Terug naar Ithaki
Home > Ithaki > Lokale gerechten van Ithaki

Lokale gerechten op Ithaki

Zoals overal in Griekenland, speelt ook op Ithaki eten een grote rol in het leven van de bewoners. Als gast is het een goed plan om hierop mee te liften. Schuif aan en geniet van de heerlijke maaltijden die bij de tavernes geserveerd worden. Bijzonder is dat de authentieke bewoners van het eiland een speciaal soort techniek gebruiken voor het bereiden van verschillende gerechten.

TserepaTserepa is een speciale techniek die gebruikt wordt voor het bereiden van maaltijden die in de keukens thuis van de bewoners van Ithaki veelvuldig gebruikt wordt. Feitelijk is de naam afkomstig van de ‘pan’ die hiervoor gebruikt wordt. Eigenlijk is het een soort van deksel die over de pan heen wordt gezet, veelal in een houtoven. De tserepa is gemaakt van witte klei, die overigens zeldzaam aan het worden is. Om de klei te verstevigen wordt deze vermengd met geitenhaar, zodat de tserepa minder breekbaar is. De meeste recepten voor de tserepa zijn voor het bereiden van kip.

De witte klei die hiervoor gebruikt wordt, komt uit de omgeving van het dorp Platithria en wordt koutelas genoemd. Na het vormen van de tserepa, wordt deze vóór het eerste gebruikt 2 uur in een hete oven gezet om te harden en wit uitslaat. Daarna wordt de kleien vorm van metalen banden en handvatten voorzien. Vervolgens wordt er een bodemplaat gemaakt volgens hetzelfde principe. Beide delen vormen samen een afgesloten pot waarin een metalen schotel wordt geplaatst waarin het gerecht. De kleien pot geeft een bijzondere smaak aan het geheel.

Recept Kotopoulo stin tserepi (kip uit de tserepi)Het recept hieronder beschrijft een traditionele manier om kip te koken, maar kan ook met andere vleessoorten zoals konijn worden gebruikt. Het is een traditioneel gerecht van Ithaki. Deze manier van koken in de tserepi, een speciaal soort pan, gebruikt men op Ithaki en op sommige delen van Kefalonia.

Ingrediënten

– 1 hele kip in stukken gesneden
– 4 grote, geschilde aardappelen
– 2-3 grote tomaten
– 3 á 4 tenen knoflook
– 1 kop olijfolie
– 1 theelepel zwarte peper
– 1 theelepel grof zeezout
– 1 theelepel gedroogde tijm (origineel wordt hiervoor sapsicho gebruikt; echter alleen op Ithaki te verkrijgen. Tijm is een goede vervanger hiervoor)
– 1 theelepel gedroogde oregano
– 2 theelepels fijngesneden, verse peterselie
– Sap van 1 citroen
– Peper en zout
– Tapsi (ronde, aluminium ovenschaal met rand); volgens het originele recept. Uiteraard heeft u waarschijnlijk geen houtoven en tserepi voorhanden, dus is een ovenschaal en oven een goed alternatief.
Bereidingswijze

Schil de tomaten dun of ontvel ze en rasp deze boven een schaal en vang hierbij tevens het vocht van de tomaat op. Pers of snijd de tenen knoflook bij dit mengsel. Voeg de olijfolie toe plus wat peper en zout, de peterselie, tijm en oregano in de schaal. Vervolgens samen met het citroensap alles door elkaar roeren.
Leg de stukken kip in het mengsel. De aardappels in grove stukken snijden en tussen het vlees plaatsen. Alles goed door elkaar scheppen zodat het vocht goed met het vlees en de aardappels mengt. Origineel zou er over de schaal een tserepi geplaatst moeten worden. Echter afdekken met folie heeft niet geheel hetzelfde effect, maar toch een lekker resultaat. Het gerecht heeft ongeveer een uur nodig in een middelwarme oven.

Kali orexi!

Deel met vrienden of reisgenoten