Vakantie Alonissos Griekenland

Alonissos is een ‘halte’ verder van Pilion verwijderd dan Skopelos. Alonissos kent weinig toerisme vanuit Nederland, waardoor het een echte Ross Holidays vakantiebestemming is. Maar onbekend maakt zeker niet onbemind.

Voor de natuurliefhebber en rustzoeker is dit eiland een must om naar af te reizen. Bijzonder door zijn eenvoud en van een natuurlijke schoonheid. Bovendien is Alonissos de toegangspoort tot het beschermde natuurgebied National Marine Park. Hier vinden vele zeldzame zeevogels, dolfijnen en de mediterrane monniksrob (Monachus Monachus) een veilige thuishaven.

Meer informatie over Alonissos

Bezienswaardigheden

Alonissos kent vele mooie, bijzondere bezienswaardigheden. Zowel aan de kust als in het binnenland valt er genoeg te ontdekken. Van cultuur tot de prachtige natuur. We zetten graag de mogelijkheden voor u onder elkaar.

Bekijk
Bezienswaardigheden op Alonissos

Dorpen

Alonissos kent vele gezellige plaatsen waar men zich kan laten verrassen door de gastvrije bewoners die men tegenkomt. In een aantal van deze plaatsen liggen onze accommodaties. Maak kennis met deze dorpen en de enkele tavernes en winkeltjes die ze rijk zijn.

Bekijk
Dorpen op Alonissos

Wandelen

Alonissos kent een prachtige natuur die zich uitstekend leent voor een wandeling. Griekenland kent vele hoogteverschillen, dus een goede conditie en stevig schoeisel zijn aan te raden.

Bekijk
wandelen-op-alonissos.jpg

Combinaties

De Griekse eilanden lenen zich uitstekend voor het combineren van bestemmingen. Het combineren van diverse bestemmingen tijdens één reis zorgen voor een veelzijdige en verrassende vakantie. We geven u graag de opties.

Bekijk
Gialia Alonissos, Griekenland
/bestemmingen/alonissos/fotos-van-gasten
/bestemmingen/alonissos/interactieve-kaart
/bestemmingen/alonissos/geschiedenis
/bestemmingen/alonissos/lokale-gerechten

Alonissos is een ‘halte’ verder dan Skopelos van Pilion verwijderd. Onbekend maakt zeker niet onbemind. Voor de natuurliefhebber en rustzoeker is dit eiland een must. Bijzonder door zijn eenvoud en van een natuurlijke schoonheid. Bovendien is het de toegangspoort tot het beschermde natuurgebied National Marine Park. Hier vinden vele zeldzame zeevogels, dolfijnen en de mediterrane monniksrob (Monachus Monachus) een veilige thuishaven.

Wijn en Alonissos


De eilanders zijn volgens de Griekse mythologie directe afstammelingen van de God Dionissos, of liever gezegd van zijn zoon Stafilos, wat in het Grieks overigens druif betekent. De wijn speelde op Alonissos dan ook altijd een grote rol. De hellingen worden ook vandaag de dag nog veelvuldig door druivenstruiken bezet. De oude naam van Alonissos is Ikos en urnen uit lang vervlogen tijden werden overal gevonden met de naam Ikion, van Ikos, erop. Dit laat zien dat de wijn van destijds al grote naam had en over een groot gebied geëxporteerd werd.

Natuur van Alonissos


Dit natuurrijke eiland meet een oppervlakte van 64 km² en kent een rijke vegetatie. De bomen reiken veelal tot aan de kustlijn en de baaien zijn gevuld met het helderste water. Alle aspecten van de natuur komen rijkelijk aan bod. Zeldzame planten, vogels en zeedieren zijn hier geen uitzondering. Grote hoogtes kent het eiland niet. De hoogste toppen komen niet boven de 475 meter. In de heuvels zijn nog diverse ezelspaden te bewandelen. Wij bieden tevens de mogelijkheid om met een ervaren gids op pad te gaan.

