Terug naar Epiros
Home > Epiros > Lokale gerechten van Epiros

De pites van Epiros

De provincie Epiros staat bekend vanwege de ‘taarten’ die hier regelmatig op tafel staan. Ook de tavernes hebben deze op hun menukaart en worden volgens oude traditie bereid. Veel dorpen kennen een eigen variant en bij een bezoek aan Monodendri is een bezoek aan de onder de plataan gelegen taverne een aanrader. Hier zijn volgens de verhalen de lekkerste pites verkrijgbaar.

Κρεατόπιτα (met vlees)


Ingrediënten


2 kilo rundvlees zonder bot
3 – 4 vellen filodeeg
6 uien
2½ kopjes rijst
Zout
Peper
5 – 6 kopjes water
Olijfolie
Bakvorm

Bereidingswijze


Doe het vlees in een braadpan en kook dit in 5 – 6 koppen water. Voeg de uien, zout en peper toe. Wanneer de uien gaar zijn, en dus helemaal zacht, pureert u ze zodat er een smeuïge brei ontstaat. Het gare rundvlees met uw handen tot draden trekken. Vet de bakvorm in met boter en bedek deze met het filodeeg. Bestrijk het deeg ruim met de olijfolie. Ondertussen in de pan met vlees en uien de rijst toevoegen en deze in het vleessap laten koken. Wanneer de rijst klaar is de mix uit de pan op het filodeeg scheppen in de bakvorm.

Tot slot de pita laten garen in een voorverwarmde oven van 180°C. Na een half uur checken of de pita al gaar is geworden. Anders nog maximaal een kwartiertje in de over laten staan.

Λαχανόψωμο (met groente)


Ingrediënten


500 gram mix van gesneden prei en verse spinazie
Bosje peterselie
2 lente uitjes
250 gram fetakaas
500 gram bloem
2 kopjes olijfolie
1 glas lauw water
Zout
Peper
Bakvorm

Bereidingswijze


Bakvorm invetten met olijfolie en vervolgens wat bloem erover heen strooien om het plakken van de pita te voorkomen.

In een kom de spinazie, de fijngesneden prei, fijngesneden lente uitjes, de bloem, een theekopje olijfolie, feta, zout, peper en een glas lauw water toevoegen en vervolgens het geheel goed mengen met uw handen. Het mengsel in de bakvorm doen en plat aanduwen. Bovenop wat olijfolie toevoegen en ervoor zorgen dat dit goed verspreid wordt. Gebruik ongeveer een half kopje olijfolie.

De bakvorm in een voorverwarmde oven zetten en de pita 20 minuten op 220°C laten garen. Vervolgens zet u de temperatuur van de oven op 200°C en laat de pita na laten garen totdat de korst goudbruin van kleur is.

Βασιλόπιτα (zoet)


Deze taart wordt vaak aan de vooravond van het nieuwe jaar gemaakt en met nieuwjaar gegeten.

Ingrediënten


500 gram bakmeel
1 theelepel bakpoeder
250 gram suiker
6 eetlepels boter
1/2 theelepel nootmuskaatpoeder
6 eieren
200 ml verse sinaasappelsap
Geraspte schil van een sinaasappel
250 ml cognac
1 theelepel baksoda
150 gram gepelde walnoten
Zakje vanillesuiker of vanillepoeder

Het eigeel scheiden van het eiwit. Het eigeel van de eieren met de suiker romig kloppen. Vervolgens lepel voor lepel de boter toevoegen, het bakmeel, nootmuskaatpoeder, het bakpoeder, zakje vanillesuiker of -poeder, sinaasappelsap en de sinaasappelschil. Doe de cognac in een kopje en voeg vervolgens de baksoda toe en roer dit totdat er een schuimig mengsel ontstaat en voeg dit toe aan het mengsel. In een aparte kom het eiwit stijf kloppen met een mixer en voeg dit vervolgens toe aan het mengsel en schep, let op: niet roeren, dit goed door elkaar. De kapot gebroken walnoten toevoegen en goed doorroeren.

Een rond bakblik met boter invetten en vervolgens met een laagje bloem bestuiven. Deegmengsel in het bakblik gieten en bakblik met het deegmengsel 40 tot 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C laten garen.

Nadat de taart is afgekoeld bestrooien met poedersuiker.

Deel met vrienden of reisgenoten