Vakantie Kythnos

Een van de andere onbekende Cycladen is het eiland Kythnos. Zonder faam, maar zo ontzettend mooi dat het haast onwerkelijk is. Slechts 100 km² oppervlakte en toch zo bijzonder. De kustlijn doet je smelten, zo’n lust voor het oog. Prachtige dorpen in de zo typisch voor de Cycladen architectuur gebouwd; kronkelende smalle straten tegen de kale hellingen, voorzien van de witte huisjes met blauwe luiken.

Het eiland Kythnos ligt tussen Kéa en Sérifos in geklemd en is vanwege de afstand tot het vasteland een populaire vakantiebestemming van de Atheners. In slechts enkele uren varen is de afstand overbrugd. De vorm van het eiland is volgens de bewoners een vogel met opgeslagen vleugels. Als we goed kijken, ontdekken we dit ook.

Lees verder

Vakanties op Kythnos

Bezienswaardigheden

Het is vooral de eenvoud die Kythnos zo bijzonder maken. Onderneem de tocht naar het klooster en de prachtige stranden spelen als een film langs uw ogen.

Bekijk
kanala_158.jpg

Stranden

De kustlijn is rijkelijk bedeeld met de mooiste stranden. Ze overtreffen elkaar in schoonheid en de aaneenschakeling ervan doet de mond openvallen. U komt ogen te kort.

Bekijk

Dorpen

Het eiland Kythnos kent diverse authentieke dorpen. Van buitenaf lijkt het slechts een aantal huizen bij elkaar, maar bij een bezoek krijgt u een heel ander beeld. De karakteristieke huizen vormen een pittoresk geheel waar de gastvrije bevolking hun dagelijkse leven leidt.

Bekijk
Dorpen op Kea

Autorondreis

Kythnos heeft geen eigen luchthaven dus maken wij voor de vakanties naar dit eiland gebruik van de luchthaven van Athene. Het is een ideale gelegenheid om een autorondreis te maken over het vasteland en kennis te maken met de bakermat van de Griekse geschiedenis.

Bekijk
Autorondreis op Evia

Combinaties

Op de Cycladen lijkt het eiland hoppen te zijn uitgevonden. De goede verbindingen tussen de eilanden bieden bezoekers de mogelijkheid om verschillende eilanden te combineren en zo de diverse sferen binnen een vakantie aan elkaar te koppelen.

Bekijk
Combinaties met Kea
/bestemmingen/kythnos/interactieve-kaart

Over Kythnos

Ondanks de geringe afstand tot het vasteland is Kythnos een onontdekt paradijs. De veelzijdige stranden, goudrode zonsdondergangen, heerlijk ruikende bloementuinen, krijtwitte kerkjes, traditionele huizen, schilderachtige straten, unieke windmolens, een rijke geschiedenis, archeologische ontdekkingen, thermale baden en een gastvrije bevolking zijn een reden om naar Kythnos af te reizen.

Geschiedenis

De geschiedenis van Kythnos

De geschiedenis van het eiland gaat heel ver terug. Tijdens diverse oorlogen leverden zij een aandeel aan de strijd en kreeg het eiland door de eeuwen heen regelmatig een andere naam. Zo passeerden Kyhno en Thermia onder andere de revue, om vervolgens uiteindelijk onder de oude naam Kythnos door te gaan.

Niet alleen in het verleden, maar ook tegenwoordig wordt Kythnos In de volksmond ook wel Thermia genoemd. Een naam die sinds de 12e eeuw n.Chr. in gebruik is en zijn oorsprong vindt bij de thermale bronnen die Kythnos rijk is. Tegenwoordig worden deze nog steeds gebruikt en met hun helende krachten helpen ze zowel de hulpbehoevenden als de nieuwsgierige bezoekers.

De geografische ligging van de Cycladen heeft in de geschiedenis gezorgd voor bezoeken van vele volken. Ook Kythnos ontkwam hieraan niet. Volgens gevonden restanten wordt wel gedacht dat Kythnos een van de eerst bewoonde eilanden van deze groep was. Volgens Homerus waren de eerste bewoners de Dryopen in de 13e eeuw v.Chr. Volgens de verhalen zou het eiland de naam Kythnos hebben gekregen naar de gelijknamige koning van de Dryopen. Er is nog steeds een dorp op Kythnos met de naam Dryopida.

Er zijn verschillende tekenen dat er reeds lange tijd verschillende beschavingen waren op het eiland. Zo zijn er restanten gevonden in Vryokastro, net boven de baai van Episkopi in het noordwesten van het eiland. Volgens kenners dateert dit uit de 7e tot 5e eeuw v.Chr. De tempel zou zijn opgedragen aan Hera, de vrouw van Zeus en oppergodin, of aan Afrodite, de godin van de liefde. In het noorden van Kythnos zijn de restanten van Kastro te vinden. Deze stammen uit de middeleeuwen en werden omringd door stenen muren. Aan drie kanten wordt het Kastro begrensd door hoge kliffen. Het oorspronkelijke dorp was vaak een doelwit voor de vele piraten die het eiland plunderden, maar steeds werd het weer in de oude staat hersteld. In 1207 kwamen de Venetianen aan wal en heersten er voor 400 jaar. Kastro was de toenmalige hoofdstad van het eiland. Gedurende de lange geschiedenis waren het steeds de thermale bronnen die faam genoten. Deze bevonden zich vooral aan de noordoost kust, zoals bij Loutra. Toen de Franken aan de macht kwamen, bouwden zij in Kastro een hoge toren die bekend stond als de Toren van Thermia. De Turken namen in 1617 de macht over op een slinkse manier. Door een zwangere vrouw medelijden te laten opwekken bij de dochter van de poortwachter van de stad, gaf zij het bevel de poort te openen en kon het Turkse leger binnenvallen in de goed beveiligde stad. Deze gebeurtenis wordt nog steeds veelvuldig bezongen in oude eilandliederen.

Ondanks dat het eiland geen grote ontwikkeling doormaakte onder het Turkse regiem, waren zij wel een van de eersten die zich ertegen verzetten.
Toen koning Otto het rijk bestuurde, werd Kythnos gebruikt als opvangplaats voor politieke gevangenen.


Lokale gerechten

De keuken van Kythnos

Keramiek, wijn en kaas gaven Kythnos in de oudheid reeds een grote faam. Tegenwoordig is ook de thijmhoning een lokale bekendheid. En probeer vooral ook de amandelkoekjes bij een bezoek aan het eiland. In de tavernes is gevulde inktvis een specialiteit. Dus ziet u die op de kaart dan vooral bestellen. Liever iets vegetarisch dat kan natuurlijk ook. De Griekse keuken heeft vele mogelijkheden hiervoor. Op Kythnos zijn de sfouggato heel erg lekker.

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord