Vakantie Messinia - Peloponnesos

Het “eiland van de Pelops”, de Peloponnesos, heeft eigenlijk alles en in het bijzonder de provincie Messinia, waar onze vakantiewoningen staan.

Messinia is het zuidelijkste deel van de Peloponnesos. Het klimaat is hier mild. De zon schijnt vrijwel altijd. Alle regen valt in de winter. Die wordt bewaard in ondergrondse rivieren en bronnen. Messinia is dan ook zeer vruchtbaar. De bomen en planten, die hier uitbundig bloeien, demonstreren die vruchtbaarheid overduidelijk. Uitgestrekte zandstranden en rotsachtige kusten wisselen elkaar af en zorgen samen met het bergachtige achterland voor een paradijselijk landschap. De karakteristieke dorpjes en de bewoners daarvan dragen bij aan een bijzondere rustgevende sfeer. Al in oeroude tijden hebben mensen dit land kennelijk weten te waarderen. Zij hebben hun blijvende sporen nagelaten. Als kunstenaars, anderen als onderdrukkers. Wij willen u graag kennis laten maken met de schoonheid van Messinia, zowel die de natuur ons geschonken heeft, als die de mensen vroeger hier tot stand gebracht hebben. Verder vindt u in dit gebied talloze historische bezienswaardigheden.

Lees verder

Vakanties op Messinia - Peloponnesos

Beleef Messinia - Peloponnesos 360 graden

Video van Messinia - Peloponnesos

Bezienswaardigheden

Peloponnesos kent mooie, bijzondere bezienswaardigheden. Zowel aan de kust als in het binnenland valt er genoeg te ontdekken. Van cultuur tot de prachtige natuur. We zetten graag de mogelijkheden voor u onder elkaar.

Bekijk
Bezienswaardigheden op de Peloponnesos

De stranden van Messinia - Peloponnesos

Messinia kent veel stranden en pittoreske baaien, waar fijn zand en kiezels elkaar afwisselen. Deze prachtige stranden liggen verdeeld over het hele eiland. Sommige stranden zijn wat bekender, waar anderen je het idee geven alleen op de wereld te zijn.

Bekijk

Dorpen

Messinia kent gezellige plaatsen waar men zich kan laten verrassen door de gastvrije bewoners die men tegenkomt. In een aantal van deze plaatsen liggen onze accommodaties. Maak kennis met deze dorpen en de enkele tavernes en winkeltjes die ze rijk zijn.

Bekijk
Dorpen op de Peloponnesos

Wandelen

De Peloponnesos leent zich uitstekend om te wandelen. In samenwerking met ons agentschap hebben wij een interessant wandelprogramma voor u samengesteld. Op deze wijze maakt u kennis met het prachtige landschap en de geweldige vergezichten. Een Engelstalige, ervaren gids begeleidt de tochten in kleine groepen en weet veel te vertellen over wat u allemaal te zien krijgt.

Bekijk
Wandelen op de Peloponnesos

Autorondreis

Een autorondreis door Griekenland is dé manier om Griekenland te ontdekken. U komt op vele bijzondere plaatsen en uiteraard worden de trekpleisters niet overgeslagen. Een autorondreis is de ideale combinatie van rust, cultuur, natuur en het beleven van de Griekse gastvrijheid.

Bekijk
Autorondreis in de Peloponnesos

Combinaties

De Griekse eilanden lenen zich uitstekend voor het combineren van bestemmingen. Het combineren van diverse bestemmingen tijdens één reis zorgen voor een veelzijdige en verrassende vakantie. We geven u graag de opties.

Bekijk
Combinaties met de Peloponnesos

Excursies

Om uw verblijf op de Peloponnesos nog aangenamer te maken, biedt Ross Holidays in samenwerking met onze agent excursies aan. U bezoekt unieke plaatsen, waar niet iedereen zomaar terecht komt. Graag geven wij u alvast wat informatie over het aanbod.

Bekijk
/bestemmingen/messinia-peloponnesos/fotos-van-gasten
/bestemmingen/messinia-peloponnesos/interactieve-kaart

Over Messinia - Peloponnesos

In de Griekse mythologie komt de godenzoon Pelops voor. De naam van zijn vader, Tantalus, is vast ook wel bekend. In het Nederlands kennen we de uitdrukking een Tantaluskwelling. Wie nog eens terugzoekt in de boeken waarom de andere goden Tantalus zo gekweld hebben, begrijpt ook dat de arme Pelops het verdiende vernoemd te worden in dit land Pelopónnesos. Dit betekent overigens eiland van Pelops.

