Terug naar Andros
Home > Andros > Lokale gerechten van Andros

Lokale gerechten op Andros

Fourtaliá is een omelet van Andros, echter het is niet een doorsnee omelet met worstjes en aardappelen. Dit gerecht vraagt om specifieke ingrediënten, waardoor de grootte van de pan erg belangrijk is om het gewenste eindresultaat te verkrijgen.

Ingrediënten
– 1½ kilo aardappelen
– 8 eieren
– 7 worstjes (origineel natuurlijk die van Andros, maar u kunt vergelijkbare, pittige worstjes gebruiken)
– Majoraan, munt, peper en zout
– Varkens vet of reuzel voor het bakken van het omelet. Dit wordt op Andros hiervoor gebruikt om een speciale smaak aan de omelet te geven.

Bereidingswijze
Schil de aardappelen en snij ze in niet te dikke plakken. Varkensvet of reuzel in een diepe koekenpan doen en de worstjes aanbraden. Maak met een vork gaatjes in de worst zodat het vocht uit de worstjes kan. Als de worstjes gaar zijn, ze uit de pan nemen en nog wat varkensvet of reuzel toevoegen aan het achterblijvende bakvet, zodat hier de aardappelschijfjes in kunnen worden gebraden. Van tijd tot tijd keren zodat alle kanten goudbruin worden. De eieren in een mengkom tot een beslag kloppen. Zout, peper, majoraan en munt toevoegen aan het beslag. Worstjes in plakken snijden en aan de pan met gebakken aardappelen toevoegen. Eiermengsel in de koekenpan, over de aardappelen en de worst gieten en tot een dikke koek laten bakken. Eet smakelijk!

Andere producten en recepten van Andros

De gastronomie van Andros maakt veel gebruik van lokale producten. Lamsvlees, maar ook varkensvlees zijn erg populair op Ándros. Melk, maar ook melkproducten zoals kaas en yoghurt) en allerlei soorten glikó tou koutalioú, het zogenaamde zoet van de lepel, zorgen voor fraaie variaties in de gastronomie. Het zoet van de lepel zijn vruchten die in suiker gekonfijt worden en in kleine hoeveelheden, op een lepel, dat bij de koffie of na de maaltijd geserveerd wordt. Vruchten die gebruikt worden zijn vijgen, kersen, sinaasappel, mandarijn, rozenbottel enzovoort. Vaak wordt de vrucht niet ontdaan van zijn schil, maar wordt deze ook gebruikt. Het resultaat is heerlijk!

Vlakbij de taxistandplaats in Bátsi, Andros zit een winkel van de agrarische vrouwen coöperatie waar glikó tou koutalioú van verschillende soorten fruit te koop zijn, alsmede marmelades, etc.

Kazen

Armeksiá of Petrotí
Deze kaas is gemaakt van geiten– of koeienmelk. In vroeger tijden plaatse men deze kaas op een steen en bedekte men de bovenkant ook weer met een steen. De naam van de kaas is hiervan ook afgeleid; pétra is het Griekse woord voor steen. Men liet de kaas ‘s nachts staan zodat al het vocht door de druk van de stenen uit de kaas werd geperst. Het is een verse, zachte kaas.

Voláki
Droge, harde en zoute kaas die geschikt is om te raspen voor diverse pastagerechten. Het droogproces neemt ongeveer een maand in beslag en van tijd tot tijd wordt de kaas gekeerd zodat alle kanten goed kunnen drogen. Als de kaas goed gedroogd is, verliest hij zijn witte kleur en wordt hij gebroken wit, zoals de kleur van boter.

Malaxtó
Zelfde soort kaas als de Armeksiá-kaas, echter met zout bewerkt. Nadat de kaas bedekt wordt met een in raki, een lokaal gestookte sterk alcoholische drank, gedrenkte doek. De raki zorgt uiteraard voor een specifieke, eigen smaak.

Manoúsos
In kleine hoeveelheden gemaakte kaas, die alleen op Ándros wordt geproduceerd. Het is een zachte, verse, witte kaas.

Chlorotíri
Deze kaas is een ongezouten kaas en niet droog omdat de kaas slechts gedurende 10 dagen ligt om uit te lekken. Deze kaas wordt vooral gebruikt in gerechten zoals bijvoorbeeld tirópita.

Kopanistí
Zachte kaas van koeienmelk, die als ‘cheese spread’ op brood gegeten kan worden.
Vleesproducten

Loútza
Dit is een varkenslapje zonder bot en zonder vet, dat gedurende 24 uur in een dikke laag zout wordt gelegd. Na deze periode wordt het achtergebleven zout verwijderd en wordt het vlees bestrooid met tijm, peper en oregano en tot slot hangt men het vlees voor ongeveer 20 dagen in de droge lucht.

Worstjes
De worstjes op Ándros zijn gemaakt van varkensvlees, wijn, sinaasappel en anijs. Deze worden ook in de droge lucht gedroogd.

Lampriatis
Een andere specialiteit van Ándros die tijdens het Grieks-Orthodoxe paasfeest wordt gegeten, is de lampriatis; gevuld lam uit de oven. De vulling bestaat uit rijst, kaas en spinazie.

Zoetigheden

In veel delen van Griekenland wordt niet alleen van fruit, maar soms ook van groenten glikó tou koutalioú, zoet van de lepel, gemaakt door het fruit of groente in water met een grote hoeveelheid suiker te koken. De vruchten/groenten worden in hun siroop in potten geweckt en worden bij speciale gelegenheden op een lepel met siroop geserveerd met een glas water, bij de koffie of na het eten. Zo ook op Ándros.

Pampilóni
Dit is een boom die alleen op Ándros groeit en een soort meloenachtige vrucht produceert. Met de schil van de vrucht wordt een glikó tou koutalioú, zoet van de lepel, gemaakt dat pampilóni wordt genoemd.

Citroen
De grote variëteit citroenbomen op Ándros zorgt ervoor dat er twee keer per jaar citroenen kunnen worden geoogst, te weten in de winter en in de zomer. De citroenen hebben een dikke schil welke gebruikt wordt om glikó tou koutalioú van te maken.

Pastéli
Dit is een reep gemaakt van sesamzaad en honing en op Ándros wordt dit op citroenbladeren geserveerd.

Kouféto
Ook dit is een glikó tou koutalioú zoetigheid dat volgens traditie tijdens bruiloften wordt geserveerd. Het wordt gemaakt door amandelen heel langzaam in honing te koken.

Recept

Glikó tou koutalioú van rozenblaadjes
We plukken een roos en maken deze goed schoon door de bloem blaadje voor blaadje af te pellen. De blaadjes in een glas doen en aandrukken. Blaadjes toevoegen totdat het glas vol is. Ongeveer 5 glazen op deze manier vullen.
Daarna de rozenblaadjes in een pan doen en 5 glazen suiker toevoegen. Met de handen de suiker goed met de rozenblaadjes mengen, totdat alle rozenblaadjes goed doordrenkt zijn met het sap van de blaadjes en de suiker.
Vervolgens 2 glazen water toevoegen en het langzaam laten koken totdat er een soort stroopachtige substantie ontstaat. Een glas citroensap toevoegen en de pan van het vuur nemen. De inhoud van de pan in een weckpot gieten en de de pot zonder deksel laten afkoelen. Er komt een soort vlies op de vloeistof nadat het is afgekoeld. Dan de deksel op de weckpot doen en op een koele plaats bewaren tot gebruik.

Deel met vrienden of reisgenoten