Vakantie Epiros Griekenland

In 1996 was ik op inkoopreis op Lefkas. Toen ik daarmee klaar was en ‘s ochtends terug reed naar Corfu, ben ik op de terugweg langs Parga gegaan. Om te kijken of de goede verhalen die ik erover gehoord had, klopten.

Het was heel vroeg, de zon was net op en er was nog niemand op straat. Toen ik naar rechts keek, zag ik het amfitheatergewijs gebouwde stadje tegen de heuvel geplakt en begon mijn ondernemingslust te kriebelen. De mooie stranden en het kosmopolitische, levendige plaatsje vormden een ideale combinatie. Dicht bij Parga vindt men de prachtige stranden van Preveza en ten noorden ligt het vissersdorp Sivota. De provincie Epiros is echter niet alleen een kuststrook, maar bestaat voornamelijk uit binnenland. Het Zagoria-gebied en de Vikos-kloof, 100 kilometer verderop, behoren tot de mooiste natuurgebieden van Griekenland. Toen dacht ik dat dit een succesvolle uitbreiding zou zijn voor Ross Holidays vanwege de veelzijdigheid van dit gebied. Het strand en de gezelligheid van de kust gecombineerd met de natuur en cultuur van het binnenland. Ik ben direct aan de slag gegaan.” In het binnenland van Epiros ligt de Zagoria-streek. Een boeiend gebied met unieke bergdorpen. Van Epiros wordt wel gezegd dat het de mooiste natuur heeft van heel Griekenland. Redenen genoeg om deze streek te leren kennen. Hieronder vindt u meer informatie voor uw reis naar Epiros in Griekenland.

Meer informatie over Epiros

Themavakanties Epiros

Over Epiros

Bezienswaardigheden

Epiros kent vele mooie, bijzondere bezienswaardigheden. Zowel aan de kust als in het binnenland valt er genoeg te ontdekken. Van cultuur tot de prachtige natuur. We zetten graag de mogelijkheden voor u onder elkaar.

Bekijk
Bezienswaardigheden op Epiros

Dorpen

Epiros kent vele gezellige plaatsen waar men zich kan laten verrassen door de gastvrije bewoners die men tegenkomt. In een aantal van deze plaatsen liggen onze accommodaties. Maak kennis met deze dorpen en de enkele tavernes en winkeltjes die ze rijk zijn.

Bekijk
de-dorpen-van-epiros.jpg

Wandelen

Het afwisselende landschap rond Parga leent zich uitstekend om te voet te verkennen. Geniet tijdens dit 3-daagse wandelarrangement van bergen, wetlands en schitterende vergezichten en neem na afloop een verkoelende duik in het heldere water van de Ionische Zee of de Acheron-rivier.

Bekijk
Wandelen in Epiros

Autorondreis

Een autorondreis door Griekenland is dé manier om Griekenland te ontdekken. U komt op vele bijzondere plaatsen en uiteraard worden de trekpleisters niet overgeslagen. Een autorondreis is de ideale combinatie van rust, cultuur, natuur en het beleven van de Griekse gastvrijheid.

Bekijk
metsovo_aerial

Combinaties

De Griekse eilanden lenen zich uitstekend voor het combineren van bestemmingen. Het combineren van diverse bestemmingen tijdens één reis zorgen voor een veelzijdige en verrassende vakantie. We geven u graag de opties.

Bekijk
Combinaties met Epiros

Excursies

Om uw verblijf in Epiros nog aangenamer te maken, biedt Ross Holidays in samenwerking met onze agent excursies aan. U bezoekt unieke plaatsen, waar niet iedereen zomaar terecht komt. Graag geven wij u alvast wat informatie over het aanbod.

Bekijk
Excursies in Epiros
/bestemmingen/epiros/fotos-van-gasten
/bestemmingen/epiros/interactieve-kaart
/bestemmingen/epiros/geschiedenis
/bestemmingen/epiros/lokale-gerechten

Epiros is een oud Byzantijns woord, dat land waarvan de grenzen niet te zien zijn betekent. Een passende naam, want uitgekeken raakt men nooit in Epiros. Er zijn veel archeologische bezienswaardigheden. Ook de natuur biedt bijzondere en overdonderende facetten. Epiros is een provincie die blijft verrassen.

Bergen


In Epiros is de horizon alleen maar te zien als men aan zee staat. De hoogste bergketen is het Pindos-gebergte. Het vormt van noord naar zuid een natuurlijke grens tussen de provincies Epiros en Lefkada en de rest van het vasteland van Griekenland. De hoogste berg van dit gebergte, de Smolikas, wordt met zijn top van ruim 2600 meter alleen maar overtroffen door de ruim 2900 meter hoge godenberg Olympos, in het oosten van Griekenland. Buiten de Píndos zijn er tientallen andere lage en hoge bergen verspreid over de gehele provincie, waardoor vlakten uiterst zeldzaam zijn in Epiros.

Landschap


Dat Epiros zo groen is, is te danken aan de vele rivieren en meren die deze provincie rijk is, zoals de Arachthos en de Thyamis. De Árachthos mondt uit in de grote baai Ambrakikos. De Thyamis vormt een delta bij Igoumenítsa, vanwaar de veerboten uitvaren naar onder andere Corfu. Vogelkenners speuren de Thyamis-delta af, omdat hier veel trekvogels neerstrijken. Een weliswaar minder imposant, maar vaker genoemde rivier is de Aoos, die net als de Arachthos in de buurt van het bergdorp Metsovo ontspringt. Die bekendheid heeft de Aoos te danken aan het landschap waar het door stroomt, onder andere door de Vikos-kloof. Het grootste en mooiste bergmeer is ongetwijfeld het Pamvotis-meer bij Ioannina. De overige meren zijn niet groot, echter wel diep.

In Epiros komen planten voor die uniek zijn voor dit gebied. Ze groeien uitsluitend op een enkele bergtop en komen ergens anders in de wereld niet voor. Het gebied kent diverse soorten loof- en naaldbomen. Er schijnen in het Pindos-gebergte nog enige tientallen beren te leven. In het bijzonder boeren hebben wel eens last van ze. Ze vernielen soms bijenkorven of roven zelfs een schaap.

Dit Nationale Park bevat een uniek berglandschap met indrukwekkende rotsformaties, kloven, diepe ravijnen, wildstromende rivieren en dichtbegroeide bossen. Een fors gedeelte van het Pindos-gebergte, met onder andere de bergen Smolikas (2600 m) en Gamila (2480 m), strekt zich uit over dit gebied. De indrukwekkendste Víkos-kloof is met een lengte van 26 kilometer en dieptes variërend tot meer dan 700 meter met recht een kloof te noemen. Een andere is de Aoos-kloof. Talrijke bergstromen vinden hun weg door al die geulen en kloven. Samen vormen zij uiteindelijk de rivier Aoos.

Beleef Epiros 360 graden

Deel met vrienden of reisgenoten