Onze specialisten helpen u graag verder op weg. Bel ons gerust.

Plomari

Lesbos

In het zuidelijkste puntje van Lesbos ligt Plomari, ook wel eens de hoofdstad van de ouzo genoemd. Dit kleurrijke stadje aan de waterkant ontwikkelde zich door de tijd tot een belangrijk handelscentrum. Niet alleen worden hier 4 soorten ouzo geproduceerd, ook de omliggende olijfboomgaarden vormen een belangrijke bron van inkomsten. Bewonder hier de architectuur, neem plaats onder de plataan op het plein en vergeet vooral niet een van de twee ouzo-musea te bezoeken.

/

De geschiedenis van Plomari gaat terug tot het midden van de 19e eeuw. Het was toen niet meer dan een klein dorp, maar langzaam breidde het zich uit en maakte een grote bloei door. Niet alleen werd hier toen al ouzo geproduceerd, de olijfolie van de omliggende olijfboomgaarden werd gebruikt om zeep te maken en aan het begin van de 20e eeuw waren er hier meer dan 10 zeepfabrieken. Echter na de Klein-Aziatische catastrofe ging een groot gedeelte van de afzetmarkt verloren en moesten bijna alle fabrieken noodgedwongen hun deuren sluiten. In een van de voormalige zeepfabrieken is tegenwoordig een zeepmuseum gehuisvest.

Tegenwoordig is het stadje vooral bekend om de ouzo distilleerderijen. Maar liefst 4 merken worden er hier geproduceerd: Barbagianni, Arvaniti (beter bekend onder de naam Plomari), Pitisiladi en Giannatsi. Alle vier staan ze bekend om hun voortreffelijke kwaliteit. Deze is te danken aan de uitstekende basis ingrediënten die worden gebruikt: water uit Plomari, zout uit de zoutpannen van Kalloni, lokale Griekse kruiden en specerijen, mastiek uit Chios en anijs uit Lisvori in het zuidwesten van Lesbos. In de fabrieken van zowel Barbagianni als Arvaniti is een ouzo-museum gehuisvest. U ziet hier onder andere nog oude koperen destilleerketels, historische attributen en tijdens de rondleiding door de fabriek krijgt u een duidelijke uitleg over het productieproces. Uiteraard is er na afloop een proeverij waarin u de fijne kneepjes van het ouzo drinken worden bijgebracht.

Maar Plomari is meer dan alleen maar ouzo, een ontdekkingstocht door het stadje leidt u langs schilderachtig wijken, pleinen en kerken. Begin bijvoorbeeld uw wandeling op het grote plein langs het water. Er heerst hier een levendige bedrijvigheid en in het midden ziet u een monument ter ere van de gevallenen tijdens de onafhankelijkheidsstrijd van Lesbos (1912). Wandel verder door de geplaveide straatjes met vrolijk gekleurde huizen, neem een kijkje in de Agios Nikolaos-kerk en sluit uw bezoek af met, wat anders, een ouzo op een van de vele gezellige terrasjes.

op de kaart

Accommodaties op Lesbos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten