tijdens de Griekse revolutie in 1821 floreerde het eiland enorm. De grote vluchtelingenstroom uit Chios, Kreta en Klein Azie maakten van Syros een handelscentrum van grote klasse. De oorspronkelijke, rijke bewoners zagen dit als een positief gegeven en bouwden scholen, theaters en andere indrukwekkende gebouwen. In de vroege 20e eeuw kwam de rampspoed op het eiland en nam de rijkdom af. Duizenden mensen stierven als gevolg van ziektes.


Lokale gerechten

De keuken van Syros

Syros staat bekend om haar goede keuken. Ooit kwamen de bewoners van Chios en uit Smyrna. Zij brachten oosterse kruiden mee, waardoor er een eigen soort smaak is gegeven aan de gerechten op Syros. Grote bekendheid heeft de Aetopita gemaakt van vis en groenten in een knapperig jasje van bladerdeeg. Schuif aan bij een van de vele tavernes en probeer het zelf.

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord