Waar wilt u naar toe?
Hoeveel weken?
Welke maand?
Toon vakanties
Wis filters
Geselecteerd
Limnos
2 weken
Welke dag wilt u vertrekken?
Plaats
Faciliteiten
Afstand tot strand
Afstand tot centrum

Vakantie Limnos

Al eerder knipoogde dit eiland naar mij. Het verleidde me in het verleden om een bezoek te brengen en inderdaad, ik was onder de indruk. Myrina, de opgravingen, de mooie stranden, Plati en andere gezellige dorpen, het duinengebied en de vogelkolonies trokken direct mijn aandacht.

Dit was reeds in 2005. Echter de omstandigheden waren destijds niet volgens de standaard zoals ik die aan wil bieden aan mijn gasten en ik besloot toen om het niet toe te voegen. Inmiddels is het eiland volwassen geworden en vond ik de tijd rijp om weer eens te gaan kijken. En ik ben er trots op nu te kunnen zeggen dat Limnos is toegevoegd aan onze bestemmingen van ons uitgebreide aanbod. Neem een kijkje en u zult geraakt zijn door de bijzondere samenstelling van het aanbod en het authentieke karakter van dit eiland. Laat u verrassen door dit bijzondere eiland en maak kennis met de tradities en goede wijnen van het eiland.

Lees verder

Vakanties op Limnos

4 gevonden vakanties

Bezienswaardigheden

Limnos kent mooie, bijzondere bezienswaardigheden. Zowel aan de kust als in het binnenland valt er genoeg te ontdekken. Van cultuur tot de prachtige natuur. We zetten graag de mogelijkheden voor u onder elkaar.

Bekijk

Stranden

Limnos kent stranden en pittoreske baaien, waar fijn zand en kiezels elkaar afwisselen. Deze prachtige stranden liggen verdeeld over het hele eiland. Sommige stranden zijn wat bekender, waar anderen je het idee geven alleen op de wereld te zijn.

Bekijk

Dorpen

Limnos kent vele gezellige plaatsen waar men zich kan laten verrassen door de gastvrije bewoners die men tegenkomt. In een aantal van deze plaatsen liggen onze accommodaties. Maak kennis met deze dorpen en de enkele tavernes en winkeltjes die ze rijk zijn.

Bekijk

Wandelen

Limnos kent een prachtige natuur die zich uitstekend leent voor een wandeling. Griekenland kent vele hoogteverschillen, dus een goede conditie en stevig schoeisel zijn aan te raden.

Bekijk
/bestemmingen/limnos/fotos-van-gasten
/bestemmingen/limnos/interactieve-kaart

Over Limnos

Het eiland Limnos is een authentiek eiland wat zijn eigen karakter goed heeft weten te bewaren. De mensen hechten waarde aan hun tradities en het toerisme is slechts een neveninkomst voor de meeste bewoners. Ze leven er van hetgeen het eiland hen levert. Veel van hen hebben een boerenbedrijf en verbouwen er behalve fruit en groenten, ook graan. In de Byzantijnse tijd werd Limnos wel de graanschuur van Constantinopel genoemd.

Geschiedenis

De geschiedenis van Limnos

Door de vulkanische aard van het eiland werd Limnos in de mythologie gezien als het heiligdom van Ifestos, de god van het vuur. Ifestos was de zoon van Hera en Zeus die van de berg werd verbannen door zijn vader. Hij belandde op Limnos waar hij de bewoners de kunst van het ijzer smeden bijbracht. De andere naam van Limnos was dan ook wel de smidse van Ifestos.

Een andere mythe verhaalt dat de mannen van Limnos de voorkeur gaven aan de vrouwen uit Thracië boven hun eigen vrouwen, afkomstig van Limnos. Dit zorgde voor sterke haatgevoelens bij de vrouwen van het eiland, dat zij alle mannen, inclusief koning Thaos, vermoordden en zelf de leiding in handen namen. Op de zoektocht naar het Gulden Vlies belandde Iason op Limnos waar hij en zijn mannen de vrouwen zwanger maakten, wat een garantie was voor het voortbestaan van de bevolking van het eiland.