De dorpen van Alonissos


Direct bij aankomst in de haven valt de rustieke sfeer in het oog. Aan de haven zijn enkele kafenions en de lokale bevolking wordt niet warm of koud van de aankomst van de enkele bezoekers aan het eiland. Als u zich bij hen voegt, wordt u direct opgenomen in de gang van alle dag. Een frappé, een freddo espresso, u zegt het maar. Het eiland kent slechts enkele dorpen die zich voornamelijk aan de diverse prachtige baaien gevleid hebben. Het heldere water is haast te onwerkelijk voor woorden. Er is slechts een zandstrand op het eiland te bekennen, de rest bestaat veelal uit kleine kiezeltjes. Dit verklaart direct ook het heldere water. Het is een prachtig gezicht de groene eilanden als wollige uitsteeksels uit de zee te zien rijzen. Omringd door het blauwe water zorgen ze voor het ene na de andere mooie uitzicht.

De hoofdstad Patitiri en de plaats Votsi


De aankomst op het eiland is in de haven van de nieuwe hoofdstad Patitiri. Dit is een gemoedelijke plaats met een gezellig centrum en een levendige haven. Tavernes, winkeltjes, pleinen en trapstraatjes vormen het middelpunt van het typische eilandleven. Bovendien zorgen de ferryboten hier voor een komen en gaan van mensen die een bezoek aan het eiland willen brengen. Echter nooit in grote hoeveelheden, zodat de rust gegarandeerd is. Veelal natuurliefhebbers dalen op dit eiland neer.

Bijna vastgeklonken aan Patitiri is de plaats Votsi. Enkele woonhuizen en wat tavernes hebben een klein dorp gevormd met aan het water een pittoresk haventje. De rotswanden omzomen de baai en de bootjes liggen kalm te dobberen in het water. Het kafenion biedt een prachtig uitzicht op dit vredige tafereel. Aan dit haventje zijn tevens twee tavernes gevestigd. Aan het einde van de haven is een strand waar men van de andere kant alles in ogenschouw kan nemen.

De oude hoofdstad van het eiland bevindt zich op de top van de heuvel, vier kilometer landinwaarts vanaf Patitiri. Na de aardbeving in 1965 zijn veel huizen beschadigd en hebben de oorspronkelijke bewoners hun spullen verhuisd naar het aan de kust gelegen Patitiri waar de regering nieuwe huizen voor hen bouwde. Vandaag de dag echter heeft Palio Chorio, Oud Dorp, een goede naam voor wat betreft tavernes, winkeltjes en kafenions. De oude panden zijn in ere hersteld en er heerst een aangename sfeer. Een wandeling door het autovrije dorp laat u genieten van deze sfeer en als u daarna neerstrijkt bij een van de terrassen, zult u zeker tevreden zijn over het gevoel dat dit bezoek u geeft. Tevens is er het Kastro dat dateert uit de 16e eeuw. Palio Chorio heeft overigens van alle kanten een prachtig uitzicht over de wijngaarden richting de zee. Er zijn diverse kleine stranden in de directe omgeving. Aan het einde van de slingerende weg naar boven, vlak voor u Palio Chorio bereikt, wordt u aan de rechterkant getrakteerd op een prachtig zicht op de zee. Een avontuurlijk tochtje via een alleen te voet begaanbaar pad brengt u bij het lieflijke strand Vrisitsa. Het strand Mikros Mourtias is makkelijker toegankelijk en ligt op een ruim twee kilometer afstand van het oude dorp.

Een ander mooi gelegen plaats is Steni Vala, halverwege de oostkust van Alonissos. Een rustig vissersdorp dat ooit een schuilplaats bood aan zeerovers. Ook hier een prachtige baai met kristalhelder water. De tavernes zorgen voor de versterking van de innerlijke mens. Want een dorp zonder een goede taverne is in Griekenland haast ondenkbaar.

Homeopathie


Tevens een bijzonder gegeven is dat Alonissos een belangrijke rol speelt in de wereld van de homeopathie. In 1994 richtte Giorgos Vithoulkas de Internationale Academie voor Klassieke Homeopathie hier op. Tot op vandaag de dag komen studenten van over de hele wereld naar Alonissos om zijn cursussen en opleidingen te volgen. In 1996 ontving Giorgos een belangrijke prijs. Hij schreef diverse boeken en heeft nog steeds een praktijk. Hij heeft een bijdrage geleverd aan de acceptatie van homeopathie.

Beleef Alonissos 360 graden

Deel met vrienden of reisgenoten