Een uitzonderlijke wijn

Kefalonia

In de omgeving van Lixouri heeft Theodoros Orkopoulos een bijzondere manier gevonden om wijn te laten rijpen. Hij doet dit onder water.

  • Foivos winery Kefalonia
  • Foivos winery Kefalonia
  • Foivos winery Kefalonia
  • Foivos winery Kefalonia
  • Foivos winery Kefalonia
  • Foivos winery Kefalonia
  • Foivos winery Kefalonia
  • Foivos winery Kefalonia
  • Foivos winery Kefalonia
  • Foivos winery Kefalonia
  • Foivos winery Kefalonia
  • Foivos winery Kefalonia
  • Foivos winery Kefalonia
  • Foivos winery Kefalonia
/

Eigenaar Theodoros Orkopoulos is een liefhebber van de Griekse mythologie. In 1999 kwam de mogelijkheid op zijn pad om het bekende wijnhuis Mantzavino over te nemen. Helaas waren zij niet langer in staat om dit familiebedrijf voort te zetten. De wijngaard had uitstekende druiven door het juiste klimaat op Palikí.

Wijn en Griekse mythologie


Vanwege zijn belangstelling voor de mythologie wist Theodoros dat de oude Grieken hun wijnen onder het water van de zeespiegel lieten rijpen. Hij wilde dit ook met de huidige productie gaan doen. Mede door de belangstelling noemde hij zijn bedrijf Fivos Winery, naar de god Apollon die ook als Fivos door ‘het leven’ ging.

Het moderne wijnmaken onder water


Hij combineerde de methoden van de oude wijnmakerij met moderne technologieën. In 2015 startte Theodoros met het toepassen van de oude Griekse methode. Om op smaak te komen, heeft rode wijn zuurstof nodig. Door het onderwater leggen van de flessen, zou dit niet mogelijk zijn en de wijn dus niet verouderen. Daarom laat men de wijn eerst in vaten van zuurstof voorzien en wordt de wijn daarna pas in flessen onderwater gebracht. De zuurstof die nog aanwezig is in de flessen, zorgt voor de juiste processen. De constante temperatuur van het zeewater, het gebrek aan licht en de hoge druk op de flessen zorgden voor ongekende aroma’s. Hij heeft dit proces toegepast op de Mavrodafni-wijn, gemaakt van een speciaal soort druif. Het is te koop onder de naam Fivos Amfora Rapsody.

Het rijpingsproces van wijn


Het rijpingsproces van witte wijnen kent andere behoeftes dan rode wijn. Hier speelt zuurstof een minder grote rol. “Ook hier boekten we goede successen in de veredeling van smaak en aroma.” zegt Theodoros. “Vanaf 2016 hebben we de productie op grotere schaal uitgevoerd. De resultaten zijn enorm en de afname een succes. Ik ben blij dat ik met deze nieuwe, oude procedure het wijnhuis nieuw leven heb kunnen inblazen.”

Fivos Winery bezoeken?


U vindt Fivos Winery in Vouni, op de zuidelijke helft van Paliki. De winery is gelegen tegenover de kerk en is te bezoeken van 12.00 tot 16.00 uur, van 1 mei tot en met 15 oktober. Op zondag zijn ze gesloten. De wijngaarden liggen in Vatsa, 800 meter van zee.

op de kaart

Accommodaties op Kefalonia

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten