Pasen in Griekenland

Het Grieks-orthodoxe Pasen is in Griekenland het belangrijkste, kerkelijke feest van het jaar. Ondanks dat vasten niet door alle Grieken wordt gedaan, zijn de tradities er niet minder om. Vooral de laatste week voor Pasen en dan zeker in de kleinere dorpen, is het een drukte van belang. Door een andere kalendertelling wordt het Grieks-orthodoxe Pasen niet altijd gelijktijdig met het christelijke paasfeest gevierd zoals het in Nederland bekend is. In 2017 valt het Griekse Pasen wel samen met het Nederlandse Pasen op 16 en 17 april.

Wilt u ook meemaken hoe de Grieken dit vieren? Dit is mogelijk op Zuid-Kreta. Hier hebben wij in samenwerking met ons agentschap Atropa Travel in Plakias een tweedaagse excursie voor u georganiseerd.

Paaszaterdag

Op Megalo sabbato (15 april) gaan we met de bus naar een traditioneel bergdorp waar we de paasnachtmis bij zullen wonen. Rond middernacht worden de lichten gedoofd en de papas (priester) ontsteekt de paaskaars. Het licht van deze kaars wordt aan elkaar doorgegeven via meegebrachte kaarsen. Tijdens het overgeven van de vlam, spreekt men de wens uit “Christos Anesti”, wat “Christus is verrezen”. Als antwoord geeft de ander dan “Alithos Anesti”, “Hij is echt verrezen”. Ook zegt men “Xronia polla” wat “nog vele jaren” betekent om elkaar nog vele jaren te wensen dit mee te kunnen maken. Zoals de Grieken gebruikelijk doen, gaan we na mis naar een lokale taverne waar de eigenaar de traditionele paassoep “Magiritsa” voor ons heeft gemaakt. Gepaard met de rode eieren, een frisse salade en wat mezedes vieren we de verrijzenis van Jezus.

Paaszondag

Paaszondag op 16 april is een dag waarop familie en vrienden graag bijeen komen. Deze dag staat in het teken van feest, muziek, dans en lekker eten. Op Paaszondag gaan we met de bus naar een bergdorp waar we een traditionele paasmaaltijd zullen gaan eten. Het vuur wordt al vroeg ontstoken en het spit wordt geregen om het belangrijkste element voor het Paasmaal te bereiden, het paaslam. Liever iets anders dan kan dat natuurlijk ook. Voor iedereen is er wat lekkers op de tafel aanwezig. Onder het genot van vrolijke Kretenzische muziek en een smakelijk glaasje wijn beleeft u een perfecte middag tussen de Grieken in feeststemming.

Beleef dit jaar Pasen zoals de Kretenzers dat gewend zijn samen met ons op Zuid-Kreta.

Prijs per persoon € 40 (inclusief transfers en twee maaltijden, exclusief consumpties)

Kalo Pascha – Vrolijk Pasen

Reserveringsverzoek Paasexcursie

Bestemming:
Zuid-Kreta

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord