Pasen in Griekenland

Het Griekse paasfeest valt slechts een keer per vier jaar gelijk met Pasen zoals dat in Nederland wordt gevierd. De Grieks orthodoxe kerk houdt een andere jaartelling aan dan de katholieke kerk. Daardoor lopen de beide paasfeesten niet synchroon.

Pasen is voor de Grieken het meest belangrijke, religieuze feest van het jaar. Men is al weken bezig met de voorbereidingen. Dit zorgt voor een explosie van tradities in de laatste week voor Pasen. Deze noemen we Megalo Evdomada, oftewel Grote week. Lees meer over deze week op onze algemene Pasen pagina. Dit jaar valt het Grieks orthodoxe paasfeest in het weekend van 27 april. Op deze datum vliegt Transavia al naar onze bestemmingen en dit stelt u in de gelegenheid om het paasfeest in Griekenland mee te maken. Er vinden diverse processies plaats, men bezoekt de nachtmis, eet een speciale paassoep, steekt vuurwerk af, tikt rode eieren met elkaar en op zondag volgt het lam aan het spit. Vooral de zaterdag is het hoogtepunt van Pasen voor de Grieken. Dit is de dag dat de wederopstanding van Christus plaatsvond.

Op Kythira, Pilion, Ithaki en Zuid-Kreta hebben wij voor u een paasexcursie samengesteld om het van heel dichtbij mee te kunnen maken. Uiteraard vertelt de gids alles over de gebruiken die hiermee gepaard gaan. De excursie is vooraf reeds te boeken en betaalt u ter plaatse bij reisleiding.

Laat weten dat u meegaat!

Pasen op Kythira

Vrijdag 26 april


Om Pasen op Kythira mee te maken, brengen we u naar het pittoreske dorp Avlemonas. Rigas is de wandelgids van onze wandelarrangementen en is een Kythiriaan in hart en nieren. U snapt dat hij u alles over de gebruiken en tradities kan vertellen die hij met de paplepel ingegoten heeft gekregen. Na het diner in een traditionele taverne van het dorp, bekijken we de processie die door het dorp trekt. Waarbij de bewoners de ‘epitafios’ door het dorp dragen. Dit is een religieus relikwie in een rijkelijk versierde baar. Na de processie gaan we huiswaarts.

De prijs voor deze tocht inclusief transfer van Agia Pelagia naar Avlemonas v.v., eten en begeleiding door een ervaren gids is € 50,- per persoon. Indien u zelf met de auto gaat is de prijs € 30,- per persoon. Minimale deelname is 7 personen.

Laat weten dat u meegaat!

Pasten op Ithaki

Zaterdag 27 (vertrek 19.00 uur ) en zondag 28 april


Vanuit Vathi rijden we aan het begin van de avond naar het Klooster van Katharon, dat gelegen is bovenop de hoogste berg van Ithaki de Niritos. Hier heeft u de mogelijkheid voor een kort bezoek aan de kerk en de torenklok van het klooster. Vervolgens rijden we door naar Anogi. Op de plateia in het dorp, naast een traditioneel kafenion, staat de Agia Panagia kerk. Hier zullen we de dienst bijwonen ter viering van de verrijzenis van Christus. Rond 21.30 uur rijden we via Stavros terug naar Vathi. In Stavros houden we een korte stop voor een wandeling door het dorp, een eventuele late koffie in het kafenion.

Op zondag verwelkomen we u in Taverne Arethusa, direct aan zee, voor een traditionele paaslunch. Traditionele gerechten worden geserveerd in de tuin van de taverne en de wijn zal rijkelijk vloeien. Van een goede sfeer is deze dag verzekerd.

Prijs voor deze beide dagen inclusief transfer op zaterdag, bezoek aan de kerk, lunch op zondag en begeleiding door een ervaren gids is € 90,- per persoon.

Laat weten dat u meegaat!

