Waar wilt u naar toe?
Hoeveel dagen?
Welke maand?
Toon vakanties
Wis filters
Geselecteerd
Ithaki
15 dagen
Welke dag wilt u vertrekken?
Plaats
Woningtype
Faciliteiten
Afstand tot strand
Afstand tot centrum

Vakantie Ithaki

Itháki is een klein eiland dat een heel ander gevoel geeft dan buureiland Kefaloniá. Ten opzichte van het imposante Kefaloniá is Itháki klein en lieflijk. Itháki voelt als het warme huis van Odysseus dat hem omarmde als hij terugkwam van zijn verre reizen.

Ik was onder de indruk geraakt van de gezellige en authentieke sfeer van de haventjes, kleine baaien en de enorm mooie uitzichten vanaf de hoogste top van Itháki. Het landschap is prachtig groen en kent slechts enkele dorpen. De kustlijn is steil en rotsig, afgewisseld met lieflijke en rustige stranden. Dit alles omzoomd door de heldere, turkoois gekleurde zee. Het eiland biedt vele wandelmogelijkheden. Het is een eiland met een unieke sfeer.

Vakanties op Ithaki

6 gevonden vakanties

Beleef Ithaki 360 graden

Bezienswaardigheden

Ithaki kent mooie, bijzondere bezienswaardigheden. Zowel aan de kust als in het binnenland valt er genoeg te ontdekken. Van stranden tot de prachtige natuur. We zetten graag de mogelijkheden voor u onder elkaar.

Bekijk

Dorpen

Ithaki kent een aantal gezellige plaatsen waar men zich kan laten verrassen door de gastvrije bewoners die men tegenkomt. Onze accommodaties liggen in Vathi, de hoofdstad van het eiland. Maak kennis met deze plaats en de enkele tavernes en winkeltjes die het rijk is.

Bekijk

Wandelen

Ithaki kent een prachtige natuur die zich uitstekend leent voor een wandeling. Griekenland kent vele hoogteverschillen, dus een goede conditie en stevig schoeisel zijn aan te raden.

Bekijk

Combinaties

De Griekse eilanden lenen zich uitstekend voor het combineren van bestemmingen. Het combineren van diverse bestemmingen tijdens één reis zorgen voor een veelzijdige en verrassende vakantie. We geven u graag de opties.

Bekijk
/bestemmingen/Ithaki/fotos-van-gasten
/bestemmingen/Ithaki/interactieve-kaart

Over Ithaki

Itháki is volgens de verhalen in de Odyssee van Homerus het geliefde thuisland van zijn held Odysseus. De charmante en romantische sfeer van het eiland maakt dat men deze mythologische held geen ongelijk kan geven. Itháki maakt deel uit van de Ionische archipel. Samen met het eiland Kefaloniá vormt het de prefectuur van Kehphallinia. Het eiland ligt op de smalste punt gemeten slechts twee kilometer verwijderd van het veel grotere Kefaloniá, dat ten westen van Itháki ligt. Aan de oostzijde bevindt zich het vasteland van Épiros.

Geschiedenis

De geschiedenis van Ithaki

De voornaamste geschiedenis die van het eiland bekend is, is die uit het boek van Homerus, het heldenverhaal over de zeevaarder Odysseus. Men zegt dat dit op waarheid berust en hier zijn ook bewijzen van gevonden. De werken van Homerus zijn overigens de vroegste literaire kunstschatten van de westerse wereld.

Lokale gerechten

Lokale gerechten op Ithaki

Zoals overal in Griekenland, speelt ook op Itháki eten een grote rol in het leven van de bewoners. Als gast is het een goed plan om hierop mee te liften. Schuif aan en geniet van de heerlijke maaltijden die bij de tavernes geserveerd worden. Bijzonder is dat de authentieke bewoners van het eiland een speciaal soort techniek gebruiken voor het bereiden van verschillende gerechten.

Tserépa

Tserépa is een speciale techniek die gebruikt wordt voor het bereiden van maaltijden die in de keukens thuis van de bewoners van Itháki veelvuldig gebruikt wordt. Feitelijk is de naam afkomstig van de ‘pan’ die hiervoor gebruikt wordt. Eigenlijk is het een soort van deksel die over de pan heen wordt gezet, veelal in een houtoven. De tserépa is gemaakt van witte klei, die overigens zeldzaam aan het worden is. Om de klei te verstevigen wordt deze vermengd met geitenhaar, zodat de de tserépa minder breekbaar is. De meeste recepten voor de tserépa zijn voor het bereiden van kip.

De witte klei die hiervoor gebruikt wordt, komt uit de omgeving van het dorp Platithriá en wordt koutelás genoemd. Na het vormen van de tserépa, wordt deze vóór het eerste gebruikt 2 uur in een hete oven gezet om te harden en wit uitslaat. Daarna wordt de kleien vorm van metalen banden en handvatten voorzien. Vervolgens wordt er een bodemplaat gemaakt volgens hetzelfde principe. Beide delen vormen samen een afgesloten pot waarin een metalen schotel wordt geplaatst waarin het gerecht. De kleien pot geeft een bijzondere smaak aan het geheel.

Recept Kotópoulo stin tserépi (kip uit de tserépi)

Het recept hieronder beschrijft een traditionele manier om kip te koken, maar kan ook met andere vleessoorten zoals konijn worden gebruikt. Het is een traditioneel gerecht van Itháki. Deze manier van koken in de tserépi, een speciaal soort pan, gebruikt men op Itháki en op sommige delen van Kefaloniá.

Ingrediënten

– 1 hele kip in stukken gesneden
– 4 grote, geschilde aardappelen
– 2-3 grote tomaten
– 3 á 4 tenen knoflook
– 1 kop olijfolie
– 1 theelepel zwarte peper
– 1 theelepel grof zeezout
– 1 theelepel gedroogde tijm (origineel wordt hiervoor sapsichó gebruikt; echter alleen op Ithaki te verkrijgen. Tijm is een goede vervanger hiervoor)
– 1 theelepel gedroogde oregano
– 2 theelepels fijngesneden, verse peterselie
– Sap van 1 citroen
– Peper en zout
– Tapsí (ronde, aluminium ovenschaal met rand); volgens het originele recept. Uiteraard heeft u waarschijnlijk geen houtoven en tserépi voorhanden, dus is een ovenschaal en oven een goed alternatief.
Bereidingswijze

Zie tevens de video; Schil de tomaten dun of ontvel ze en rasp deze boven een schaal en vang hierbij tevens het vocht van de tomaat op. Pers of snijd de tenen knoflook bij dit mengsel. Voeg de olijfolie toe plus wat peper en zout, de peterselie, tijm en oregano in de schaal. Vervolgens samen met het citroensap alles door elkaar roeren.
Leg de stukken kip in het mengsel. De aardappels in grove stukken snijden en tussen het vlees plaatsen. Alles goed door elkaar scheppen zodat het vocht goed met het vlees en de aardappels mengt. Origineel zou er over de schaal een tserépi geplaatst moeten worden. Echter afdekken met folie heeft niet geheel hetzelfde effect, maar toch een lekker resultaat. Het gerecht heeft ongeveer een uur nodig in een middelwarme oven.

Kali Orexi!

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid Akkoord