Archeologische opgravingen tonen het bewijs van een zeer vroege bewoning van Limnos. De eerste nederzettingen waren volgens de deskundigen van de Etrusken. Limnos was tevens een onderdeel van het Perzische rijk in de 5e eeuw voor Christus. Vervolgens volgde het eiland de lijn van overig Griekenland als het gaat om overheersingen. Zo waren er eerst de Macedoniërs die de scepter zwaaiden, vervolgens de Romeinen, daarna waren ze een onderdeel van het Byzantijnse rijk, waarna de Genuanen kwamen, gevolgd door de Venetianen en als hekkensluiter de Turken. Tussendoor speelden diverse piraten hun spel op het eiland en plunderen met regelmaat het eiland. 1821 was het jaar dat ook Limnos weer vrijheid kende.

Tijdens de eerste Balkanoorlog probeerden de Turken de Griekse inname van de Egeïsche eilanden te dwarsbomen en trokken ten aanval. Echter de Grieken waren hierop voorbereid en de Griekse vloot onder leiding van admiraal Pavlos Koutouriotis verschuilde zich in de baai van Moudros. Toen de Turkse vloot optrok werden zij verrast door de tegenaanval (1913) en trok zich terug in de Hellespont, oftewel de tegenwoordige Dardellen. Ook in WOI was deze haven een schuilplaats voor internationale vloten.

Lokale gerechten

Tiropita

Tiropita is een bladerdeeggerecht, dat we ook tegenkomen op andere Griekse bestemmingen. Echter bij deze tiropita wordt gebruik gemaakt van de lokale kaas, genaamd kalatháki. Voor het maken van deze kaas wordt schapenmelk gebruikt. De kaas is de eerste 2 dagen zacht en romig en in deze tijd kan de kaas worden gebruikt voor deze soort tiropita. Als de kaas een paar dagen in de zon wordt gedroogd dan wordt deze harder, net als feta. Dit noemen ze melípasto. Als de kaas daarna nog langer wordt gedroogd dan wordt deze nog harder en ook grijzer en noemen ze het melíchloro. De geur en smaak hiervan behoren tot de beste van heel Griekenland. Voor de productie van de kaas wordt een klein handgemaakt mandje gebruikt, in het Grieks kalatháki. Vandaar de naam van deze overigens beschermde naam van de lokale kaas van Limnos.

Ingrediënten

We geven onderstaand de ingrediënten van deze tiropita. Echter zal deze lokale kaas niet in Nederland verkrijgbaar zijn. Gebruikt u een willekeurige andere kaas, zoals feta, om toch een heerlijke tiropita op tafel te zetten.

500 gram kalathaki kaas
3 eieren
Verse munt
Zwarte peper
500 gram bloem
Een half glas olijfolie

Klik op de polaroid en bekijk de bereiding stap voor stap.
Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem daarna alle ingrediënten, behalve de bloem en olijfolie, en meng deze in een schaal. Roer deze goed door, dit vormt de vulling van de tiropita. Voor het deeg maken we een klein kuiltje in de bloem en gieten daar de olijfolie en een beetje water in. Kneed het geheel goed door tot er een kneedbare deegmassa ontstaat. Neem hiervan een kleine portie, ongeveer ter grootte van een tennisbal, en rol deze met behulp van een deegroller uit tot een dunne laag in de vorm van een cirkel. Snijd de cirkel in twee helften en leg de vulling er op. Rol het deeg met de vulling op en maak er een draai in, zoals op de foto’s. Leg alle pita’s in de oven en giet er een klein beetje olijfolie overheen. Bak de tiropita’s in ongeveer 30 minuten gaar op 180 graden.

Kali órexi!

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord