Terug naar Lefkas
Home > Lefkas > Lokale gerechten van Lefkas

Lokale gerechten van Lefkas

Lefkas is tot aan de jaren ’60 zelfvoorzienend geweest, waardoor het eiland vast heeft kunnen houden aan de regionale tradities van eten en drinken. De dorpelingen van het eiland leefden van de eigen productie en verkochten hun overschot aan winkels in Lefkas-stad.

De meest typische producten van het eiland zijn salami, honing, linzen, wijn en rozoli (likeur van het eiland). Met deze producten worden voortreffelijke gerechten gemaakt, waaronder de kenmerkende pasteien van Lefkas.

Vooral in de dorpen van het eiland kan men goed terecht voor het proeven van de pites. Deze pasteien zijn gemaakt van een speciaal soort deeg en veelal gevuld met groenten of vlees en kruiden. Maar ook variaties gevuld met rijst, de rizópita, of pasta, de macaronópita, zijn het proberen meer dan waard. Een andere variatie is de briani, die gevuld wordt met courgettes.

Salami



De traditioneel bereide worst van Lefkas wordt gemaakt van varkensvlees, die aan de lucht wordt gedroogd. Naast de bekendheid om de milde geur van knoflook, herkent men de worst aan de hele peperkorrels die in de salami wordt verwerkt. Deze worsten kunnen lange tijd na aanschaf bewaard worden en de smaak wordt zelfs alleen maar beter naar gelang de tijd verstrijkt.

Een van de meest typerende specialiteiten van Lefkas zijn de linzen. Onder ander het bergdorp Églouvi staat bekend om de goede kwaliteit linzen die er verbouwd worden. De met onderscheidingen bekroonde linzen kunnen enkel op een vlakte op 950 meter hoogte worden gekweekt. Dit heeft te maken met de irrigatie van de vlakte waar deze peulvrucht zijn oorsprong vindt. Zelfs wanneer het langdurig niet regent, zal de oogst hier weinig last van ondervinden. De aarde en de grond houden het nodige water uitstekend vast.

Ieder jaar wordt op 7 augustus, de feestdag van de beschermheilige, in het dorp Ágios Donatós het linzenfeest gevierd. Tijdens dit feest wordt de Églouvi-linze volop gegeten. De vrouwen van het dorp koken de linzen op traditionele wijze en dienen dit samen met olijven en gepekelde sardientjes op.

Honing



Atháni is een klein dorp gelegen in het zuidwesten van het eiland. Dit dorp staat niet alleen bekend om de architectuur, maar tevens om de goede honing die hier geproduceerd wordt. Een bekende variant is de tijmhoning, een honing met een kruidige smaak. De honing uit Atháni vormt over het hele eiland een belangrijk onderdeel van het ontbijt, vaak in combinatie met beschuit of yoghurt.

Wijn



De wijngaarden van Lefkas bevinden zich op een hoogte variërend tussen de 200 en 700 meter nabij de dorpen Sfakiótes, Kariá, Apolloníon en Elloménos. Op deze gaarden wordt onder andere de zeldzame druivensoort Barzamino verbouwd. Deze druivensoort werd in het jaar 1684 door de Venetianen mee naar Lefkas genomen en heeft sindsdien zijn sporen verdiend op het eiland. Met de Barzamino-druif worden de wijnsoorten Bertzami en Bardea geproduceerd, die als de beste wijnsoorten van Griekenland worden beschouwd. Andere wijnsoorten uit Lefkas zijn de zoete donkerrode Giomatari en de witte Keropati.

In de afgelopen jaren hebben de jonge wijnboeren van het eiland, in samenwerking met de wijnexperts, de bekendheid van lokale wijnen gestimuleerd. En met succes, de wijnen hebben sindsdien verschillende onderscheidingen ontvangen.

Wijnliefhebbers kunnen op Lefkas diverse wijnhoeves bezoeken. Tijdens een rondleiding door de hoeve maakt men kennis met de traditionele werktuigen die gebruikt worden tijdens de wijnproductie en wordt er een ronde gemaakt over de wijngaard en langs de ketels. Uiteraard eindigt de rondleiding in de proefruimte, waar een variatie aan wijnen kan worden gekeurd.

Rozóli


Rozóli is een zoete en aromatische, alcoholhoudende drank. Het bestaat uit een mengsel van alcohol, water en verschillende specerijen waarvan kaneel, kruidnagel en nootmuskaat de toonaangevende bestanddelen zijn. De exacte hoeveelheid en soort specerijen in de rozóli verschilt per distilleerderij en zullen onbekend blijven. Niet één destilleerderij zal zijn geheime recept prijs geven. Onderlinge verschillen in smaken blijven zo bewaard en zijn uniek voor iedere soort.

Rozóli kan op elk moment van de dag en op diverse manieren gedronken worden; als aperitief, na een maaltijd, als mix met frisdrank of tonic en als basis voor een cocktail. Rozóli is tevens een uitstekende verrijking voor gedroogd fruit, noten en desserts.

Recept Linzen


Ingrediënten


– 600 gram linzen
– 180 ml olijfolie
– 2 tenen knoflook
– 1 tak oregano
– Zout
– Azijn

Bereidingswijze


Was de linzen onder een stromende kraan en zet deze in koud water 10 minuten op middelhoog vuur totdat het kookt. Vervang het kokende water door vers water en kook de linzen nogmaals op middelhoog vuur, samen met de knoflook. Roer de linzen door met een houten lepel. Als het water heeft gekookt en de linzen voldoende water hebben opgenomen, kunt u de linzen afgieten en de olijfolie en zout naar smaak toevoegen. Roer de linzen naar de zijkant van de pan toe, doe dit voor ongeveer 10 minuten. Tijdens het roeren voegt u 2 á 3 glazen water toe. Laat het geheel op een laag vuur opnieuw koken. Zodra de linzen koken, voegt u de oregano toe. Haal de oregano na vijf minuten uit de pan, anders wordt deze bitter. Hierna kunt u de pan van het vuur halen. Giet azijn naar smaak op uw bord, voordat u de linzen opschept.

Recept Fakies


Ingrediënten


– 1 gesnipperde ui
– 3 gepelde tomaten (eventueel uit blik)
– 500 gram linzen
– 3 tot 5 tenen knoflook
– 2 laurierblaadjes
– Water
– Olijfolie
– Suiker
– Rode wijn azijn
– Oregano

Bereidingswijze


Was de linzen onder een stromende kraan en zet deze in koud water op middelhoog vuur totdat het kookt. Kook de linzen gedurende 5 minuten. Giet de linzen af en zet ze opzij. Verwarm de olijfolie en bak hierin de ui en de knoflook. Zodra het begint te karameliseren voegt u enkele eetlepels water toe. Laat het sudderen totdat het zacht is. Pak een schone, grote pan en verwarm hierin de tomaten. Voeg naar smaak zout, peper en suiker toe. Als de tomaten koken voegt u de knoflook en ui toe. Meng dit door elkaar en voeg daarna de linzen en ongeveer 1,25 liter water toe. Brengt dit aan de kook. Zodra het mengsel kookt, voegt u de laurierblaadjes toe en laat u de linzen een middelhoog vuur sudderen totdat de linzen gaar en zacht zijn. Tijdens de laatste 5 minuten voegt u een eetlepel rode wijn azijn en oregano naar smaak toe.

Kalí órexi!

Deel met vrienden of reisgenoten