Terug naar Messinia - Peloponnesos
Home > Messinia - Peloponnesos > Geschiedenis Messinia - Peloponnesos

Een reis door het verleden


Om pas echt te weten hoe indrukwekkend het westelijk schiereiland van Messinia is, kunt u een duik nemen in de geschiedenis. Achter de historische overblijfselen gaan een aantal roerige verhalen schuil, vol met helden, vijanden en oorlog. Maar gelukkig is de sfeer tegenwoordig aangenaam en ontspannen.


Oud Messini


Dat er ook een stad Messina op het Italiaanse eiland Sicilië ligt, is niet toevallig. Toen de Messiniërs in oorlog waren met de Spartanen vluchtten zij naar Sicilië, en gaven ze hun eigen naam aan hun nieuwe woonplaats. Het was uiteindelijk de strateeg Epaminondas uit Thebe die de Spartanen overwon en het land aan de Messiniërs teruggaf. Messini werd de nieuwe hoofdstad en er kwamen allerlei nieuwe bouwwerken. Het werd het politieke, economische, sociale en artistieke centrum van de vrije Messiniërs. Tegenwoordig is dit een van de belangrijkste archeologische opgravingen uit de Griekse geschiedenis: Oud-Messini, ook wel Ithomi genoemd. Er worden nog steeds nieuwe ontdekkingen gedaan op dit terrein. Het ligt ruim twintig kilometer ten noordwesten van Kalamata. Wilt u de ruïnes van Oud-Messini echt goed kunnen zien, gaat u dan naar het hoger gelegen bergdorpje Mavromati. Als u dan naar beneden kijkt, ziet u de overblijfselen van een stadion, theater en allerlei tempels.

Rondom dit terrein ziet u de restanten van de stadsmuren. Deze waren negenenhalve kilometer lang en werden in de 3e eeuw v.Chr. ter bescherming van de stad gebouwd. Er waren twee poorten waardoor mensen Messini konden betreden: de Arcadische en de Lakonische poort. Als u vanaf Meligalas naar Oud-Messini rijdt met de auto, dan ziet u de Arcadische poort vanzelf opdoemen. De Lakonische poort bevond zich achter het dorp Mavromati, waar nu het klooster Voulkano ligt.

Het binnenland van het westelijk schiereiland is heuvelachtig. Van Rizomilos tot Nea Koroni loopt een slingerende weg langs zee. Al rijdend heeft u hier uitzicht op het Taïgetos-gebergte en de sierlijke stranden aan zee. Via Chrani gaat de route naar Agios Andreas, een levendige badplaats. De weg leidt daarna verder door weelderig begroeide heuvels met vergezichten over zee naar Kallithea. Dit ligt langgerekt op de top van een heuvel en tractoren vormen er een groot deel van het lokale wagenpark. Dan komt de westkust in de omgeving van Pylos in zicht. Bij Pylos liggen de opgravingen van het paleis van koning Nestor. Deze zijn pas zo’n zestig jaar geleden ontdekt. Volgens het oude verhaal van de Ilias zou Nestor samen met de held Odysseus gestreden hebben tegen de stad Troje. Bijna honderd jaar geleden hebben geleerden aangetoond dat er in de oude mythologische verhalen wel een kern van waarheid zit. Zo ontdekten archeologen dat Nestor echt bestaan heeft, aan de hand van gevonden drinkbekers en kleien tabletten voorzien van schrift.

Deel met vrienden of reisgenoten