Lokale gerechten

Gastronomie en producten van Messinia - Pelopónnesos

In Messinia zijn de smaken van de lokale keuken net zo overvloedig als de natuur. Een kennismaking met de gastronomie van Morea, zoals de Pelopónnesos bekend stond in de middeleeuwen, is fascinerend. De traditionele recepten zijn door de jaren heen verrijkt en vormen een essentieel onderdeel van de cultuur.

Op de Pelopónnesos is de olijfboom een symbool en de bezoeker heeft de mogelijkheid om de olijfolie van Kalamáta en Lakonía, die gerekend worden tot de beste van de wereld, te proeven. Tevens is de Pelopónnesos bedekt met wijngaarden zoals die van Neméa en Mantíneia, zijn de meest bekende van dit gebied. De wijn en olie brengen een groot aantal bekende en onbekende smaken en recepten voort. Tel daarbij op de lokale landbouwproducten zoals vijgen, druiven, de uien uit Vatika, meloenen uit Argus, citrusvruchten uit de Evrotas-vallei, de honing uit Máni en rozijnen uit Korinthos. Met een combinatie van deze ingrediënten wordt een overvloed aan lekkernijen gemaakt. In samenspel met de hang naar traditie blijven deze recepten voortbestaan. Schuif aan in een lokale taverne en laat u verrassen door de vele smaken.

Syglino

Syglino is zonder twijfel het meest karakteristieke product van Mani, een onderdeel van de Pelopónnesos. Het is een verzameling van verschillende delen van het varken, dat eerst wordt gezouten, daarna gedroogd en gerookt met verse salie. De delen die hiervoor worden gebruikt zijn het schouderstuk, de poot en de schenkel. Nadat het vlees is gerookt, worden de grotere vleesstukken gekookt in olie en water met schijfjes sinaasappel. Het vlees wordt vervolgens bedekt met vetweefsel van het varken of olijfolie en in een afgesloten pot bewaard.

Syglino wordt koud geserveerd of gekookt in een omelet. Areópoli is het meest bekend om de bereiding van syglino. Er is tevens een traditionele slager gevestigd, waar men de kunst van het bereiden eigen kan maken. Overigens is Areópoli ook bekend vanwege een speciaal soort worst die alleen in Mani wordt gemaakt. Vroeger begonnen de olijvenplukkers hun energieke dag met een hartig ontbijt waarbij syglino en de worst zeker niet mochten ontbreken.

De aubergine uit Tsakonía

Dit is een speciaal soort aubergine die hier wordt geteeld. Deze aubergine is de enige soort die vroeg rijpt en zoet van smaak is. Vooral rondom Leonídio is dit een veel geteelde groente. Men eert de aubergine hier jaarlijks met een speciaal festival. De Taskonische aubergine heeft zelfs een speciaal certificaat van oorsprong. Dit houdt in dat het authentiek van hier komt en beschermd is.

De aubergine kent verschillende bereidingswijzen en komt veelvuldig voor in de Griekse keuken. Geroosterd, gebakken, met saus, in een salade, gebakken met kaas, gekookt met vlees, gevuld met rijst en zelfs op siroop gezet als een zoete lekkernij. Tijdens het festival, dat normaliter plaatsvindt in het laatste weekend van augustus, leeft het hele dorp op. Er zijn kookwedstrijden die bezocht worden door bekende chefs en er wordt gedanst, muziek gemaakt en gezongen.

Bezoekt u Leonidio als er geen festival is, dan is het toch de moeite waard eens een wandeling te maken door de smalle straatjes van de plaats. Loop eens binnen bij de in de prachtig gerestaureerde Tsikalioti residentie, een statig huis. Het is gebouwd in 1808 onder Turks regiem. Het is nog niet geheel gerenoveerd omdat de pot die dit financierde op raakte. De toren is dan ook nog niet af. Leonídio wordt verder gekenmerkt door de kleurige architectuur van de huizen.

Het kent tevens bekendheid in Griekenland vanwege hun speciale manier van de viering van het Grieks-orthodoxe paasfeest. De lokale bevolking gaat direct na de verrijzenis van Jezus Christus met ballonnen de lucht in.

