Excursies op Chios

Het karakteristieke eiland Chios heeft veel te bieden. In samenwerking met ons lokale agentschap Ionía Touristikí biedt Ross Holidays diverse excursies aan. Op deze manier kunt u naast zon, zee en strand ook de andere interessante kanten van Chios leren kennen. De hostess ter plaatse vertelt u er graag meer over en bij haar kunt u ze ook reserveren.

Mastiek en meer

Deze tocht brengt u naar het keramiekdorpje Armolia en het belangrijkste mastiekdorp Pirgi, bekend vanwege de unieke geveldecoraties, xista genaamd. Er is een korte stop bij de grot van Olympi en de lunch wordt genuttigd op het plein in het middeleeuwse Mesta. Door de bouwstijl van de huizen staat dit dorp ook wel bekend als kasteeldorp of doolhofdorp. De dag wordt afgesloten met een bezoek aan de pittoreske haven van Emborios, waar tevens de mogelijkheid is voor een verfrissende duik.

Kambos wandeling

Deze wandeling brengt u door dit bijzondere deel, de Kambos, van het eiland. Het kenmerkt zich door de fraai ommuurde landhuizen uit de Genuese tijd, mooie binnenplaatsen gelegen aan een labyrint van landweggetjes dat het gebied doorkruist. Begeleid door onze gids Inge die zelf in de Kambos woont en u er alle verhalen over vertelt. Een aangename ontspannen wandeling met zicht op de monumentale huizen, sommige in vervallen staat, andere prachtig gerenoveerd. Tevens staat een bezoek aan het Citrusmuseum op het programma. Lengte ongeveer 10 km over een vlak terrein.

Het verrassende noorden

Op weg naar het noorden wordt er gestopt bij de beroemde windmolens in Vrontados. Vanuit Vrontados gaat de tocht via de bergen naar Diefcha, waar een bezoek wordt gebracht aan het verlaten klooster Moni Moundon, bekend vanwege de goed bewaard gebleven fresco’s. Hierna wordt Volissos bezocht, met een middeleeuwse kasteel boven op de heuvel en de grotten van Agio Galas, waarin een kerkje is gebouwd, dat stamt uit de middeleeuwen. Op de terugweg wordt gestopt bij de wijnmakerij van de Ariousios-wijn. Hier wordt tevens een rondleiding gegeven en kunt u tevens van de gelegenheid gebruik maken de wijn ook te proeven.

Zeilen naar Inousses

Eenmaal uit de haven van Chios-Stad worden de zeilen gehesen en koers gezet richting het rederseiland Inousses. Onderweg geniet u van de helderblauwe zee en de schitterende kustlijn van het eiland. Aangekomen bij het Inousses is het tijd voor een verfrissende duik en staat er een uitgebreide lunch voor u klaar. Vanaf Inousses zeilen we naar de mooie baai van Langada, gelegen in het noordoosten van Chios. Na een heerlijke dag op het water, wordt de terugtocht aanvaard.

Cultuur & culinair

Een bezoek aan het Byzantijnse klooster Nea Moni is het begin van de ontdekking van centraal Chios. In het door de bewoners verlaten dorp Anavatos laat de taverne-eigenaar zien hoe de Griekse keuken bereid wordt en vervolgens is het aan u hiervan te smullen. Ter afsluiting van deze dag geniet u van de mooiste zonsondergang van het eiland in het middeleeuwse dorp Avgonima.

Handelsstad Izmir, Turkije

Vanuit de haven van Chios-stad bereikt u na ongeveer 30 minuten per boot de haven van Cesme (Turkije). Hier vandaan rijdt de bus richting Izmir, waar een stadsrondrit gemaakt wordt. Ook staan een bezoek aan de opgraving van de oude Agorá (markt) en de orthodoxe kerk Agios Voukolos op het programma. In de middag heeft u de mogelijkheid om helemaal op te gaan in de kleurrijke wereld van de bazaar. Dit is zeker een unieke belevenis te noemen.

Deel met vrienden of reisgenoten