Pasen op Zuid-Kreta

Zaterdag 27 april, vertrek om 22.00 uur


De paasexcursie die wij voor onze gasten organiseren op Zuid-Kreta bestaat uit twee delen die afzonderlijk van elkaar geboekt kunnen worden.

Aan het einde van de avond vertrekken we met de bus naar het klooster van Preveli. In serene sfeer beleven we de paasmis en ontvangen we het licht. Nadat we elkaar een goede ‘Anastasi’ gewenst hebben, vertrekken we naar Plakias waar we in een taverne aanschuiven voor de traditionele paassoep. Ook worden hier de rood gekleurde eieren getikt en uiteraard staan er diverse mezedes op tafel.

De prijs voor deze tocht inclusief transfer, bezoek aan de kerk, paassoep en begeleiding door een ervaren gids is € 30,- per persoon. Minimale deelname is 6 personen.

Laat weten dat u meegaat!

Pasen in Pilion

Zaterdag 27 april, vertrek om 22.00 uur


De paasexcursie die wij voor onze gasten organiseren in Pilion bestaat uit twee delen die afzonderlijk van elkaar geboekt kunnen worden.

We nemen u mee naar Agios Georgios, op de berg van Pilion. In de gelijknamige kerk, daterend uit de 15e eeuw, zullen we de mis bijwonen die de wederopstanding van Christus gevierd, samen met de locals van het dorp. Nadat de paaskaars is aangestoken en iedereen het licht heeft ontvangen, begeven we ons naar een taverne in het dorp. In deze familietaverne zwaait Kyria Chrysoula de scepter. Ze kookt volgens de jarenlange traditie van haar familie en zal ons een maaltijd voorzetten die bestaat onder andere uit een typische soep van deze streek; de fasolada. Behalve deze bonensoep komen er verschillende mezedes op tafel die u zeker zullen bevallen. Na de maaltijd brengt de bus u weer naar Kala Nera of Afissos

De prijs voor deze excursie is € 35,- per persoon, inclusief transfer, bezoek aan de kerk, soep en mezedes en begeleiding door een ervaren gids. Minimale deelname is 5 personen.

Laat weten dat u meegaat!

Pasen op Zuid-Kreta

Zondag 28 april


De paasexcursie die wij voor onze gasten organiseren op Zuid-Kreta bestaat uit twee delen die afzonderlijk van elkaar geboekt kunnen worden.

Op zondag gaan we naar een taverne waar we zullen lunchen op traditionele wijze. Lam aan het spit zal niet ontbreken en diverse andere traditionele gerechten zullen u worden voorgeschoteld. En de Kretenzers kennende, zal dit gepaard gaan met muziek en dans.

De prijs voor deze lunch inclusief eventuele transfer en begeleiding door een ervaren gids is € 30,- per persoon. Minimale deelname is 6 personen.

Laat weten dat u meegaat!

Pasen in Pilion

Zondag 28 april, vertrek om 12.00 uur


De paasexcursie die wij voor onze gasten organiseren in Pilion bestaat uit twee delen die afzonderlijk van elkaar geboekt kunnen worden.

Tegen de berghellingen ligt een ander bijzonder dorp; Agios Lavrentios. Behalve dat het een klassiek dorp is, staat hier een klooster met een kerk. Het wordt vooral bezocht door locals. Uiteraard ontbreekt in het dorp de plateia, het centrale plein, niet. In een van de tavernes zullen we een traditionele paaslunch gebruiken met lam van het spit en andere lekkere gerechten. Het zal ons niet verbazen als de voetjes van de vloer gaan aan het einde van de lunch. Aan het einde van de middag volgt de terugtocht naar Kala Nera en Afissos.

De prijs voor deze tocht inclusief transfer, lunch en begeleiding door een ervaren gids is € 40,- per persoon. Minimale deelname is 5 personen.

Laat weten dat u meegaat!

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord