Terug naar Kythira
Home > Kythira > Lokale gerechten van Kythira

Gastronomie en producten van Kythira

Hoe maak je Faturáda?


Ieder eiland of regio kent een ‘eigen’ drank. Kythira heeft de Faturada, een sterk alcoholische drank specifiek voor het eiland, met als basis raki of tsipouro. Lees hier hoe deze drank zelf te maken.

Benodigdheden


1,3 liter rakí of tsípouro
800 ml water
800 gram suiker
Schil van 6 tot 8 mandarijnen
Kaneelstokjes

Bereidingswijze


Schenk de rakí of tsípouro in een kan of kruik en voeg hier de schillen van de mandarijnen aan toe en laat dit mengsel ongeveer 10 dagen in de kan staan. Van tijd tot tijd de kan goed heen en weer schudden. In een kleine pan een siroop maken van water en suiker en hier de kaneelstokjes aan toevoegen. Na goed doorroeren toevoegen aan de kan met rakí (of tsípouro). Eventueel kunt u de siroop vervangen door (tijm)honing.

Andere heerlijkheden van het eiland


Het eiland Kýthira is een paradijs van lokale producten en wellicht laat u zich verleiden tot het meenemen van ladopaksímada, een soort harde beschuit gemaakt van gerst, pasta’s, tijmhoning, olijfolie, zoete amandelrepen, taarten en Faturada, een lokale likeur gemaakt van rakí en kaneel.

Recept ladopaksímada


Deze harde soort beschuit, gemaakt van gerst, wordt vaak gegeten in Griekenland. Het is echter veel knapperiger en harder dan onze beschuit. Het meest bekende van de beschuitsoorten in Griekenland is de Kretenzer soort waar het voorgerecht dákos mee gemakt wordt. In principe zijn het sneetjes brood die wederom zijn gebakken totdat ze droog en hard zijn, waardoor ze lang houdbaar zijn.

In tegenstelling tot de paksimada uit Kreta die u voor gebruik nat wordt gemaakt met water en olie, is de versie die op Kýthira wordt gebruikt al knapperig en bros, maar niet te hard en is vochtig maken voor gebruik niet nodig.

Benodigdheden


1 kilo bloem
1 kop water
1 kop olijfolie
10 gram droge gist
Kleine lepel suiker
Snufje zout

Bereidingswijze


Het suiker en zout in warm water oplossen. In een mengkom de bloem met de gist en de olijfolie mengen en het water met suiker en zout toevoegen. Het deeg met de hand kneden tot een grote bal, waar vervolgens broodjes in de vorm van een baguette van gemaakt worden. Een broodmes met bloem bestuiven en het brooddeeg insnijden zodat een soort plakken ontstaan. Echter niet helemaal tot de bodem doorsnijden zodat de onderkant een geheel blijft. Voeg een flinke scheut olijfolie In een braadpan en leg hier het ingesneden deeg hier in en laat dit vervolgens staan om het deeg te laten rijzen.

Ondertussen de oven voorverwarmen op 150°C. Wanneer het deeg gerezen is het deeg in de oven plaatsen en in ongeveer 30 minuten laten garen. Het brood uit de oven halen en in plakken breken, die eerder met het mes in het brood zijn voorgesneden. Tot slot gaat het brood nogmaals in de oven voor ongeveer 15 minuten, totdat de plakken geheel droog zijn.

U kunt de ladopaxímadi beleggen met geraspte tomaat met hierover wat verkruimelde feta, wat olijfolie en een snufje oregáno. Ze smaken echter ook heerlijk met tijmhoning belegd, of als door ze in stukken te breken en als croutons aan uw salade toe te voegen.

Deel met vrienden of reisgenoten