Terug naar Kythnos
Home > Kythnos > Geschiedenis Kythnos

De geschiedenis van Kythnos

De geschiedenis van het eiland gaat heel ver terug. Tijdens diverse oorlogen leverden zij een aandeel aan de strijd en kreeg het eiland door de eeuwen heen regelmatig een andere naam. Zo passeerden Kyhno en Thermia onder andere de revue, om vervolgens uiteindelijk onder de oude naam Kythnos door te gaan.



Niet alleen in het verleden, maar ook tegenwoordig wordt Kythnos In de volksmond ook wel Thermia genoemd. Een naam die sinds de 12e eeuw n.Chr. in gebruik is en zijn oorsprong vindt bij de thermale bronnen die Kythnos rijk is. Tegenwoordig worden deze nog steeds gebruikt en met hun helende krachten helpen ze zowel de hulpbehoevenden als de nieuwsgierige bezoekers.

De geografische ligging van de Cycladen heeft in de geschiedenis gezorgd voor bezoeken van vele volken. Ook Kythnos ontkwam hieraan niet. Volgens gevonden restanten wordt wel gedacht dat Kythnos een van de eerst bewoonde eilanden van deze groep was. Volgens Homerus waren de eerste bewoners de Dryopen in de 13e eeuw v.Chr. Volgens de verhalen zou het eiland de naam Kythnos hebben gekregen naar de gelijknamige koning van de Dryopen. Er is nog steeds een dorp op Kythnos met de naam Dryopida.

Er zijn verschillende tekenen dat er reeds lange tijd verschillende beschavingen waren op het eiland. Zo zijn er restanten gevonden in Vryokastro, net boven de baai van Episkopi in het noordwesten van het eiland. Volgens kenners dateert dit uit de 7e tot 5e eeuw v.Chr. De tempel zou zijn opgedragen aan Hera, de vrouw van Zeus en oppergodin, of aan Afrodite, de godin van de liefde. In het noorden van Kythnos zijn de restanten van Kastro te vinden. Deze stammen uit de middeleeuwen en werden omringd door stenen muren. Aan drie kanten wordt het Kastro begrensd door hoge kliffen. Het oorspronkelijke dorp was vaak een doelwit voor de vele piraten die het eiland plunderden, maar steeds werd het weer in de oude staat hersteld. In 1207 kwamen de Venetianen aan wal en heersten er voor 400 jaar. Kastro was de toenmalige hoofdstad van het eiland. Gedurende de lange geschiedenis waren het steeds de thermale bronnen die faam genoten. Deze bevonden zich vooral aan de noordoost kust, zoals bij Loutra. Toen de Franken aan de macht kwamen, bouwden zij in Kastro een hoge toren die bekend stond als de Toren van Thermia. De Turken namen in 1617 de macht over op een slinkse manier. Door een zwangere vrouw medelijden te laten opwekken bij de dochter van de poortwachter van de stad, gaf zij het bevel de poort te openen en kon het Turkse leger binnenvallen in de goed beveiligde stad. Deze gebeurtenis wordt nog steeds veelvuldig bezongen in oude eilandliederen.

Ondanks dat het eiland geen grote ontwikkeling doormaakte onder het Turkse regiem, waren zij wel een van de eersten die zich ertegen verzetten.
Toen koning Otto het rijk bestuurde, werd Kythnos gebruikt als opvangplaats voor politieke gevangenen.

Deel met vrienden of reisgenoten