Kaas van schapenmelk

In de omgeving van Epídavros is een plateau dat gekenmerkt wordt door een rijkdom aan olijfboomgaarden, groente akkers en graanvelden. Het staat bekend als Trachia en wordt door de Grieken geroemd vanwege de goede keuken. Het gelijknamige dorp werd gebouwd door kaasmakers afkomstig van het Ionische eiland Kefaloniá. Tegenwoordig is het dorp nog steeds bekend vanwege de heerlijke kazen die hier worden gemaakt. Het wordt gemaakt van lokale schapenmelk en het vervaardigen van kaas en boter is hier tot een kunst verheven. Proef hier de geroosterde graviera met een stuk dorpsbrood. U zult beamen dat de smaak uniek is.

Olijfolie

De olijfolie routes van de Pelopónnesos zijn veelvuldig en uitgebreid. Niet voor niets is de olijf uit deze streek wereldbekend. De olijf is de hoeksteen van de cultuur van de Pelopónnesos.

Er zijn diverse mogelijkheden om kennis te maken met fenomeen. In Sparta bevindt zich het Museum van Olijf en Griekse Olijfolie. De tentoonstellingen variëren van massieve houten persen van oude molens tot molenstenen, potten, vaten, vazen van klei, en tevens miniaturen van oude molens.

In het dorp Tsoukaleika staat een moderne molen die inzicht geeft in hoe vandaag de dag de olie uit de olijf wordt geperst. Dip met een stuk vers brood in de zojuist gewonnen olie, en proef de smaak. Traditionele molens staan onder andere in Kambos en Stavropigio. Hier worden oude gebruiken nog steeds als de beste gezien. In Messini is het atelier van Nikos Panagiotopoulos, die ook wel bekend is als de olijfschilder.

De Agiorgitiko druif

Neméa staat synoniem voor wijngaarden. Dit is het gebied waar de mythe van Heracles ooit tot leven kwam, en tegenwoordig de basis van de hedendaagse wijnproductie van Griekenland. Deze wijn wordt ook naar het buitenland geëxporteerd en is dan ook in vele slijterijen te vinden.

De druif die hier het best gedijt is de Agiorgitiko druif. De struik is te herkennen aan de dikke, sappige druiven. Het dorp Koutsi vormt het middelpunt van de productie van de wijnen. Terwijl bij de vele wijnboerderijen de mogelijkheid tot proeven bestaat, is het ondertussen genieten van de mooie uitzichten over de wijngaarden.

De agiorgitiko is een legendarische druifsoort. De wijnboeren noemen het ook nu nog vaak het bloed van Heracles. De naam heeft de druif echter gekregen van het dorp Agios Georgios. In september hangt er in de regio een geur van net geoogste druiven en is er volop bedrijvigheid in de verschillende wijnboerderijen.

Lokale recepten
‘Bril’ pasta uit Monemvasiá

Ingrediënten (voor 4 personen)
– 1 kilo bloem
– ½ liter water
– geraspte, harde kaas
– 2 grote lepels roomboter

Bereiding
Doe de bloem in een diepe schaal en voeg beetje bij beetje het water toe, ondertussen het mengsel knedend. Doe dit voor ongeveer 20 minuten totdat er een stevige deegbal ontstaat. Daarna wordt het deeg in stukjes gesneden ter grootte van een pink en sluit dit tot een ringetje. Vervolgens een pan met een flinke hoeveelheid water aan de kook brengen en als al het deeg tot ringetjes is gemaakt, in het kokende water doen. 20 minuten laten koken. Als de 20 minuten bijna om zijn de roomboter in een pannetje smelten. De geraspte kaas erdoorheen roeren en langzaam zacht laten worden. De gare pasta afgieten en op borden verdelen met hieroverheen wat van de kaas met boter.
Bloemkool in rode wijn saus (vegetarische schotel uit Patras)

Ingrediënten
– een bloemkool
– 500 gram kleine uitjes
– 2 teentjes knoflook
– 1 kopje olijfolie
– 2 laurier bladeren
– 1 theelepel azijn
– 2-3 theelepels tomatenpuree
– 1 kaneelstokje
– zout en peper

Bereiding
Verdeel de bloemkool in kleine stronkjes en snijd het dikke onderstuk weg. Ontdoe de uien van de buitenste laag. Doe de olijfolie in een pan en voeg de stukjes bloemkool en de uien toe en laat het geheel zachtjes sudderen. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe met uitzondering van de azijn. Laat de pan op een laag vuur staan totdat de inhoud gaar is. Haal de pan van het vuur en doe de azijn erbij. Laat de pan nog 10 minuten met gesloten deksel onder af en toe roeren nagaren.

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord