Vakantie Kimolos Griekenland

Tijdens mijn verblijf op Milos, zag ik aan de overkant een eiland liggen. Ik vroeg aan de ober van de taverne waar ik zat te eten in Pollonia, welk eiland het was aan de andere kant van het water. Kimolos, zei hij. Een klein eiland maar poli oraia, heel mooi. De bewoners koesteren hun kleine broertje en willen niet dat hij volwassen wordt. Toeristen gaan er mondjesmaat heen. U kunt er een geheel met rust gevulde vakantie doorbrengen.

De zeestraat tussen Milos en Kímolos is op het smalste stuk maar negenhonderd meter breed. De boot naar Kímolos vertrekt vanuit Pollónia en vaart naar Psathí, het haventje van Kímolos. De overtocht duurt nog geen half uur. U kunt de overtocht dagelijks maken. De tickets koopt u gewoon bij de kiosk aan het einde van de haven van Pollónia. Er zijn ook watertaxi’s die u over kunnen zetten naar Kímolos.

Meer informatie over Kimolos

Over Kimolos

Bezienswaardigheden

Kimolos is op zich al een bezienswaardigheid. De eenvoud en de rust van dit eiland maken een ander mens van u. U kunt hier niets maar alles kan. Toch heeft het eiland wel enkele dingen te zien. Uiteraard is Chorio het dorp waar u vaak zult komen. En de huizen in Cycladenstijl zult u niet meer als een bezienswaardigheid beschouwen, maar gewoon als het dorp waar u graag komt.

Bekijk

Dorpen

Op het slechts 38 km² tellende eiland is niet veel plaats voor veel dorpen. En eerlijk gezegd zijn het er maar twee waar Kimolos op kan bouwen. De overige plekken zijn alleen gedurende de zomermaanden bewoond en bestaan uit enkele vakantiewoningen en een strand. Voor vertier bent u op Kimolos niet op de juiste plek, voor rust en puurheid des te meer.

Bekijk
De dorpen van Tinos

Combinaties

De Griekse eilanden lenen zich uitstekend voor het combineren van bestemmingen. Het combineren van diverse bestemmingen tijdens één reis zorgen voor een veelzijdige en verrassende vakantie. We geven u graag de opties.

Bekijk
Combinaties met Tinos
/bestemmingen/kimolos/fotos-van-gasten
/bestemmingen/kimolos/interactieve-kaart
/bestemmingen/kimolos/geschiedenis
/bestemmingen/kimolos/lokale-gerechten

Als u bij Kimolos aankomt in de haven, gaat er maar één weg vanuit het dorp en die gaat naar het belangrijkste dorp van het eiland, Chorio. Dit is eigenlijk ook het enige dorp van Kimolos. Het eiland is slechts 38 km² groot en verspreid over het eiland vindt u nog een aantal nederzettingen, bijvoorbeeld Prasa, Aliki, Goupa and Karas. Deze worden voornamelijk in de zomer bewoond. Kimolos heeft misschien niet veel inwoners, maar kerkjes zijn er des te meer. U vindt een aantal in Chorio, met uitbundige iconen, maar ook op het platteland komt u regelmatig een kerkje tegen. Dit zijn ‘familiekerkjes’, kleine kerkjes die generatieslang door families in stand worden gehouden.

Krijt eiland


Hoewel Kimolos er tegenwoordig vredig bij ligt, heeft het een rijke geschiedenis achter de rug. In de oudheid was het eiland een slagveld tussen het oude Athene en Sparta. In de middeleeuwen werd het geregeerd door de Venetianen en de Ottomanen, totdat het in 1829 onderdeel werd van Griekenland, na de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog. De naam Kimolos is afgeleid van het Griekse woord kimolia, ‘krijt’. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het krijtwitte perliet gesteente dat in grote hoeveelheden op het eiland te vinden is.

Vreemde kleuren


Kimolos is net als buureiland Milos ooit ontstaan door vulkanische activiteit. Tegenwoordig, vele eeuwen later, ziet u dit nog terug in het landschap. Mineralen in de aarde geven vreemde kleuren aan de stenen, kleuren waarvan u niet had gedacht dat u ze ooit in de natuur zou tegenkomen. Soms nemen ook de rotsen vreemde vormen aan. Een voorbeeld hiervan is de ‘Skiadi’, gevormd door duizenden jaren winderosie. U komt er door vanaf Chorio richting het noordwesten te rijden. Tussen de twee kerken verlaat u uw auto en gaat u te voet verder. Na ruim een half uurtje lopen bent u bij de Skiadi. Van veraf kunt u ‘m al spotten: de grote stenen rots, gevormd als een paddenstoel. Hij lijkt bijna om te vallen, zó dun is het smalle, grijze gesteente aan de onderkant vergeleken met de brede, ovale bovenkant. Als u foto’s aan het maken bent van deze rotsformatie, draai u dan ook even om, want vanaf deze plek heeft u ook uitzicht over een deel van de westkust en de zee, met in de verte het eiland Milos.

Deel met vrienden of reisgenoten